Folik Asit Nedir?
Folik asit diğer bir adıyla B9 vitamini, DNA ve alyuvar oluşumunu, aminoasit metabolizması, hücrelerin büyüme ve yenilenmesi aynı zamanda kasların oluşması için de gerekli olan B grubu vitaminlerinden biridir. Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için önemlidir. Folik asit, hücrenin yapı taşları, kan hücreleri ve özellikle de sinir sistemi dokularının gelişmesi için oldukça önemli bir etkendir.
Folik Asit Eksikliği Neden Olur?
Folik asit eksikliğinin temel sebebi yetersiz ve dengesiz beslenmedir. Hamilelikte folik asit eksikliği, bebeğin ciddi hastalıklarla doğması gibi bir sonuç doğurabilir. Folik asit düşüklüğünü önlemek için folik asit içeren besinler tüketilmeli ve gerekirse kadın doğum uzmanı tarafından verilen takviyeler kullanılmalıdır.
Hamilelikte Folik Asit Kullanımının Önemi
Hamilelik döneminde folik asitin esksikliği, bebeğin ciddi hastalıklarla karşılaşmasına ve hatta ölüme kadar varan durumlara yol açabilir. Standart bir kadının folik asit ihtiyacı 100-200 mcg civarında iken, hamileliğin 8. Haftasına kadar bu gereksinim 600-800 mcg dolaylarına kadar çıkmaktadır. Çoğu zaman sadece beslenme yoluyla bu miktarı karşılamak pek olası değildir. Bu yüzden hamileliğin özellilkle ilk 8 haftasında ve takip eden sonraki 4 haftalık süreçte folik asit içeren yiyecekler ile folik asit içeren takviye ilaçlar alınması gerekmektedir.
Hamilelikte folik asit eksikliği, düşük doğuma sebep olabildiği gibi anne adaylarında da anemi gibi rahatsızlıklara sebep olabilir.
Hamilelikte Folik Asit Alımı Neden Önemlidir?
B grubu vitaminleri homosisteinin üretimini ve kullanımını düzenleyen vitaminlerdir. Homosisteinin yüksek olması ise kalp, beyin ve sinir rahatsızlıkları riskini önemli ölçüde artırmaktadır. Buna ek olarak damar duvarının zarar görmesi sonucu plak oluşumu da gözlenebilmektedir. Kanser türlerinden Kolon, rektum ve serviks kanserinin önlenmesinde de rolü bulunur. Tüm bu sebeplerden göz önüne alındığında folik asitin nasıl bir koruyucu görev üstlendiği anlaşılmaktadır.
Hamilelikte Folik Asit Ne Zaman Kullanılmalıdır?
Folik asit genel olarak hamileliğin ilk 12 haftası yoğun olarak kullanılmaktadır. Ancak hamile kalmadan önce kullanılmaya başlanması hem hamile kalmayı kolaylaştırmakta hem de gelişebilecek birçok hastalığa karşı önlem alınması anlamına gelmektedir. Kontrollere gittiğiniz kadın doğum uzmanı kan değerlerinizden folik asit düzeyinizi kontrol ederek size uygun bir reçete düzenleyecektir. Hamilelik döneminde beslenme yoluyla günde yaklaşık 400 mg folik asit alınabilmektedir. Folik asitin gereğinden fazla alınması ise B12 eksikliğine yol açabilmektedir.
Folik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?
- Karaciğer
- Yeşil yapraklı sebzeler
- Diğer sakatatlar (kalp, böbrek vb.)
- Kırmızı et
- Kuru baklagiller
- Yumurta
- Yoğurt
- Süt