Evde bakım maaşı için nereye BAŞVURULUR, Evde bakım maaşı başvuru dilekçe örneği, Evde bakım maaşı şartları 2020, Evde bakım maaşı şartları 2020 kişi başına düşen gelir, 80 yaş üstü bakım parası, Evde bakım maaşı için gerekli evraklar 2019, Yaşlı bakım parası ne kadar, Evde bakım parası almak için aranan şartlar
Sürekli olarak ve evde bakım gerektiren hastaların bakımına ayrılan bu paydan yararlanmak için, yasayla belirlenen bazı şartlara haiz olmak gerekir. Evde bakım aylığı kimlere tahsis edilir? Başvuru şartları nelerdir? 2020 bakım aylığı ödeme miktarı gibi soruların cevaplarını araştırdığımız yazımızı okuyarak konu hakkında geniş bilgi sahibi olabilirsiniz.
Evde Bakım Ödeneği Kimlere Verilir?
Evde bakım ödeneği hastalık, yaşlılık ve engelli olması sebebiyle yaşamını idame ettirme güçlüğü yaşayan bireylere tanınan bir haktır. Her ay düzenli olarak ödenen maaşlar, maddi durumu yeterli olmayan ve bakıma muhtaç olduğu sağlık kurulu tarafından onaylanmış bulunan kişilere ihtiyaçlarını karşılama amacıyla verilmektedir.
Evde Bakım Maaşına Hak Kazanmak İçin Gerekli Olan Şartlar
Evde bakım aylığı devlet tarafından belirlenmiş şartlara uygunluk gösterenlere 2020 yılında yapılan artışla birlikte her ay düzenli olarak 1,460TL ödenmektedir. Belirlenen şartlara uygunluk göstermeyenler ne tür bir hastalıktan mustarip olursa olsunlar devlet tarafından ödenen bakım maaşından yararlanamazlar. Evde bakım maaşını alabilmek için gerekli olan şartlar
- Gelir kriterine uygunluk
- Bakıma Muhtaçlık
- Sağlık kurulundan alınmış olması gereken bakıma muhtaçlık raporudur.
Gelir Kriterine Uygunluk Şartı
Evde bakım maaşından yararlanmak için gerekli olan ilk şart, bakıma muhtaç kişinin ailesinde bulunan kişilerin gelir ortalamasının maaş ödenmesine uygun olmasıdır. Hesaplama SGK tarafından düzenlenen 3/2 şartına bağlı olarak yapılmaktadır. Yapılan hesaplamada ailenin kişi başı gelirinin asgari ücretin 3/2’sinden fazla olması halinde hasta bakım maaşından istifade edemez. Bu hesaplama 2020 rakamları baz alınarak yapıldığında kişi balı dikkate alınacak gelir 1402 TL‘dir. Evde bulunan kişi sayısına göre hesaplama yapılarak elde edilen gelir kriterine göre 4 kişilik bir ailede çalışanların gelir toplamı 4×1402= 5608 olarak hesaplanır. Ortaya çıkan gelir tablosunda hanenin geliri 5,608 altında ise evde bulunan hasta için evde bakım parasına başvuru yapılabilmektedir.
Hastanın Bakıma Muhtaç Olma Şartı
Evde bakım aylığına hak kazanmanın bir diğer şartı da, adına başvuru yapılan hastanın bakıma muhtaç olma zorunluluğudur. Her hastalık veya engel kişinin bakıma muhtaç olmasını gerektirmez. Engelli olmasına rağmen kişisel ihtiyaçlarını bireysel olarak giderebilen kişiler yaşamlarını idame ettirebilmekte ve bakım aylığından vareste tutulmaktadır. Ancak günlük ihtiyaçlar arasında bulunan yemek yeme, banyo ve tuvalet ihtiyacını gidermek için başkalarının yardımına ihtiyaç duyan kişiler bakıma muhtaç olarak adlandırılmaktadır. Bakıma muhtaç bireylerin bakım ihtiyaçlarının giderilmesi amacıyla uygulamaya konulan kanun kapsamında, bakıma muhtaç özürlülerin tespit ve bakım hizmeti esaslarının belirlenmesine ilişkin mevzuatta, yaşamın idame ettirebilmek
- Kendi kişisel ihtiyaçlarını giderebilmek ve öz bakımını yapabilmek
- Kendi güvenliğini sağlayabilmek
- Ev işi ve idaresini yapabiliyor olmak
- Hareket edebiliyor olmak şeklinde belirtilmektedir.
