Karagül çiçeği, görenleri hem hayrete düşürüyor hem de merak içinde bırakıyor. Çünkü bu gülün rengi daha önce hiçbir bitkide görülmemiş. Siyah dalları ve yaprakları olan karagül, bazı kaynaklara göre Fransa’ya has bir gül türü. Türkiye’de sadece Urfa’da ve sadece Halfeti içinde yetiştiği bilinmekte. Üstelik karagülün yetişmesi ve bakımı üzerine yapılan çalışmalarda da sadece Halfeti’nin adı yer alıyor.
Rengiyle dikkat çeken bu gülün tohumu nereden ve nasıl geldiği net olarak bilinmese de senelerdir Halfeti içinde özel bir tarım alanında yetiştiği bilinmekte. Birçok kaynakta karagül nerede yetişir sorusuna yanıt olarak Şanlıurfa – Halfeti dikkat çekiyor.
Hatta bu çiçeği köküyle beraber farklı bir konuma ya da şehre taşıdığınızda; renginde açılmanın olduğu ifade ediliyor. Halfeti’nin iklimi ve toprak yapısı, karagülün yetişmesi için en uygun yer olarak açıklanıyor.
Karagül nerede yetişiyor konusu üzerine meraklar bitmiyor haliyle. Bu ilgi gören ve ülkemizi dünya ülkelerine tarım alanında tanıtan gülün yetişme ortamı hem açık arazi hem de sera olabiliyor. Halfeti’de dallarından çıkan karagül ortalama 3 sene canlı kalabilme özelliği taşıyor. Eğer bu gülü dalından koparırsanız; rengindeki siyahlık açılıyor ve bordo bir tonu yakalıyor.
Dünya ülkelerinde tek doğal kara gül yetiştirme alanı olan Halfeti, bu konuda ilçeye akın akın turist gelmesine de vesile oluyor. Karagülü yerinde görmek isteyenler, rengini canlı canlı gördüğünde güzel hatıralarına bir yenisini daha ekliyor.
Karagül Nasıl Yetişir?
Gül yetiştirmenin kolay olduğunu bilenler acaba karagül nasıl yetişir diye merak etmekte. Bu gülü yetiştirmek için özenli olmak gerekiyor. Halfeti’de karagül yetiştirenler, bakımında ve korunmasında çok hassas davranıyor. Hem Şanlıurfa’nın hem de Türkiye’nin önemli simgelerinden olduğu için karagülü yetiştirmenin bazı tüyoları bulunuyor.
Serada yetişebilen karagül her mevsimde filizlenir ve gül vermeye devam eder. Ancak sera dışında karagül yetiştirmek için ilkbahar ve sonbahar ayları beklenir. Siyah gül tohumundan yetiştirme yapılır. Tohum uygun toprağa ekildikten sonra bol su ister. Alışılan renkli güllere göre daha geç açar ancak daha fazla çoğalır.
Tohumun ekileceği yer aynı zamanda karagülün büyüyeceği yer olmalıdır. Herhangi bir toprak taşıma durumu olmamalıdır. Karagül fidesi bulunduğu yerden alınırsa istenilen şekilde büyümez ve rengini kaybeder. Bu gülün özelliklerinden biridir. Ayrıca karagüle aşılama yapmak önemlidir. Halfeti içinde karagül yetiştirenler, düzenli budama ve aşılama yaparak bitkinin verimini korurlar.
Halfeti’nin nem oranı, toprak yapısı, hava ve iklim koşulları karagül için idealdir. Şanlıurfa’nın diğer ilçelerinde daha önce karagül yetiştirmek isteyenler olmuştur ancak Halfeti’de olduğu gibi siyah renkli gül elde edilememiştir.