Diyaliz böbrekleri çalışmayan hastaları vücudunda biriken suyun dışarı atılmasını sağlayan bir işlemdir. Ancak bu işlem için hastanın düzenli olarak diyaliz makinesine bağlanarak vücuttan suyun uzaklaştırılması sağlanmış olacaktır. Bu işlem hastanın konforunu da bozacağından dolayı gerek günlük yaşamında gerekse sosyal hayatında kopmalar meydana gelecek ve uygun böbrek nakli yapılmadığı sürece de diyalize bağlanmaya mecbur olacaktır.
Hastanın diyalize bağlanabilmesi için sürekli olarak hastaneye gidiyor olması beraberinde de bir takım sorunların baş göstermesine neden olacağından dolayı evde de bu işlemin yapılması talep edilebilir. Bu durumda sistemin yalnızca hastane de değil evde de kurulumu ve kullanımı söz konusudur. Evde hemodiyaliz nasıl yapılır sorusunun yanıtına bakacak olursak merkez diyalizinde kullanıldığı gibi bu hemodiyaliz makineleri ve sus sistemi hastanın evine kurulur. Hastanın bir yakınına bu eğitim verilerek tüm diyaliz işleminin evde yapılması sağlanacaktır.
Belirli bir zaman ya da süre zorunluluğu var mıdır?
Hastanın diyaliz süresi haftada üç gün gerçekleştirilmek durumundadır. Ancak her hastanın da kendi koşullarına göre diyaliz zamanını ve de gününü tercih edebilir ya da değişiklik yapabilir. Gün içerisinde ya da gece saatlerinde yapma seçeneğini kullanabilir. Diyaliz süresi 7-8 saat olarak önerilir. Özellikle de çalışan kişiler ya da sosyal hayatın devam etmek isteyen kişiler gün içinde de aktivitelerini devam ettirebilmeleri için uykuda 8 saat boyunca hemodiyaliz cihazına bağlanabileceklerdir.
Bu konuda nasıl ve nerede eğitim alınır?
Evde diyaliz yapabilmeniz için eğitim almanız şarttır bunun içinde bir aylık bir diyaliz merkezinde eğitim süresi vardır. Bu isteğe bağlı olarak hastanın bir yakınına verilebilir. Verilen eğitimlerde damar yolunun açılması başlatmak ve sonlandırmak gibi çeşitlenebilir.