Fibromiyalji denildiği zaman aklınızda net bir tanımlama yapmak gerekirse yumuşak doku romatizması akla gelmelidir. Bu rahatsızlık kişinin günlük yaşamını etkiler ve bir ağrı sendromu olarak tanımlanabilir.
En önemli nedenlerinin başında ise genetik olması geliyor. Neden olan faktörlerden birisi de stres. Fibromiyalji her ne kadar ağrılı bir hastalık olarak kabul edilmiş olsa da fiziksel olduğu kadar psikolojik nedenleri de vardır. Özellikle de çocukluk travmaları ya da trafik kazası sonrasında sıklıkla görülebilmektedir. Bu dönemde hasta sürekli olarak yumuşak dokularında ağrı hissetmiş olduğundan dolayı ruhsal sıkıntı içerisine girer hatta bu durumun uyku bozukluğuna neden olduğu da bilinmektedir.
Fibromiyalji hastalığında sinir sisteminin işlemesinde kilit rol oynayan nörotrasmitterler de dengesizleşmeye başlayacaktır. Hormonlardaki bozulmalar hastalığa zemin hazırlar ve halk arasında tükenmişlik sendromu şeklinde de kendisini gösterir. Bu hastalık ciddi bir süreç gerektirir ve profesyonel birinden destek alınmadan çözülmesi de mümkün değildir. Aşağıda fibromiyalji hastalığının belirtileri sıralanmıştır.
Fibromiyalji Belirtileri
- Sindirim Sorunları
- El ve ayaklarda karıncalanma hissi
- Duygusal çöküntü
- Ağrıya hassaslık
- Hafıza problemleri
- Depresyon hali
- Kulak çınlaması
- Aşırı yorgunluk
- Halsizlik
- Nefes güçlüğü
- Uyku bozukluğu
- Kaslarda yaygın ağrı
- Bazı noktalarda artan ağrılar
- Sabah tutukluğu (20 dakikadan kısa olmak şartı ile)
Fibromiyalji Tedavisi
Konservatif tedavide hastaların mutlaka devamsızlık yapmamaları gerekmektedir. Tedavi tüm hayatını değiştirecek şekilde, kişiye özel şekillenmelidir. Kişinin bol bol dinlenip, nefes egzersizleri gibi egzersizleri yaparak stresten ve yorucu eylemlerden uzak durması şarttır. Manipülasyon ile önemli ölçüde ağrılara derman olunabilir. İyi bir sağlık uzmanı bu kişiler için hayata dönüş ışığı olur. Egzersizlerin hafif ve yorucu olmaması da önemli bir koşuldur.