Bu yazının içeriğinde neler var?
Vix korku endeksi 1993 yılında CBOE tarafından oluşturuldu. Vix Endeksi öncelikli olarak Amerikalı yatırımcılar başta olmak üzere tüm Dünyada takip edilmekte olan önemli bir endekstir. Vix endeksinin meydana getirilmesindeki temel amaç piyasadaki risk algısını detaylı bir şekilde ölçmektir.
Vix Endeksi
Vix (Fear) Endeksinin açılımı İngilizce’de “Volatility İndex” kelimelerinin karşılığına denk gelir. Piyasada alış ve satış yapmakta olan traderler risk seviyesi arttıkça bu endeks türü ile aldıkları opsiyonla bunu doğrudan piyasaya yansıtır. Bu nedenle korku endeksi artmaktadır. Vix endeksine korku endeksi denmesinin nedeni ise piyasadaki yatırımcıların piyasadaki risklerden çekinmesi olarak tanımlanır. Yatırımcılar gergin ve riskli havayı sevmediğinden dolayı daha güvenilir kaynakları gündeme almaktadır. Aşırı hareketli piyasa türleri yatırımcılar için riskli bir ortam olarak görülür. Özellikle bu durum kısa ve orta vadeli olarak yatırım yapmak isteyenleri daha fazla endişelendirir. Zira piyasalardaki aşırı hareketli durum yatırımcıları kararsız konuma getirmekte ve herhangi bir işlem yapması konusunda cesaret sağlamamaktadır. Veya piyasadaki hisseler hızlı bir şekilde düşüş gösteriyorsa bu düşüşün devam edeceği hissi nedeniyle yatırımcılar harekete geçmeye çekinebilir. Bu durumlardan kaynaklı olarak Vix endeksi korku endeksi olarakta anılmaktadır.
Vix Endeksi Yorumlama Nasıl Yapılır?
Vix endeksi yorumlama bu alanda merak edilen diğer konulardan biri olmakla birlikte, çeşitli değerlere bağlı olarak Vix endeksi yorumlaması yapılmaktadır. Endeks 20’nin altında bulunuyorsa düşük olarak bulunur. Endeks 30’un üzerindeyse belirsizlikler ağırlık taşır. Bu endeksin en önemli noktasının ise %30 noktası olduğu bilinir. 20-30 arasındaki değerler ise normal olarak karşılanır. Değerin yüzde 60’ın üzerine çıkması halinde ise piyasada büyük bir karmaşanın ortaya çıkması kaçınılmaz hale gelecektir.
Vix Endeksine Etki Eden Durumlar
Piyasadaki bazı etkenlere göre vix endeksinde azalma veya artışlar söz konusu olur. Türkçe karşılığı oynaklık olan Volatilite Vix endeksine etki eden durumlar arasındadır. Ürün fiyatı zor değişiyorsa bu üründe düşük volatilite değerleri geçerlidir. Ürün fiyatında sürekli olarak hareketlenmeler bulunuyorsa bu ürün yüksek volatilite değerlerine sahip olarak görülür. Piyasada dalgalanmaların yüksek olduğu zamanlarda volatalite değer kazanırken, piyasada düşük dalgalanmaların olduğu dönemlerde volatalite değer kaybetmektedir. Volatalite değeri hesaplanırken yüzdelik değişimlerin standart sapması baz alınır. Bu hesaplama sayısal değerlerin en yüksek ve en düşük değerleri arasındaki kalan değerlerin baz alındığı özet bir ölçü birimidir.
Korku Endeksi ve Altın Piyasası
Volatilite endeksinin değer kazanmasının yaradığı yatırım araçlarından biri altındır. Volatilite değerleri ve ons altın fiyatları arasında doğrudan bir bağlantı bulunur. Vix endeksi azalırsa usdjpy yükselerek, altın fiyatı düşer. Korku endeksinde artışlar yaşanırsa altın fiyatları yükselirken usdjpy düşer. Piyasalarda riskin yoğun olduğu dönemlerde yatırımcılar farklı yatırım türlerini gündeme almaktadır. Özellikle bu dönemde yatırımcıların çoğu Altın ve Japon yeni alır. Riskin daha düşük olduğu dönemlerde ise yatırımcılar ellerinde bulunan Altın ve Japon yenlerini satarak piyasaya dönüş yapar.
Özetle Vix Endeksi
Fear Endeksi piyasaların ay bazında durumlarını detaylı olarak gösterir. Bir nevi piyasadaki gerilimi ve stresi tanımlamaya yardımcı olmaktadır. Vix endeksinin artış göstermesi altın ve tahviller gibi güvenilir yatırım araçlarının değerlenmesini sağlarken, borsaların ise değer kaybedeceği olarak değerlendirilir. Bu şekilde değerlendirilen Vix endeksi günümüzde en çok Amerika başta olmak üzere, tüm Dünya’da etkin olarak takip edilmekte olan bir göstergedir.