Hamilelikte Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Hamilelikte yaşanan semptomlar arasında bulunan mide bulantısı gebelerde yaygın görülen ve oldukça fazla rahatsızlık veren bir sorundur. Genellikle sabah saatlerinde yaşanan ve kusmaya kadar giden bir durumla da karşı karşıya kalabilirler.
Mide bulantısının anne adaylarında başlaması ve sona erme süresi farklı zamanlarda olabilir. Bazı gebelerde bu sorun hiç yaşanmaz. Mide bulantısı yaşayan hamileler yoğunluklu olarak 1.trimester döneminin 5. Haftası ve 6.haftasında bu problemle karşılaşırlar. 8.hafta ile 9.hafta dolaylarında şiddetlenen bulantılar zamanla azalarak sona erer. 16.hafta ile 17.hafta civarında ise bulantı yaşayan annelerde çok hafif seyreder ve daha sonra kaybolur. Ancak çok nadir de olsa doğuma kadar bulantı yaşayan anne adaylarına da rastlamak mümkündür. Anne adayları üzerinde yapılan araştırmalarda İlk 3 aylık dönemde bulantı ve kusma yaşayan anne adaylarının oranı 5’te 1’dir. Doğuma kadar bulantı sorunuyla karşılaşan anne oranı ise 20’de sadece 1’dir.
Hamilelikte Mide Bulantısı Neden Olur?
Mide bulantısı en çok ilk 3 ay içinde görülen bir durumdur. Mide bulantısının pek çok nedeni vardır. Ancak hamilelikte yaşanan bulantıların genel olarak nedenleri aynıdır. Bu nedenler;
- Yüksek orandaki Progestoron seviyesi
- Rahim kaslarının ile birlikte mide ve bağırsak kaslarının gevşemesi sonucu meydana gelen aşırı mide asitleri
- Stres ve yorgunluk
Hamilelikte Mide Bulantısına Ne İyi Gelir?
- Özellikle gebeliğin ilk 3 ayında meydana gelen bulantı sorununu biraz olsun yatıştırmak için tuzla kraker ve benzeri yiyecekler atıştırılması faydalı olur.
- Normalde mide bulantısına iyi gelen zencefil çayı hamilelikte de bulantıya iyi gelmektedir. Yaş zencefili rendeleyerek suyun içine atıp 10 dakika kadar bekledikten sonra zencefil çayınız hazır olur. Bu çayı işerek de bulantınızı bastırabilirsiniz.
- Su tüketmek hamilelerin hem kendi hem de bebeklerinin sağlıkları için çok önemlidir. Vücuttaki su eksikliğinin de aynı zamanda bulantı ve kusmayı tetiklediği söylenmektedir. Bu sebeple hamilelerin bol bol su tüketmesi gerekmektedir.
- Temiz hava hamilelerin herkesten daha fazla ihtiyaç duyduğu bir şeydir. Bulantı ve kusma şikayeti olan hamilelerin odalarını sık sık havalandırmaları ve odaya temiz hava girişini sağlamaları gerekmektedir.
- Magnezyum yönünden zengin olan muz kasların kasılmasını yavaşlatır ve rahim, mide ve bağırsak kaslarının kasılması sonucunda meydana gelen bulantıya iyi gelir.