2019 yılının sonunda hayatımıza giren ve 2020 yılının ilk çeyreği itibariyle tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs yalnızca sağlık alanında değil ekonomik göstergeler bazında da ülkeleri hezeyana uğrattı. Dünyada birçok ülkede sokağa çıkma yasakları ve çeşitli kısıtlamalar uygulanmaya başlandı. Peki bu kısıtlamalar ekonomiyi nasıl etkiledi?
Koronavirüs Hangi Sektörleri Olumsuz Etkiledi
Kovid-19 salgını yalnızca sağlık sektörünü değil eğlence, eğitim, turizm, gıda gibi pek çok sektörü daha etkiledi. Bu sektörlerden pek çoğu koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlerden kötü etkilendi. Pek çok firma çalışmayı geçici olarak durdurmak zorunda kaldı. Bazı firmalar ise temelli kepenk kapatmak zorunda kaldılar. Sokağa çıkma ve seyahat yasakları ile birlikte salgından en kötü etkilenen sektörlerin başında turizm sektörü geliyor.
Özellikle salgının başında pek çok ülke sınırlarını kapattı, bu önlem uluslararası turizm sektöründe çok büyük gerilemelere yol açtı. Kafe ve restoranlar ise salgından oldukça kötü etkilenen bir diğer sektör oldu. Koronavirüs önlemleri kapsamında pek çok restoran ve kafe faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.
Gerek oturan müşteri kabul edememeleri gerek vatandaşlara uygulanan sokağa çıkma yasakları bu tür işletmeleri iflas noktasına kadar getirdi. Eğlence sektörü de salgından oldukça olumsuz etkilendi. 2020’nin bahar aylarından itibaren konserler, sinemalar, tiyatrolar ve diğer çeşitli eğlence mekanları faaliyetlerini durdurmak zorunda kaldı.
Koronavirüs Hangi Sektörleri Olumlu Etkiledi
Koronavirüs salgınının genel anlamda ekonomiye etkileri olumsuz olsa da salgından olumlu etkilenen bazı sektörler de oldu. Temizlik, hijyen maddeleri satan firmalar Koronavirüs salgını sürecinde satışlarını oldukça arttırdılar. Bu sektörler içinde en çok satışlarını arttıranlar ise hijyenik maske üreticileri oldu.
Bunun yanı sıra anti bakteriyel jel ve kolonya üreticileri de salgın başladığından itibaren satışlarını gözle görülür bir şekilde arttırdılar. Fiziksel ticaret salgının bazı dönemlerinde yasaklar nedeniyle imkansız hale gelse de e-ticaret için durum tam tersi oldu.
Bu süreçte tüketiciler istek ve ihtiyaçlarını online internet siteleri aracılığıyla karşılama eğilimlerini oldukça arttırdılar. Koronavirüs yüzünden evden çalışma metoduna yönelen iş yerleri ve uzaktan eğitime geçilmesiyle birlikte internet erişimi ve akıllı telefon, tablet, bilgisayar gibi cihazlar da bireyler için hayati bir önem arz etmeye başladılar. Bu sebeple bu tür cihazların satışında da bir artış meydana geldi.