Sağlık Kurulundan Bakıma Muhtaç Raporu Alma Şartı
Tam teşekküllü devlet hastanelerine başvuran ve %40 engeli tespit edilen her bireyin engelli olduğu onaylanmaktadır. Ancak, sağlık kurulları tarafından verilen kurul raporunda kontrolü yapılan bireyin ‘’ağır engelli’’ olup olmadığını belirten bir bölüm bulunur. Ağır engelli bölümünün onaylanması için kurulda görevli bulunan tüm doktorların oy birliği ile verilen karara göre onaylanması gerekir. Kalp damar, dâhiliye, genel cerrahi ve fizik tedavi bölümleri kendi kıstaslarına göre bir puanlama yaparak hastanın raporunda kendi puanlamasını belirtir.
Evde bakım aylığını düzenleyen eski genelgeye göre %50 üzerinde engel bulunması ve raporda ağır engelli ibaresinin yer alması zorunlu iken, yeni düzenlemede 18 yaş altı bireyler için alınacak raporda engel oranına bakılmaksızın ‘’özel koşul ya da çok özel koşul gerektirir’’ ibaresinin yazılı bulunması yeterli görülmektedir. 18 yaş üstü bireylere verilen raporda ise ‘’ tam bağımlı’’ ifadesinin bulunması, evde bakım ödeneğinden yararlanmayı olanaklı kılmaktadır. Yeni uygulama gereğince ağır engelli ibaresi veya engelli oranı belirtilmeden de evde bakım maaşı alınmaktadır. Engelli olduğu halde çalışarak geçimini sağlayabilen kişiler ise, engelli maaşından muaf tutulmaktadır.
Evde Bakım Maaşı Başvurusu İçin Gereken Evraklar
Herhangi bir sebebe bağlı olarak yaşamlarını idame ettiremeyen ve başka birinin bakımına muhtaç durumda olan kişiler, aile bireyleri veya yasal vasileri, evde bakım aylığı başvurusu sırasında bazı belgeleri hazır bulundurmalıdır. Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının tüm il ve ilçe müdürlüklerinde yapılabilen başvurular, hastanın ailesi veya yasal vasisi tarafından yapılabilmektedir.
- Engelli Sağlık Kurulu Raporu
- T.C kimlik No. Beyanı
- İki adet vesikalık fotoğraf
- Vasisi varsa, vasi tayin edildiğine dair mahkeme kararı
- Başvuruda bulunan kişilerin kazanç ve mal durumunu gösterir yazılı beyan ve taahhüt beyanı ile ilgili belgeler
- Ebeveynlerin boşanmış olması durumunda buna dair mahkeme kararı başvuru sırasında gerekli olan belgelerdir.
Gerekli olan tüm evrakların ilgili makama tevdii edilmesi sonrasında başvuru yapan bireyler maaş sorgulaması yaparak ödeme tarihleri ve miktarları hakkında bilgi alabilmektedir.
Evde Bakım Maaşı Nasıl Sorgulanır?
Evde bakım maaşı almaya hak kazanmış olan vatandaşlar aylıklarını 2 farklı şekilde sorgulayabilir. Sorgulama işlemleri E-devlet üzerinden yapılabildiği gibi, SMS yoluyla da sorgulama yapmak mümkündür. Sorgulama için e-devleti tercih edenler Şifre ve T.C numaralarını kullanarak girecekleri resmi web sitesi üzerinden ‘’Engelli Evde Bakım Ödeme Bilgileri Sorgulama’’ sayfasını ziyaret ederek ihtiyaç duydukları maaş bilgilerine erişim sağlayabilmektedir. Maaş ödemelerini Ziraat bankası vasıtasıyla alanlar ise cep telefonlarından ‘’BAKİYE’’ yazarak 4747’ye SMS attıkları takdirde maaş bilgileri kendilerine SMS yoluyla iletilmektedir.
kaynak: https://www.bankacicafe.com/2020-evde-bakim-maasi-basvurusu-nasil-yapilir.html