Ramazan ayına girdiğimiz şu günlerde en fazla merak edilen konulardan bir tanesi fitre ve zekat olayı oluyor. İnsanlar fitrelerini verebilmek için birilerini ararken en çok merak edilen engellilere fitre verilir mi? sorusu olmuştur. Fitre Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından her yıl miktar olarak açıklanmakta ve insanlar da verecekleri rakamı buna göre değerlendirmekte. Burada Diyanetin açıkladığı rakam taban fiyat bunun üzerinde ise isteyen istediği kadarını verebiliyor. Ancak bilgilerimizi tazelemek adına fitre nedir? kısaca bir bakalım isterseniz.
FİTRE NEDİR?
Temel ihtiyacın dışında belirli oranda bir mala sahip olan Müslüman kişilerin ramazan ayı içerisinde fakirlere verdikleri sadakaya fıtır denilmektedir. Bu para halk arasında başımızın gözümüzün sadakası şeklinde de tanımlanmaktadır. İşte bu asında bir diğer adıyla da fitredir.
Fitre verebilmek için bir takım kıstaslar vardır. Örneğin evdeki kişi sayısı kadar fitre vermeniz gerekiyor. Yani ramazandan hemen önce bir bebeğiniz dünyaya gelmişse onun için fitre vermek durumunda olursunuz. Ancak buradaki en önemli konu ise zengin olan kişinin, hem kendisinin hem de çocuklarının fitresini vermesi vacip olandır. Fitrenin bayramdan önce mutlaka verilmiş olması gerekir. Yani bayramdan sonra verilen sadakaya fitre denilmemektedir. Fitre verilmesinin amacı ise fakir ve ihtiyacı olan kişilerin bayrama daha rahat bir şekilde hazırlanması ve ihtiyaçlarını alabilmesi içindir. Bayramdan sonrasında da fitrenizi gecikmeli olarak verebilirsiniz. Burada her ne kadar niyet önemli olsa da aslında efdal olan bayram öncesi verilmektir. Şafii mezhebine göre fitre ramazandan önce verilmez bayramdan sonrasına da bırakılmaz.
KİMLER FİTRE VERMELİDİR?
- Müslüman olan herkesin belli bir malı varsa fitre vermek zorundadır. Yani malınızın nasip miktarda olması gerekir. Hanefi mezhebine göre fitre için yükümlü sayılabilmek için bu gereklidir.
- Akli bali olmak.Yani zihinsel bir engelinin bulunmaması.
- Bakmakla yükümlü olduğunuz kişiler için
- Zamanında vermek
FİTRE KİMLERE VERİLEBİLİR?
Yukarıda da belirtmiş olduğumuz gibi bir insanın fitre verebilmesi ve alabilmesi için bir takım şartları oluşmuş olması gerekiyor. Yani engelli bir kişi eğer ki kendisine bakamayacak durumda ve fakir konumdaysa bu durumda fitre alabilir. Ancak gelir düzeyi yerinde ve de geçimini sağlayabiliyorsa bu durumda fitre alması doğru olmayacaktır.
Fitre konusunda engelli ya da engelsiz şeklinde bir sınırlama yoktur. burada önemli olan konu engellinin ya da kişinin gelir durumu olarak belirlenmiştir. Bir engelli vatandaş fitre alabileceği gibi aynı zamanda vermekle mükellefte olabilir.