Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Hakkı
Engelli sağlık kurulu raporları özürlü kişinin engel sınıflandırılmasının yapılabilmesi için gerekli olan bir düzenlemedir. Gerekli olan usullere göre sağlık bakanlığının yetkilendirmiş olduğu hastaneler tarafından verilir. Bu raporlar sağlık kurulunda onaylandıktan sonra ulusal veri tabanına işlenir ve değişiklik yapılması da mümkün değildir.
Ancak değişiklik yapılabilmesi için belirlenmiş olan sürecin dolması ve raporun bitmiş olması gerekir. Bunun yanı sıra engelli vatandaşa verilen raporda yüzdelik oranın az olduğu düşünülüyorsa bu durumda sağlık kurulu raporuna itiraz hakkınız vardır ve bunu yine daha öncesinden belirlenmiş olan yöntemler uygulanarak yapabilirsiniz.
Veri tabanına işlenmiş olan bu kurul saporlarını hiçbir kurum değiştiremez. Yani işlenebilmesi için ancak itiraz hakkının kullanılması gerekiyor. raporun tarihi ile veri tabanına işlenme tarihi arasında hastaneden hastaneye farklılık olabilir ancak genelde bu süre 3 gün oluyor. Burada mücazatın mutlaka bu 3 gün içerisinde yapılması gerekli. Sağlık kurulu yetkilileri durumu yeniden incelemeye gerek görürlerse rapor tekrardan incelenmeye alınacaktır.
Yani bir rapor henüz işleme veri tabanına alınmamışsa bu durumda yeniden düzenlenebiliyor. Ancak veri tabanına işlenen bir bilginin de itiraz sürecinin daha uzun olduğunu söyleyebiliriz.
Engelli raporunun sürekli ya da süreli olup olmamasının bir farkı yoktur. Burada engelli raporuna herkes itirazda bulunabilir. Ancak buna sizi neyin düşündürdüğünü de bilmek durumundasınız.
Engelli Sağlık Kurulu Raporuna İtiraz Nedenleri Nelerdir?
Raporunuzdaki ağır engellilik kısmında ‘hafif ya da ağır’ engelli ibareleri yer alıyorsa ve siz bu durumun değiştiğini ya da yanlış yazıldığını düşünüyorsanız,
Raporunuzda ‘çalışabilir’ ibaresi bulunmamasına karşın bir işe yerleşmeniz söz konusu ise ve ‘çalışabilir’ olduğunuzun incelenmesi için yeni bir rapor almanız gerekiyorsa,
Vakıf maaşına başvuru yapacaksanız ve raporunuz Mart 2013’ten önce alınmış ise, (zira Vakıflar Genel Müdürlüğü bu tarihten önceki raporları işleme almıyor)
Raporunuzda olması gereken ibareler eksik yazılmışsa, (örneğin; raporun süresi yazılmamışsa, ağır ya da hafif engellilik durumunu belirtir hiçbir ibare bulunmuyorsa, engel oranı yazılmamışsa)
Engelli Sağlık Kurulu Raporu’na itiraz edebilirsiniz.