Engelli memurların merak ettikleri meselelerden bir tanesi kaç yıl sonrasında emekli olabileceklerine dair olmuştur.
Kamuda istihdam edilen engellilere ilişkin mevzuat tabi olmadan normal bir atama ile göreve başlayan fakat göreve gelmeden önce herhangi bir nedenden olayı almış olduğu bir sağlık kurulu rapor olan engelli bir memur 15 hizmet yılının bulunması ve bu rapordaki özürlülük oranının en az % 40 olduğu SGK tarafından karar verilmesi durumunda 5434 sayılı kanunun 39. Maddesi gereğinde bu haktan yararlanabilir.
Eğer ki çalışan memur göreve başlamadan önce engelli raporunu belgeleyen bir raporu sunmaz ise bu durumda yukarıda belirtilmiş olan durum ortadan kalkmış olacaktır.
YENİ DÜZENLEMEDE ÖZÜRLÜLÜK
Yeni düzenlenen yasada engellilere dair bir hükme yer verilmediği de görülüyor. İlk kez bir kamu görevine başlayacak olan engelli hakkındaki karar Kanunun 28 inci maddesinde, halen kamu görevlisi olarak görev yapanlar hakkında uygulanacak olan hükümler de Kanunun geçici 4 üncü maddesinde yer aldığını görmekteyiz, Bu hükümlere göre özürlü kamu görevlilerine özürlülük aylığı yerine yaşlılık aylığı adı altında aylık bağlanmasının belirlendiğini görmekteyiz.
SONUÇ
Sonuç olarak şu yanıtı verebiliriz. Engelli bireyler engelli raporunu belirterek işe girerlerse bu durumda kamuda 15 yıl çalıştıktan sonra emekli olabilirler. Ancak engelli raporunu daha sonrasında kuruma sunarlarsa bu durumda 15 yıl geçerli olmayacaktır.