Evinde bakıma muhtaç hastası olan veya ağır engelli raporu olan yakını bulunanlar evde bakım maaşı alma hakkına sahiptir. Gerekli şartları taşıyan ve bu şartları yerine getiren vatandaşlar başvuru yaptıkları takdirde emekli maaşı alabilir. Devlet, engelli olan vatandaşlarına ve yakınlarına destek olmak için bazı yardımlar yapmaktadır. Evde bakım maaşı da bu yardımlar arasındadır. Maaş denmesinin nedeni her ay düzenli olarak verilmesidir. Ülkemizde yaklaşık olarak 800 bin kişi bu yardımdan faydalanmıştır. Her yıl yapılan düzenleme ile maaş miktarı artmaktadır. 2018 yıl ocak ayında 1068 TL olan yardım, Temmuz ayında 1105 TL’ye yükselmiştir. 2019 yılında yapılan yeni düzenleme ile Ocak ayında 1315 TL oldu.
Evde Bakım Maaşı Almak İçin Gerekli Belgeler?
Evde bakım maaşı alabilmek için bazı belgeler gereklidir. Bu belgelerin yetkili makamlara teslim edilmesi üzerine başvuru yapılır. Evde bakım maaşı almak için gerekli olan belgeler şunlardır:
- Tam teşekküllü hastaneden engelin en az yüzde 51 olduğunu gösteren sağlık raporunun aslı
- Engelli kişiyle aynı evde yaşayan emekli ve çalışanların gelir belgeleri
- Evde yaşayanlardan malvarlığı olanların ruhsat ve tapu fotokopileri
- Tapu sicil müdürlüklerinden, ev halkının hepsinin gayrı menkul durumlarını gösteren belge
- Tarım İl veya İlçe Müdürlüklerinden, tarımsal durumları gösteren belge
- 2022 sayılı kanundan yararlananların maaş bordrosu
- Evde yaşayanların ikametgah belgesi
- Bakıma muhtaç olan kişinin 2 tane fotoğrafı
- Engelli kişinin öğrenim durumu
- Evdeki bütün kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumundan alınan sicil yoklama belgesi
Evde Bakım Maaşı Başvuru Şartları Nelerdir?
Her türlü yardımda olduğu gibi evde bakım maaşı için başvurabilmek ve maaşı alabilmek için belirlenen şartların yerine getirilmesi gerekir. Şartlar sağlanmazsa maaşın yani yardımın alınması mümkün değildir. Başvuru şartları:
- Engelli ve bakıma muhtaç olan kişinin özrünün en az %51 olması
- Yetkili hastanelerden alınan Engelli Sağlık Kurulu raporunda ağır engelli bölümündeki ibarenin evet olması
- Engelli kişinin, özrünün mahiyeti başka birilerinin yardımı ve desteği olmadan tuvalet ihtiyacını ve benzeri diğer işlerini göremeyecek ve hayatını idame ettiremeyecek seviye olması
- Aynı hanede yaşadığı kişilerin ve engelli kişiye bakmakla yükümlü olan kişilerin sayısına göre kendine düşen net gelirin asgari ücretin üçte ikisinden az olması ve bunun raporlandırılması
- Net gelir hesaplaması yaparken üvey çocuklar ve askerlik görevinde bulunan kişiler de katılır.
- Bakım hizmeti esaslarının belirlenmesi ve Bakıma muhtaç engellilerin tespiti kapsamındaki kriterle dikkate alınarak evde bakım maaşı başvurusu yapılır.
Evde Bakım Maaşı Başvuru Hesaplaması
Engelli kişinin yaşadığı hanedeki kişi başına düşen gelirin asgari ücretin 2/3’ünden az olmalıdır. Hesaplama yapılırken asgari ücret ne kadarsa o miktar üzerinden hesaplama yapılır. Örneğin evde 6 kişi yaşıyor ve eve giren miktar 3000 TL ise kişi başına düşen gelir 500 TL’dir. Asgari ücretin 2/3’ünün 1100 TL civarında olduğu varsayılırsa kişi başı gelir bu miktarın altında olduğundan evde bakım maaşı başvurusu yapılabilir.
Evde Bakım Maaşı Sorgulaması Nasıl Yapılır?
Evde bakım yardımı Çalışma ve Sosyal Hizmetler ile Aile Bakanlığının işbirliği sonucunda verilmektedir. Başvuru şartları geçerli olan ve başvurusunu yapan kişiler yardımın karar bağlanması için bir müddet beklemesi gerekir. Sonucun nasıl olduğunu kişiler e-Devlet kapısı üzerinden kolayca sorgulama yapıp öğrenebilirler. E-devlet sistemi açıldığında gerekli olan yerlere e-devlet şifresi ve T.C yazılarak doğrulama işlemi gerçekleştirilir. Online olarak yapılan bu işlemle e-devlet sistemine giriş yapanlar evde bakım maaşı sorgulamasını rahatlıkla yapabilirler.
İnterneti kullanamayanlar sorgulamayı SMS ile yapabilir. Yardımı Ziraat Katılım Bankası aracılığı ile alanlar, kısa mesajla sorgulama işlemini yaparken mesaj bölümüne BAKIYE yazıp 4747’ye göndermeleri gerekir. Kısa mesaj olarak gönderilen bu sorguya gelen yanıtla aylık yardım sorgulama işlemi yapılmış olur.