Bazı kamu kurum ve kuruluşlarında görevin gerektirmiş olduğu nedenlerden dolayı gece nöbeti hizmeti verilebilir. Bu durumlarda memurun gece nöbetine kalması çalışma kanunu içerisinde normal olarak değerlendirilen bir durumdur. Bu konuyla ilgili olarak 657 sayılı devlet memurları kanununda şu şekilde bir esas mevcuttur. 24 saatinde devamlılık gerektiren hizmetlerde çalışan bir devlet memuruna gece saatlerinde görev verilebilir. Bu da kuruma göre memura gece vardiyası ya da gece nöbeti verilebilmesinin yolunu açık tutmuştur. Ancak yine 657’ye göre bazı memur çalışanlara gece nöbeti ya da gece vardiyası verilmesi durumlar neticesinde yasaklanmıştır.
Gece Nöbeti Ya Da Gece Vardiyası Görevi Verilemeyecek Memurlar
Gece vardiyası ya da gece nöbeti verilmeyecek olan memurlar listesinin en başında engelli çalışanları belirtebiliriz. Engelli bir memur kendisi istemediği sürece gece çalıştırılması yasaktır.
Doktor tarafından gebelik raporu bulunan bir hamile bayana gece vardiyası nöbeti verilemez.
Yeni doğum yapmış olan bir anneye çocuğunun yaşayıp yaşamadığına bakılmadan herhangi bir nedenden dolayı iki yıl boyunca gece nöbeti ya da gece vardiyası görevi verilemez.
Engelli Yakını Bulunan Memura Gece Nöbeti Veya Gece Vardiyası Görevi
657 sayılı devlet memurları kanununda engelli yakınlarına ilişkin bu şekilde bir düzenleme söz konusu değildir. Ancak bu konuda başbakanlığın yayınlamış olduğu bir genelge söz konusudur. Bu genelgeye göre şu şekilde ifade kullanılmıştır. Bakmakla yükümlü olduğu bir hasta yakını bulunan devlet memurunun durumunun raporla belgelenmesi halinde günlük bakımları için gerekli izin kolaylığı sağlanmalıdır. Bu bağlamda günlük mesai saatlerinin dışında gece vardiyasından muaf tutulabilir denilmektedir.
Bu durumdan dolayı engelli bir yakını olan memura kolaylık sağlanması açısından usulüne uygun bir şekilde geçerli sağlık raporuna istinaden gece vardiyası görevi verilmemesi gerekir.