Fiziksel engellilerin eğitimi konusuna değinmeden önce ilk etapta rehabilitasyon ne demektir buna değinmek gerekiyor. Bir insanın doğuştan ya da daha sonrasından herhangi bir nedenden ötürü kalıcı ya da geçici olarak yeteneklerin kaybetmesi, iş ve günlük hayattaki kayıplarının belirlenerek psikolojik ve fiziksel olarak desteklenip günlük yaşamlarına yeniden adapte ettirebilmesi noktasında uygulanan sistemin bütünüdür. Rehabilitasyon kişinin engeline göre devam eder. Örneğin bazı kişilerde ömür boyu devam etmek durumundadır.
Rehabilitasyonu üç gruba ayırabiliriz. Bunlar tıbbi, sosyal ve psikolojik eğitimler şeklinde değerlendirilebilir. Aşağıda bu konulara biraz daha geniş bir şekilde yer verelim.
Tıbbi Rehabilitasyon
Tıbbi rehabilitasyonun amacı engelli olan kişinin fiziksel açıdan kapasitesinin artırılarak hayat konforunun biraz daha artırılmasını sağlamaktır. Tıbbi rehabilitasyon süreci hekimin teşhis ve onayının ardından uygulanmaya başlar ve bu şekilde çözümler üretilmeye çalışılır. Engelli kişilere de rehabiliyasyon bir ekip çalışması gerektirebilecektir bu nedenle de ekip içerisinde olması gereken hekim, fizyoterapist, psikolog, hemşire diyet uzman, gelişim uzmanı, özel eğitim uzmanı, sosyal hizmet uzmanı ve ortez-protez teknikeri şeklinde çeşitlendirilebilir. Buradaki ekip çalışmasının amacı yalnızca engelin giderilmesi için değil aynı zamanda aileyi de kapsar. Ailenin bu süreçte desteği önemlidir ve aileye olan destekte önemlidir.
Sosyal Rehabilitasyon
Engelli kişilerde psikoloji oldukça önemlidir. çünkü psikoloji yüksek tutulduğunda sosyal hayata katılımda bir o kadar artmış olacak ve onun toplumla bütünleşmesi sağlanacaktır. Sosyal rehabilitasyonla birlikte mesleki rehabilitasyon uygulamasının da ek olarak uygulanması engelin oranına göre önemli bir konudur. Yani engelli kişi çalışabilecek bir durumdaysa bu durumda bir meslek seçebilmesi ya da mesleğine devam edebilmesi önemlidir. Eğer ki devam edemeyecek bir konumdaysa o zaman var olan fonksiyonlarla birlikte yeni bir iş eğitimi alınması gerekecektir. Bu durumda kişinin çalışma kapasitesi belirlenerek sosyal hayatın içerisinde olabilmeleri sağlanmalıdır.
Çocuğunuza Destek Olun
Bir engelli çocuğun ilk destekleyici ve eğitimcisinin ailesi olduğunu unutmamalısınız. Bu nedenle de evinizi bir ders ortamı gibi düşünmeli ve çocuğunuzun sizi tanımasını sağlamalısınız.