Fizyoterapist doğuştan ya da sonradan meydana gelen bir kaza neticesinde hareket sistemindeki bozuklukların ve buna bağlı olarak meydana gelebilecek ağrıların hafifletilmesi amacıyla hastanın fiziki durumun ölçülmesi ve yeteneklerinin belirlenmesi amacıyla hizmet veren kişilerdir. Fizyoterapist ağrıların kesilmesinin yanı sıra hastanın hayatının konforunun daha da fazla artırılması amacıyla hareket eder ve doktorun tavsiyeleri neticesinde de programın uygulanmasını sağlar. Fizyoterapistler hastanın engel anatomisini belirleyerek uygun egzersizlerin yapılmasını sağlar.
Fizyoterapist yaptığı uygulamalar neticesinde tedavinin gidiş aşaması hakkında hekime bilgi verirler.
Fizyoterapist Ne İş Yapar, Görevleri Nelerdir?
Fizyoterapistler tanım olarak bakıldığında aslında ne iş yaptıkları da açık bir şekilde belirtilmiştir. Ancak daha net bir şekilde öğrenmek isteniyorsa görevleri, sorumlulukları ve yetkileri de aşağıdaki gibidir.
- Vücudun rahatsız veya engel olan bölümüne ısı tedavisi veya çeşitli aletler ya da elle uyarılar verir. Sert olan bölgelerin yumuşatılmasını sağlar.
- Felçli hastalarda sinirlerin gevşetilip uyarılmasını sağlarlar.
- Havuz terapisi yani ergo terapi uygulaması yaparlar. Engelli bölgenin bu şekilde uyarılması sağlanır.
- Vücudun hareket yetisini kaybettiği bölgenin güçlendirilmesini sağlar. egzersizlerin planlamasını yapar ve uygulamaları denetler.
- Protez ve ortez gibi araçların kullanımını hastaya öğretir.
Peki görevleri bunlardır ama fizyoterapist nasıl olunur?
Fizyoterapist nasıl olunur?
Fizyoterapist olabilmek için üniversite giriş sınavına girmek ve buradan gidebileceği bölüme dair gerekli olan puanı almak gerekir. Bu puan neticesinde üniversitelerin fizyoterapi ve rehabilitasyon bölümünü kazanmaları gerekiyor. bu bölüm 4 yıllıktır ve puanları da yüksektir. 4 yıl sonrasında mezun olduktan sonra bu ünvanı kazanırlar. Fakat bu mesleği yapabilmek için bir takım özelliklerinin de olması gerekir. Yoksa başarılı olma şansları da yoktur ya da düşüktür.
Fizyoterapist olacak kişilerin;
- Fen bilimlerine karşı ilgisi olmalı ( özellikle fizik ve biyoloji derslerine)
- Bedensel olarak güçlü ve dayanıklı kimseler olmalı,
- Sabırlı, güler yüzlü, sorumluluk sahibi ve dikkatli bireyler olmalı,
- El becerisi olmalı,
- Empati kurabilen, yardımsever kimseler olmalıdırlar.