Konut kredisinde KDV geri alınacak. bunun için öncelikli olarak konut kredisi kdv iadesi hesaplaması yapmanız gerekmektedir. o hesaplamayı da konumuzun içerisinde bulabileceksiniz. konut kredisi kdv iadesi dilekçesi, konutta kdv iadesi şartları, konut kredisi kdv iadesi hesaplama, konut kredisi kdv oranı, konut satışlarında kdv oranı 2018, 150 metrekare altındaki konut teslimlerinde kdv iadesi, kdv geri alma 2018, konutta kdv indirimi 2018
Birçok haber sitesinde; konuta uygulanan KDV oranlarının düşürülmesi ile konut kredisi kullanan kişilerin bankalara başvuru yaparak KDV iadesi alabilecekleri yönünde açıklamalar olmuş ve bu açıklamalar sonrasında hem Gümrük ve Ticaret Bakanlığına hem de Tüketici Hakem Heyetlerine sayısız başvuru yapılmıştır.
Ancak Konut Kredisinde KDV İadesini Geri Alma konusunda bir takım görüş ayrılıkları söz konusu. İsterseniz şimdi bu konuyu Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan basın duyuruna istinaden detaylıca inceleyelim.
KDV İndirimi neden yapıldı?
Yapılan bu düzenleme ile inşaat sektöründe hareketlenmenin sağlanması ve düşen konut kredisi faiz oranı ve sağlanan KDV indirimi ile konut satışlarının arttırılması hedeflendi. Çok kısa bir süre içinde de konut satış fiyatlarında oluşan düşüşler yapılan bu indirimlerle de kişilerin yüklenmiş olduğu maliyetler daha da düşmüş ve böylece konut sektörü avantajlı duruma geçmiş oldu.
KDV İadesi hangi durumda talep edilebilir?
08.09.2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan Bakanlar Kurulu kararına göre 150 m2 nin üzerindeki konutların 31.03.2017 tarihine kadar ki tesliminde %18 olan KDV oranı %8 e düşürülmüştü.
Yani;
08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında teslim edilen veya faturası düzenlenen bir konut için, satış bedelleri sözleşmesi %18 KDV üzerinden hesaplanmış ise, teslim tarihi itibariyle bu oranın %8 olarak değişmesi gerekir.
Dolayısıyla da konut satış sözleşmesinin düzenlediğinde tarihte geçerli olan oran %18 iken, konut teslimi 08.09.2016-31.03.2017 tarihleri arasında gerçekleşmiş ise konutu satın alan tüketicinin yapılan indirimden yararlanması hakkı doğar ve dolayısıyla da indirim talep edebilir.
Sonuç olarak KDV indiriminden sadece 08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında konutu teslim edilen veya satışa ilişkin faturası düzenlenen sınırlı sayıdaki tüketiciler faydalanabilecektir.
Bankalardan KDV iadesi talep edilebilir mi?
Öncelikle şu konuya açıklık getirmek lazım. Kişilerin bankalar aracılığıyla kullanmış oldukları konut kredileri Katma Değer Vergisine tabii değildir. Dolayısıyla muafiyet de söz konusu olmaz. Bunun dışında kredi sözleşmesinde taraf olan bankanın, kullandırdığı kredi için KDV mükellefiyeti ve sorumluluğu da yoktur.
3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nda da belirtildiği gibi konutu satın alan kişi ve konutu satan kişi ya da inşaat firması arasında vergi sorumluluğu bulunur. Satış işleminin gerçekleştirilmesi yani tapu devrinin yapılması veya satışa ilişkin faturanın düzenlenmesi ile KDV mükellefiyeti başlar.
Konut kredisinde KDV iadesi nasıl ve nereden talep edilir?
Yukarıda belirtmiş olduğunuz şartlarda satış sözleşmelerinde revizyona gidilmesi gereken kişilerin, 6502 sayılı Tüketicilerin Korunması Hakkındaki kanun kapsamında;
- Değeri 2.320 TL altında kalan uyuşmazlıklar için İlçe Tüketici Hakem Heyetlerine,
- Büyükşehir statüsündeki illerde değeri 2.320 TL ve 3.480 TL arasında kalan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illerde değeri 3.480 TL nin altında kalan uyuşmazlıklarda İl Tüketici Hakem Heyetlerine,
- Büyükşehir statüsünde olmayan illerin ilçelerinde değeri 2.320 TL ve 3.480 TL arasında kalan uyuşmazlıklar için ise İl Tüketici Hakem Heyetlerine başvuru yapmaları gerekmektedir.
İl ve İlçe Hakem Heyetlerinin vermiş kararlar sadece tarafları bağlamaktadır. Çıkan karara itiraz söz konusu ise 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edilmesi gerekir. Bu tür itirazlar, İl ve İlçe Hakem Heyetlerine yapılamaz.