Engelli Raporu Nasıl İtiraz Edilir?
Sağlık kurulu raporu (engelli raporu) engelli kişilerin ve vasilerinin en çok sıkıntı çektikleri alanların başında gelir. Çünkü bir çok engelli ve ailesi bu sağlık kurulu raporunu alabilmek için aylarca uğraşmıştır. Türkiye’ de engelliler için yapılan düzenlemelere bakacak olursak henüz yeni yeni kıpırdanmaların olduğunu ancak bunlarında yetmediğini görebiliyoruz.
Uzun bir uğraş sonucunda çıkarmış olduğunuz engelli raporuna baktığınız da karşılaştığınız sonuç bazen beklentinizin çok altında olabilir. Çünkü engelli raporlarında “EVET” ve “HAYIR” gibi engellileri üzen bir durum söz konusudur. Engelli ağır engelli bölümünde EVET yazmasını beklerken HAYIR ile karşılaşır ve bu da bir anlamda onun yararlanacağı hakların da sayısının az olmasına neden olacaktır. Ya da engel oranı beklediğinden daha düşük olabilir.
Peki, bu durumda engelli raporu kesin bir sonuç mudur? Yoksa rapora itiraz edilebilir mi?
Engelli raporlarında itiraz hakkınız vardır. Bunun için ilk önce yapmanız gereken şey bulunduğunuz şehirdeki il sağlık müdürlüğüne giderek itiraz dilekçesinde bulunmanız. Bu dilekçenize mutakiben size hakem bir hastane tayin edilecek ve belirlenmiş olan tarihte il sağlık müdürlüğünün işaret etmiş olduğu hastaneye gitmeniz istenecek. Belirtilen tarihlerde yeniden hastanede ilk gün yapmış olduğunuz muayene işlemlerinin aynısını tekrarlıyorsunuz ve size 1 ay gibi bir süre sonunda yeni bir sağlık kurulu raporu veriliyor. Raporunuz hastane tarafından il sağlık kuruluna gönderiliyor ve sonucu oradan alabiliyorsunuz. Her iki rapor arasında ciddi bir fark varsa il sağlık müdürlüğü bu kez sizden üçüncü bir hastaneye gitmenizi de isteyebilir bu nedenle bu duruma da hazırlıklı olmanız gerekiyor.
Engelli Raporu Ücretli midir?
Devlet hastanelerinden alacağınız bir sağlık kurulu raporu için herhangi bir şekilde ücret ödemezsiniz.