Epoksi Reçine Nasıl Yapılır?

Epoksi Reçine Nasıl Yapılır? – Epoksi reçine nedir sorusunun direkt cevabı, oldukça yüksek bir yapışma gücüne sahip bir ürün oalcaktır. Bu anlamda epoksi reçine, sentetik olarak elde edilmekte olan ve birçok alanda kullanılmakta olan bir üründür de demek mümkün olacaktır.
Su, alkali ve aynı zamanda asit direnci oldukça yüksek olan bu madde, bu özellikleri sayesinde endüstriyel amaçlarla da kullanılabilmektedir. Böylelikle daha yüksek dirence sahip, termal ve kimyasal açıdan dayanıklı olabilecek ürünlerin sağlanmasında epoksi reçine tercih edilmektedir. Aynı zamanda eposki reçinenin poliepoksit olarak da adlandırıldığından bahsedebiliriz.
Epoksi Reçine Nerelerde Kullanılır?
Epoksi reçinelerin kullanım alanları oldukça fazladır, bu anlamda farklı sektörler içerisinde göze çarpabilmektedirler. Epoksi reçinenin kullanılmakta olduğu alanlar ise şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Endüstriyel kaplamalar
- Fiber takviyeli plastikler
- Kaymaz kaplamalar
- Sert köpükler
- Genel amaçlı yapıştırıcılar
- Elektrik izolatörleri
- Elektronik ve elektrikli bileşenler
- Müzik aletleri üretimi
- Uzay ve havacılık sanayisi
- Otomotiv sanayisi
Bunların dışında kullanım alanları da olan bu dayanıklı ürün, elektrik ve aynı zamanda yalıtım özellikleri olması sebebiyle de tercih edilen ürünler arasındadır. Saklaması kolay olduğu ve aynı zamanda bozulmadığı için de oldukça ekonomik bir üründür. Bu anlamda pek çok farklı alanda epoksi reçineye rastlayabilirsiniz.
İlginizi Çekebilir – Alçı Sonrası Şişlik ve Morluk Nasıl Geçer?

Epoksi Reçine Neden Kullanılır?
Epoksi reçine neden kullanılır dediğimizde bu genel anlamda ürünün özellikleri ile bağlantılı olacaktır. Buna göre epoksi reçine özellikleri şu şekilde sıralanabilmektedir;
- Berrak
- Parlak
- Dökülebilir
- Düşük viskoziteli
- Kuruduğunda sertleşir
- Çiziklere karşı korur
- Büyük yüzeylerde kullanılabilir
- Dayanıklıdır
- Oranları ayarlanabilir
- Farklı sektörlerde kullanılabilir
Bu anlamda epoksi reçinenin neden kullanıldığı bilgisi oldukça geniştir. Ancak bu kullanım sırasında dikkatli olmanız gereken durumlar da bulunacaktır. Bunlar, hem kullanan kişinin sağlığı hem de yapının doğru bir şekilde oturması ve kullanılabilmesi için dikkat edilmesi gereken durumlardır. Buna göre ellerinizi ve genel anlamda cildinizi korumalı, gözlerinizi sakınmalı, yavaş dökmeli ve hassas tartılar kullanarak uygulama sağlamalısınız. Bu şekilde ideal bir epoksi reçine kullanımı yakalanabilmektedir.
Epoksi Reçine Nasıl Kullanılır?
Epoksi reçine nasıl kullanılır dediğimizde ise her farklı sektör ve her farklı madde ya da uygulama içerisinde kullanım değişiklik gösterecektir. Buna göre ilk olarak karışımın hesaplanan ağırlıkta ve oranda olması gerekmektedir. Aynı anlamda iyice karıştırılmalıdır. Bunun yanında hava kabarcıklarından kurtulmak adına mutlaka vakum işlemi şart olarak görülmektedir.
Uygulama sırasında olması gereken sıcaklık ise döküm yapılacak ürünün elde edilmesi beklenen kalınlığına uygun olarak değişse de asıl olarak 16 ve 25 derece arasında olabilmektedir.
Son olarak kimyasal olan bu maddenin size de zarar vermemesi adına bazı önlemler almalısınız. Cildinizi ve gözlerinizi korumanın yanında iyi bir şekilde havalandırılabilecek alanlarda çalışılması da büyük önem taşımaktadır.

Epoksi Reçine Yapımı
Epoksi reçine yapımı belirli bir karışımın elde edilmesi ile sürmektedir. Buna göre yapım aşaması da kullanılacak olan yere, yüzeye ve elbette sektöre uygun olarak değişiklik gösterebilecektir. Bu anlamda ne ile çalıştığınızı çok iyi bilmeniz gerekir. Bunun yanında epoksi reçine kullanımında sorulmakta olan bir diğer önemli soru da epoksi reçine ne zaman kurur sorusudur. Buna göre uygulanmış olan kalınlığa göre değişebilecek olan bu durum, genellikle 24 saati bulmaktadır.
Doğru bir uygulama yaptıktan sonra ürünün el değmemesi gerekecektir. Ancak bu şekilde iyi ve düzenli olduğu kadar göze hoş gelen bir biçimde kuruma sağlanabilmektedir. 2 gün sonunda ise kalıp kullanıyorsanız kalıbı çıkarabilirsiniz. google