Son zamanlarda Milli Eğitim Bakanlığının belki de yapmış olduğu en doğru girişimlerden bir tanesi Kaynaştırmalı eğitim sistemidir. Ancak bu konuda engelli ailelerin dışındaki ailelerinde fikir sahibi olmadıklarını tahmin edebiliyoruz. Kaynaştırma öğrencisi nedir? Denildiğinde ise aklına gelen pek fazla bir şey yok. Peki, nedir bu eğitim modeli?
Bazı yaştaki çocukların özel eğitime ihtiyaçları var ancak bu eğitimlerini de başka bir yerde değil de kendi akranları arasında geçirdiklerinde eğitimin bütünü ele aldığında daha başarılı sonuçlar ortaya çıkıyor. Kısacası kaynaştırmalı eğitim demek engelli bir öğrencinin kendi arkadaşlarıyla aynı sınıf içerisinde eğitim görmesidir. Evet, belki fiziksel olarak bir takım ayrıcalıklar bu öğrenciler için yapılabilir ancak eğitim konusunda arkadaşlarından da farklılıkları yoktur. Bu onların gelecek planlamalarını yapabilmeleri ve hayata daha sosyal bir şekilde atılmaları noktasında önemli bir sistem. Sistemin teknik olarak tanımını yaparsak engelli bireylerin engelli olmayan bireylerle birlikte eğitsel ve sosyal anlamda bütünleşmesi demektir.
Her insanın sevgiye, ilgiye ve eğitime muhtaç olduğunu biliyoruz dolayısıyla özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerde aynı duyguları yaşıyorlar takdir edilmek ve yaptıklarının beğenilmesi onların değer gördüklerinin ifadesi demektir. Bu sayede hayatta başkasına bağımlı olmadan da yaşamak isterler.
Bu onlar için doğal bir hak olduğu gibi toplumun bütünlüğü konusunda da önemli bir konudur. bir anlamda ülkelerin kalkınmasının temelidir. Özel eğitime ihtiyacı olan kişiye bireysel anlamda ne kadar iyi bir eğitim verilirse verilsin eğer ki içerisinde yaşadığı toplumun bir bireyi gibi davranılmıyorsa bu hiçbir işe yaramayacaktır. Bu nedenle de kaynaştırmalı eğitim sistemi özel eğitime ihtiyacı olan öğrenciler için önemli bir konu.
Okullardaki Kaynaştırmanın Amacı
Kaynaştırmalı eğitimdeki amaç çocuğun normal bir hale getirilmesi değildir. Çocuğa yeteneklerini ve neler yapabileceklerini öğretebilmektir. Bu sayede yaşamı da daha kolaylaşacaktır. Tarihte eskilere gidersek özel eğitime ihtiyacı olan bu çocukların akranlarından ayrı okumaları sağlanarak hayata adapte olmaları beklenirdi. Bu da çocuğun zaman içerisinde kendi akranlarından sıyrılarak eve kapanmasını sağlardı.