Kanser nasıl oluşur?
Vücudumuzda bulunan normal hücreler, kontrollü şekilde bölünüp çoğalırlar; görevleri bitince de kontrollü kendilerini yok ederler. Kontrollü hücre çoğalması esnasında bazı genler bazı nedenlerle değişim geçirir, kontrolsüz çoğalır ve aşırı büyür. İşte bunlar kanserdir.
Her birey doğduğu an itibariyle kanser yapıcı genlere sahiptir, ancak bağışıklık sistemiyle bu genlerin hastalık yapması önlenir. Sağlıklı olmayan alışkanlıklar, yaşam şekli, beslenme vb. ile bağışıklık sistemi baskılanır ve kanser hastalığının oluşmasına zemin hazırlanır. Bu nedenle bağışıklık sisteminin güçlü olması çok önemlidir.
Kanserden korunmak için neler yapılabilir?
- Sigara kullanmamalı
- Alkol kullanmamalı ya da sınırlı kullanmalı
- Radyasyona maruz kalmaktan korunmalı
- Kronik enfeksiyonlardan uzak durmalı
- Sağlıklı ve bilinçli beslenmeli
- Düzenli olarak egzersiz, spor yapmalı
- İdeal kilo korunmalı
- Kanserin erken belirtileri, riskleri hakkında bilinçli ve tedbirli olmak
- Stresle başa çıkmayı bilme
Dünyada ve Türkiye’de kanser vakalarıyla ilgili rakamlar nelerdir?
Dünyada iki yüzden fazla kanser türü bulunmakta ve her yıl yaklaşık bir nokta yedi milyon yeni vaka teşhis edilmektedir. Bazı kanser türleri yayılmacı değildir, kolayca tedavi edilebilirler, bazıları agresiftir, hızlı yayılır.
Türkiye’de de kanser görülme sıklığı dünyadaki ya da gelişmekte olan ülkelerdeki oranlarla benzerlik göstermektedir. Yapılan araştırmalar iki bin otuz yılında yeni vaka sayısının yirmi yedi milyon, toplan kanser hastalığı olan insan sayısının yetmiş beş milyon olabileceğini ön görmektedir.
Kanser hastaları engelli menfaatlerinden nasıl yararlanabilirler?
Kanser hastası, kanser teşhisi ile engelli menfaatlerine dair hak kazanılabilir. Kanser teşhisi konmuş hastalar, hastalığın ilerleyiş evrelerinde, tedaviye yanıt verme durumu göz önüne alınarak engelli oranı artıp azalabilmektedir. Hastalık tedaviye cevap veriyorsa yıl içinde bir kez hastalığın durumu kontrol ettirilip, rapor oranı belirlenmektedir. Bu oran yüzde seksenden başlar, teşhise göre değişir. Tam teşekküllü devlet ve üniversite hastanelerince verilen sağlık kurul raporları; biyopsi raporları veya kanser hastalığının ileri ya da tekrarlayan seviyede olup olmadığına dair kanser için engelli raporu verilmektedir. Kanser hastası bireyler engelli raporuna, hata olduğunu düşünürse itiraz edip, tekrar değerlendirilmesini talep edebilir.
Kanser hastaları için engelli raporu neden gereklidir?
Sosyal Güvenlik Kurumu(SGK)kanser hastalarına kanser için engelli raporu olması halinde bazı imkanlar sağlamaktadır. Bunlardan biri maaş bağlanması yani malül aylığıdır. Bu uygulama ile on iki, on sekiz ve yirmi dört ay olarak değişen sürelerde ödemeler yapılması durumudur. Bu aylığın bağlanması için talep tarihinden bir yıl önceki tanı gereklidir. Eğer raporu alır almaz başvuru yapılmazsa geç kalınan süre kadar aylık maaş eksik ödenmektedir. Geçici malül aylığı verilmesi için bin sekiz yüz gün prim ödenmiş olmalı ve en az on yıl sigortalı olunmalıdır. Bu aylık türünün kalıcı hale gelmesi için hastalık sebepli çalışma kaybı oranı yüzde altmış olduğunu gösterir kanser için engelli raporu gerekmektedir. Eğer yüzde altmışın altına düşerse maaş ödemesi kesilmektedir. Eğer hasta bakıma muhtaç durumdaysa malül maaşının kalıcı olması için sadece en az bin sekiz yüz gün prim ödenmiş olması şartı yeterlidir.
Kanser hastaları için engelli raporu ile hangi olanaklardan yararlanabilir?
Yaşadığı kanser hastalığı sebebiyle kanser için engelli raporu alan kişilerin, zorlu yaşam koşullarını iyileştirebilmek için tasarlanmış bazı haklardan faydalanabilmeleri söz konusu olabilir.
- Tüm toplu taşıma araçlarında indirim
- Enerji tüketimde indirim
- Emlak vergisinde indirim
- Uçak biletinde indirim
- ÖTV indirimi
- Müze ziyaretlerinde indirim
- Kurumlarda sıra önceliği
- Ayrıcalıklı sınav imkanları
Türkiye vatandaşı olan ve kanser için engelli raporu yüzde kırk ve üzerinde olan kanser hastaları için bu haklardan yararlanmak mümkündür.