Nasıl Yapılır

Evde Mum Nasıl Yapılır ?

Malzemeler

Kendi mumlarını yapmanın bir başka faydası, nasıl bir ürüne sahip olduğunu bilmendir. Kokuya karşı duyarlıysan, dışarıda bırakabilirsin. Evindeki havayı olabildiğince temiz tutmaktan endişe ediyorsan, soya mumu kullanmayı seçebilirsin. Birçok farklı mum türü olmasına rağmen, hepsinin üç ana bileşeni vardır: balmumu, fitil ve bir kap.

  • Balmumu

  • Fitil

  • Kavanoz ya da dekoratif bir kap

  • Parfüm ve renk (isteğe bağlı)

  • Balmumu eritmek için tencere

Mumlarını yapmaya başlamadan önce, yaparken ve kullanırken güvenlik önlemlerini göz ardı etmemen gerektiğini unutma. Başlamaya hazır olduğunda, mumu nerede yapmaya karar verdiysen o alanı hazırlamalısın. Gazete veya örtü ile yüzeyi korumak adına kapatabilirsin. Yapmak istediğin mum tipine uygun bir balmumu ve seçtiğin balmumuna uygun bir fitile sahip olman gerekir. Bazı fitillerin bazı balmumu türlerini eritecek kadar ısıya sahip olmadığını unutmamalısın. Ardından, balmumunu eritmek gerekecek. Balmumunu dökmeden önce fitili uygun kaba yerleştirmelisin. Fitili sabitlemek adına kabın dibine bir miktar erimiş mum dökebilirsin. Daha önce kullanılmış olan boş bir mum kabını tercih edebilir veya kendi bulduğun, aldığın dekoratif bir kabı kullanabilirsin.

Adım 1: Balmumunu Eritin

Büyük bir tencereyi yarısına kadar su ile doldurun ve set üstü ocakta kaynamaya bırakın. Bir eritme kabı veya sürahi kullanıyorsanız, doğrudan suya indirin; ısıya dayanıklı bir kap kullanıyorsanız, çikolatayı eritiyormuş gibi tencerenin üstüne yerleştirin. Balmumunun erimesine izin verin, arada karıştırın. Bu işlemin başlaması birkaç dakika alabilir, o nedenle sabırlı olmalısınız. Balmumu tamamen eridiğinde, görünümü zeytinyağına benzeyecektir. Esans eklemeden veya mumları dökmeden önce balmumunun bir miktar soğumasını bekleyin.

Adım 2: Mum Kaplarını Hazırlayın

Mumun soğumasını beklerken mum kaplarını hazırlayın. Her bir kabın temiz ve kuru olduğundan emin olun. Mum yapım malzemeleri içinde saydığımız fitil ve kavanoza geldi sıra. Fitili kavanoza sabitlemelisiniz. Bazı fitillerin alt kısımları yapışkanlı olur, ancak sizin fitiliniz yapışkanlı değilse, erittiğiniz mumdan bir kaç damla kabın dibine dökerek fitili üzerine yerleştirebilir ve kuruyup sabitlenmesini bekleyebilirsiniz. Son olarak fitil boyunu kavanoz boyundan uzun ayarlamanız gerektiğini unutmayın.

Adım 3: Renk ve Kokuyu Ayarlayın

Sonraki adımda, benmari usulü erittiğimiz parafin ya da balmumunun içine mum yandıkça odamıza yaymasını istediğimiz kokuyu veya gıda boyasını ekleyeceğiz. Dilediğin, hoş kokulu bitkisel yağ çeşitlerinden 4-5 damla kadar erimiş balmumuna ekleyebilirsin. Ardından, dekoratif mum yapımı için seçtiğin renkteki gıda boyasından istediğin renk yoğunluğuna göre balmumunun içine ekleyebilirsin. 30 saniye kadar spatula ile karıştırman yeterli. Yağın ve boyanın eriyen balmumuna tamamen karışması elde ettiğin sonuç için önemli. Eğer erimiş balmumunda renk yoğunluğunu tam anlayamadıysanız, karışımdan bir damla soğuk bir zemine damlatarak sertleşmesini bekleyebilirsin. Damla sertleştikten sonra elde edeceğin renk ortaya çıkacaktır. Eğer rengi yoğunlaştırmak istersen, halihazırda erimiş olan karışıma daha fazla boya ekleyebilirsin.

Adım 4: Kavanoza Dökme

İstediğiniz rengi alan kokulu karışımınızı birkaç dakika soğutun. Artık karışımı kavanoza dökme zamanı geldi. Fitilin kavanozu ortaladığından emin olduktan sonra fitili kaymaması için ucundan tutabilir veya mandal ile sabit durması için yatay şekilde tutturabilirsiniz. Sonrasında karışımı kavanozunuzun içine yavaşça dökün. Birkaç saat bekleyip karışım sertleştikten sonra fitilin mumun dışında kalan kısmını dilediğiniz boyutta kesebilirsiniz. Mumun yüzeyinden itibaren 1 cm kadar fitil bırakmanız yeterli olacaktır. Artık mumunuz hazır. Mumu kullanmadan önce 24 saat beklemek gerektiğini de unutmamalısın.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu