Bu makalemizde engelli kimlik kartı nasıl alınır ve hangi kurum tarafından verilen bir karttır bu konuya değinmek istedik. Engelli kimlik kartının verilmesinin amacı aslında bir anlamda engelliler için veri tabanı oluşturmaktır. Dolayısıyla engellilerde kendilerine verilecek olan bu haklardan bu kimlik sayesinde faydalanabilecekler. Öncelikli olarak engelli kimlik kartının Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlükleri tarafından verildiğini söyleyebiliriz.
Engelli Kimlik Kartı Kimlere Verilir?
Engelli kimlik kartına sahip olabilmek için yetkilendirilmiş olan hastanelerden alınmış %40’ın üzerinde bir engelli raporunuzun olması gerekir.
Engelli Kimlik Kartı İçin İstenilen Belgeler
Aşağıda %40’ın üzerinde engelli raporu olan vatandaşların kimlik kartı alabilmeleri için gerekli olan belgeler listelenmiştir.
- %40 engelli raporu aslı ve aslı gibidir fotokopisi
- Bir tane resim
- TC kimlik belgesi ve fotokopisi
- Başvuru formu (Başvurunuz esnasında verilecektir)
- Engelli Durum Formu (Başvurunuz esnasında verilecektir.)
Değişiklik Durumunda Nereye Müracaat Edilir?
Engellilerin bazen raporlarının süreli veriliyor olması engel oranlarında değişiklik yaşanmasına neden olabilir. Bu durumda da raporun ortadan kalkma durumu söz konusu olabilir. Bu durumda kimlik kartının da yeniden düzenlenmesi gerekebilir. Bunun yanı sıra soyadınızda değişiklik, süresinin bitmesi, engelli kimliğinin kaybolması, çalınması ve yıpranması. Böyle durumlarda kimliği almış olduğunuz Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüklerine müracaat ederek yeniden düzenlenmesini talep edebilirsiniz.
Engelli kimlik kartları hiçbir zaman sağlık kurulu raporu yerine geçmez. Çünkü bunu alabilmeniz için bir kurul raporunuzun olması gereklidir. Yurt dışında yaşayan bir engelli Türk vatandaşı yaşadığı ülkede engelli sağlık raporu almış ise Türkiye’de engelli kimlik kartı alamazlar.