Engellilerin aldıkları maaşlar bazı durumlarda kesintiye uğrayabiliyor. Primsiz ödemeler Genel Müdürlüğü tarafından engellilere verilen aylıklar engelli oranının % 40’ın altına düşmesi, iki yıl boyunca maaşın alınmaması, gelir ve prim ödemelerinde artış olması durumunda kesintiye uğramaktadır.
Fakat burada önemli bir konu vardır. Engelli bir yıl içerisinde 90 günden az çalışmışsa bu durumda aylığında kesinti yapılmaz. Bu durumunda bildirilmesi gerekir. Eğer ki bildirim yapılmazsa ya da bu durumda fazladan yatırılan maaşın tahsili gerekir.
Özürlü Maaşı Alanların Bildirim Yükümlülüğü Nedir?:
2022 sayılı kanun gereğince engelli aylığı alanların eş, anne, baba, vasi, kayyum, veli ya da vekilleri aylığın kesilmesini gerektirecek olan durumları üç ay içerisinde mutlaka bildirmesi gerekir. Bu duruma özen göstermeyenler ve maaş ödemesi devam etmiş olan kişilerden durumun tespit halinde faizi ile birlikte borç tekrar tahakkuk ediliri. Bu işlem kurumun maliyeye bildirimi sonrasında yerine getirilir.
Özürlü Maaşında Yersiz Ödemelerin Tahsili:
Aylık almak için başvuru sırasında gerçeğe aykırı olan belgelerin tespit edilmesi durumunda ödenmiş olan tüm aylıklar faizi ile birlikte TÜFE oranına göre yeniden tahsil edilir.
Ceza:
Yukarıda da belirttiğimiz gibi engelli maaşı almaya hak kazanmamış ancak sahte evraklarla kurumu aldatmaya yönelik hareketler içinde olanlar için Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunulur. Bu belgeleri kim düzenlemişse kamu görevlisi de olsa hakkında idari soruşturma açılır. Böylece gerekli olan sürecin başlatılması gerçekleştirilir.
Özürlü Maaşı Alanların Muayene ve Tedavisi Nasıl Olur?:
Özürlü aylığı bağlanan kişilerin 2022 sayılı kanun gereğince tedavi koşulları yeşil kart kapsamında karşılanmaktadır.