Plasentanın diğer adı eş olarak bilinir. Bebeğin eşinin aşağıda olması diğer bir deyişle plasentanın aşağıda olması demektir. Plasentanın görevi ise anneden bebeğ geçmesi gereken besini ve oksijeni sağlamaktır. Anneden bebeğe oksijen ve besin geçişini ise göbek kordonu sağlar.
Plasenta Previa Nedir?
Plasenta previa, plasentanın tamamının veya bir kısmının rahim ağzını kapatacak şekilde rahmin alt tarafını kapladığında oluşmaktadır. Normal doğum esnasında bebek annenin rahim ağzı kısmına doğru gelir. Daha sonra doğum kanalından geçerek dünyaya ilk adımını atar. Normal şartlar altındaki bir doğumda Plasenta rahim ağzına tutunur. Fakat bu her zaman böyle olacağı anlamına gelmemektedir. Bazen plasenta previa dediğimiz bebeğin eşinin aşağıda olması durumu ile karşılaşılabilir.
Plasenta Previa Aşağıda Olursa Ne Olur?
Doktorların serviks olarak tabir ettiği rahim ağzının doğum esnasında açılması tehlike oluşturmaktadır. Rahim ağzı açıldığında kan damarları plasentayı rahime bağlar ve bunun sonucunda da dökülme söz konusu olur. Oluşan bu dökülme sonucu kanamalar meydana gelir. Kanamalar anne ve bebeğin sağlığını tehlikeye sokabilir.
Bebeğin Eşi Aşağıda Olması Kimlerde Risk Oluşturur?
Plasenta previa her 1000 hamilelikten 5 ‘inde görülebilen bir durumdur. 35 yaşının üzerindeki hamilelerde, ikiz bebek bekleyen anne adaylarında, sigara kullanan gebelerde, ve daha önce plasenta previa geçiren hamilelerde risk faktörü normalin üzerinde artmaktadır.
Bebeğin Eşinin Aşağıda Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Eğer hamilelik döneminde düzenli olarak kontrollere gidiyorsanız, kontrolü haman kadın doğum uzmanı yaptığı ultrason kontrolü sonucunda plasenta previa bulgusunu görebilecektir. Diğer bir bulgu ise hamileliğin ikinci trimester (14-26 hafta) döneminde görülen çok fazla kanamalardır.
Plasenta Previa Tedavisi Nedir?
İlgili Kadın Doğum Uzmanı tarafından plasenta previa tanısı konulduğunda aşağıdaki tedavi önerileri uygulanabilir
- Hamile anne adayının yatarak dinlenmesi
- Annenin yaşına göre, bebeğin akciğerlerinin gelişmesi adına steroid uygulaması yapılabilir
- Çok ve kontrolsüz kanama olduğunda gebeliğin hangi haftasında olduğuna bakılmaksızın anne adayının acilen sezaryen doğuma alınması gerekebilir.
Bu tedavi yöntemlerine ek olarak kadın doğum uzmanları; bu süreçte cinsel ilişkiye girilmemesi ve seyahat edilmemesi gibi önerilerde bulunurlar.