Kedilerde şeker hastalığı, birçok insan kedi beslemek gibi bir eylemde bulunmaktadır. Hayvan severlerin bu alışkanlığı gayet takdir ettiğimiz bir durum. Peki kediler şeker hastası olur mu? Kedilerde şeker hastalığının belirtileri nelerdir? Bu konularda aklınıza takılan soruları olabildiğince detaylı bir biçimde cevaplandırmaya çalışacağız. Lütfen sizler de yaşadığınız tecrübeleri yorum kısmında belirtiniz.
Kedilerde Şeker Hastalığı
Tıpkı biz insanların vücudunda olduğu gibi kedilerin vücudunda da enerji üretilebilmesi için glikoz formunda şekere ihtiyaç duyulmaktadır. Ancak kandaki glikozun hücrelere girmesi için insülin hormonunun kilit bir görevi vardır. Söz konusu bu hormon hücrelere bağlanmaktadır. Glikozun emilmesi için doğru zamanda sinyal göndermektedir. Diyabet Mellitus olarak da adlandırılan ve halk arasında şeker hastalığı olarak tabir edilen bu hastalık, vücudun insülin hormonunun doğru şekilde üretememesinden ya da üretilmiş olan hormonun vücut tarafından doğru şekilde kullanılmamasından ötürü ortaya çıkmaktadır.
Kedilerde şeker hastalığının tip 1 diyabet veya tip 2 diyabet olmak üzere iki formu da görülebilir. (Şunu mutlaka bilmeniz gerekmektedir ki, internet üzerinden bu konularda tam olarak doğru bir bilgi edinemezsiniz. Yapacağınız en doğru hareket veteriner hekimlere danışmaktır.)
Kediler Doğuştan Şeker Hastası Olabilir Mi?
Kedilerin şeker hastası olmasıyla ilgili yaptığımız araştırmalar bizlere şunu gösteriyor ki; tip 1 diyabet çok nadir bir şekilde olmakla birlikte doğuştan olabiliyor. Tabi ki de bu durum çok nadir olarak ortaya çıkabilir şekline bilgiler mevcuttur. Kedilerimizin sağlığı açısından hemen hemen her konuda buna dikkat etmeli ve kontrollerini düzenli yaptırmamız gerekmektedir.
Kedilerde Şeker Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Çok sevdiğimiz ve hiçbir zaman ilgilenmekten geri durmadığımız kedilerimizin bu tür bir hastalığa yakalanması durumunda gözlemlenebilecek belirtilerini sizler için aşağıda sıralamış bulunmaktayız.
- Aşırı su içme ve idrar yapma durumu.
- Aşırı açlık durumu.
- İştahta azalma meydana gelmesi.
- Kilo kaybı veya obezite.
- Zayıf ve güçsüz hissetme durumu.
Burada liste halinde verdiğimiz belirtilerin biri veya birden fazlasının meydana gelmesi şeker hastalığı dışında bir hastalıkla ilgili de olabilir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi yapacağınız en mantıklı hareket veterinerlere danışmak olacaktır.
Şeker Hastalığıyla Karşılaşınca Ne Yapmalı?
Dünyadaki tüm canlıların sağlığı en az biz insanların sağlığı kadar önemli bir durumdur. Özellikle evinizde bir hayvan besliyorsanız mutlaka onunla doğru bir biçimde ilgilenmeniz gerekmektedir. Bu yüzden olur da böyle bir durumla karşılaştığınızı düşündürecek bazı belirtiler görürseniz mutlaka veteriner hekime danışınız. Bu işte doğal olarak uzman olan insanların en doğru müdahaleyi yapacakları yadsınamaz bir gerçekliktir. Aksi halde hayvanın sağlığının daha da kötüleşmesi söz konusu olabilir.
Şu makalemizi de okumak isteyebilirsiniz. Madefix Merhem Yüze Sürülür Mü?
Bu makaledeki tüm bilgiler internet ortamından edinilerek sunulmuştur. Lütfen daha detaylı bilgi edinebilmek için farklı kaynaklara da başvurunuz.