Dini

Hac Nedir? Hac Kimlere Farzdır.

Hac Nedir? Hac Kimlere Farzdır. Hac, bir şeye yönelmek, bir şeyi amaçlamak, bir yeri ziyaret etmek manalarına gelmektedir. İslam’ın beş şartından biridir.

Hac ibadeti yerine getirenlere hacı denmektedir. Yani insanların birbirlerine “hacı hacı” diye hitap etmeleri onları hacı yapmaz sakal, şalvar, ihtiyarlık da insanı hacı yapmaz. Zira bu unvanın gerçek sahipleri türlü meşakkat ve imtihanlardan geçtikten sonra bu unvanı elde ediyor.

Hac hem bedenen hem de mali açıdan yapılan bir ibadet olduğundan İslam’ın diğer şartlarından olan namaz, oruç, zekât ibadetinden daha farklı bir özelliğe sahiptir. Hac toplumsal statüsü, yaşı cinsiyeti ne olursa olsun milyonlarca Müslümanı bir araya gelerek yaptığı bir ibadettir. Bu yönüyle bizlere âdete mahşer gününün provasını yapma imkânı sunmaktadır. Zira ihram, Kefen kefen giyen insan manasına gelmektedir ve ortaya çıkan o muhteşem atmosferde kişi sanki ölmüş ve öldükten sonra tekrar diriltilmiş ve rabbine hesap vermek için beklediği düşünülmelidir. Belki de hac yapan birçok kişinin işin zahiri boyutundan öteye geçmemesi onların bu ibadeti yerine getirirken ”niye bu böyle yapıyor, niye şurada şöyle yaptık ”gibi birtakım soruları kendi kendilerine sormalarına sebep oluyor ve tam manasıyla o ibadetin hazzına varmalarına engel olabiliyor.

Hac Kimlere Farzdır?

Maddi açıdan durumu iyi akıl ve beden sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış hac yolunda kendisine zarar verecek bir güvenlik problemi söz konusu olmayan ve hür olan her Müslümana ömründe bir kere hac yapmak Farzdır.

Haccın farzları nelerdir?

İhram, ziyaret tavafı ve Arafat vakfesidir

Haccın Müjdesi!

Peygamber efendimiz (s.a.v) makbul bir haccın mükâfatının cennet olduğunu müjdelemiştir. Yine bir Hadisi şerifte şöyle buyrulmaktadır: “Kim Allah için hacceder de kötü söz ve davranışlardan ve Allah’a karşı gelmekten sakınırsa Annesinin onu doğurduğu günkü gibi (günahlarından arınmış olarak ) geri döner”.

Hac ibadeti Meşakkatli bir ibadet olduğundan etrafımızdaki insanlarla iyi geçinmeye daha çok hassasiyet göstermek, yardımlaşma ve dayanışma içinde olmak ve haccın manevi havasına kendimizi bırakmak Efendimizin müjdesine nail olabilmek için bir vesiledir.

 

Hac ile ilgili Yanlış bilinenler

Ülkemizde birçok kişinin düştüğü hataya değinmek istiyoruz. Bu da hac ibadetinin yaşlandıktan sonra yapılması gerektiği inancıdır. Bu gerçekten üzücü bir durum “Nasıl olsa ömrümün sonuna geldi. Türlü hatalar işledik, kapanışı hac ile yaparsak bu iş tamam olur. Cennetlik olur çıkarız” diye düşünür insanlar Oysaki Rabbimiz gençlikte yaptığımız ibadetlerden daha çok razı olmakta ve amellerden daha önemli olan niyetlerimize bakmaktadır.  İşte bizler ömrümüzün en güzel zamanlarında bu ibadeti yerine getirmek için niyet etmeli ve Allah CC Hz.lerinden bu ibadeti yapmayı bizlere nasip etmesi için dua etmeliyiz.

Yine diğer dikkat edilmesi gereken konulardan biri de bu ibadeti yerine getirip evimize döndüğümüzde üstümüze aldığımız hacılık vasfını korumaya gayret göstermektir. Yüzünde bir karış sakal olup üstüne üstelik bir de hac yapmış olan Müslümanın eski günahlarına devam etmesi, edindiği onca güzelliği çöpe atması anlamına gelmektedir.

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu