ticari ipotekli ev satın almak, ipotekli ev almak istiyorum, ipotekli evin tapu devri, banka ipotekli evi nasıl satar, ipotekli ev alırken nelere dikkat etmeli, ipotekli ev satılır mı, ipotekli ev satışı nasıl yapılır, ipotekli ev dolandırıcılığı
Farkında olmadan satın aldığınız evin üzerinde herhangi bir biçimde ipotek çıkması durumunda, bu büyük bir sorun oluşturabiliyor. Peşin olarak satın aldığınız evin üzerinde bulunan haciz ya da ipotek şerhlerinin bulunması, ileride sizi ciddi hukuki problemlerle karşı karşıya bırakabiliyor. İpotekli ev üzerinde bulunan resmi haklar, ipoteği koyan kişi ya da kuruluşların lehine işliyor. Size ait olmayan bu borçlar, sizi kanun karşısında bu şahıslarla karşı karşıya getirebiliyor.
Satın aldığınız ipotekli evi, bu haliyle yeniden satmak istediğinizde, sizden evi satın alacak kişilerin, gayrimenkul üzerindeki ipoteği kaldırmanızı istemek gibi bir hakları bulunuyor. Böyle bir durumda, size ait olmayan bir borcu ödemekle yükümlü olarak, büyük bir mağduriyetle karşılaşma ihtimaliniz bulunuyor.
Bankalardan konut kredisi kullanılarak ev alındığında bankalar alınan eve ipotek tesis ediyor. Kullanılan kredinin miktarına göre belirlenen ipotek bedeli ile banka vermiş olduğu borcun geri alınmasını garanti altına almış oluyor.
Bunun dışında banka haricindeki borç alımlarında ve ticari faaliyetlerde de ev teminat olarak gösterilip ipotek tesis edilebiliyor. İpotekli bir evin sahibi tarafından satılabilmesi içinse bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.
İpotekli evin satılabilmesi için öncelikle evin üzerindeki ipoteğin kaldırılması gerekiyor. Eğer ev peşin olarak satılacaksa alınan para ile bankaya olan borç kapatılıyor ve ipotek kaldırılıyor. Bu durumda banka tarafından kişiden erken kapatma bedeli alınıyor.
İpoteği kaldırabilmek için ev sahibi bankaya kalan borcunu kapatmak için yeni bir kredi kullanabiliyor. Ancak bu durumda kullanılacak olan kredinin faiz oranları konut kredisine göre daha yüksek olacak ve KKDF ve BSMV de bu kredide ayrıca hesaplanarak maliyeti yükseltiyor.
Alıcının evi ipoteği ile satın almayı kabul etmesi durumunda ise satıcının mevcut kredisini kapatmadan evin satılması mümkün oluyor. Bu durumda ilgili tapu dairesi ipoteği tesis eden bankayı haberdar eder ve satış gerçekleşiyor. Satıcının kullandığı kredi ise konut kredisi özelliğini kaybediyor.
İpotekli evin satışında diğer bir yöntem de bankanın arada çıkartılması olarak biliniyor. Bu durumda alıcı evin bedeli ile satıcının bankaya kalan borcunun farkını satıcıya öder ve kalan krediyi üstleniyor. Bu durumda tapuda “Gayrimenkul Satış Vaadi Sözleşmesi” düzenleniyor ancak kredi veren kuruluşun satıştan haberi olmaması için evin devri yapılamıyor. Ancak bu durum her iki taraf açısından da bazı risler taşıyor.