Engelli raporu %90 ve üzeri ağır engelli olarak tanımlanmış olan kişilere devlet ÖTV’siz araç alabilme hakkı tanımış ve bu aracı satın alanlar MTV’den muaf tutulmuşlardır. Amaç ise engellinin yaşam koşullarının daha da artırılmasını sağlamak ancak engelli için alınan bu araç 5 yıl boyunca satılmaması gerekiyor. eğer ki 5 yıl dolmadan satılmaya çalışılırsa bu durumda ÖTV tekrar gündeme gelecek ve ödenmesi gerekecektir. Peki başlığımızdan yola çıkarsak engellinin almış olduğu ÖTV’siz araç engellinin ölümü sonrasında ne olacak. Yani satış yapıldığında mirasçılardan ÖTV alınacak mı alınmayacak mı? Soru pek çok engelli yakınının merakını çekiyor bizde engellihaberler olarak bu konunun yanıtını bize gelen bir soru ile örnekleyerek açıklayalım istedik.
Soru:
Merhabalar biz 3 kardeşiz ve annem hayatta babamın % 98 oranında ağır engelli raporu vardı ve babamın üzerine kayıtlı olan bir araç satın aldık. Aracı alalı 3 yıl oldu ve henüz 5. Yıl tamamlanmamış oluyor. Babam ise geçtiğimiz ay hayatını kaybetti bu durumda aracın satışını yapsak bizden ÖTV istenilecek mi yoksa istenmeyecek mi? bu durumda aracı ne yapmamız gerekiyor.
Yukarıdaki sorudan yola çıkarak açıklık getirelim.
Cevap:
Sorunun yanıtını iki türlü cevaplayalım. Birinci cevap şu şekilde ;
Eğer ki araç ölen engelliden varislerin üzerine intikal olacaksa bu durumda ÖTV alınmaz ancak ara için MTV ödemeleri başlayacaktır. Yani hangi vergi ayı dilimindeyseniz o tarihten itibaren vergi ödemelerine başlanması gerekiyor. Kısacası araç annenizin üzerine geçecekse anneniz aracın 6 aylık vergilerini ödemek zorunda ancak ÖTV’den yine muaf olacak.
İkinci cevap;
Eğer ki mirasçılar kendi aralarında anlaşabilir ve aracın içlerinden bir tanesinin üzerine devredilmesini isterse bu durumda notere giderek diğer mirasçıların haklarından feragat ettiklerine dair feragatname almaları gerekiyor. Bu feragatname ile birlikte aracın ruhsatı o mirasçının üzerine yapılır. Mirasçı ise yine ÖTV ödememeye devam edecek ancak MTV ödemesi başlayacaktır. Burada ince bir ayrıntı söz konusudur. Hukuk diyor ki ölen engellinin üzerine başka bir taşınmazı varsa bu durum gerçekleşmiş olacaktır. Yani ölen kişinin üzerine bir evi ya da benzer bir malı olması gerekiyor. Ancak aracı alan mirasçı bu aracı yılı dolana kadar satamaz. Aksi takdirde ÖTV ödemek durumunda kalır.