Kredi Kartı Yıllık İptali Nasıl Yapılır?
Kredi kartı kullanıcıları ödemelerini düzenli ve kesintisiz yapabilmek için dijital çağın verdiği kolaylıklardan yararlanmaya devam ediyor. Bu kolaylık tüketicilerin ödemelerini yaparken dikkat etmemesine neden oluyor. Bu dikkatsizlik genellikle tüketicinin muaf olduğu ödemeleri gözden kaçırmasıyla sonuçlanıyor.
Bu hususta tüketicilerin hak ve özgürlüklerinin belirlendiği Tüketici Kanunu’nu bilincinde olması büyük önem taşıyor. Kredi kartı kullanımının yoğunlaştığı özellikle pandemi döneminde, kredi kartı sahipleri yıllık aidat ücretlerinin iptali için başvurularını sürdürüyor
Tüketici Koruma Kanunu Ve Banka Aidatları
Günlük yaşamında yatırım ve ödeme işlemlerini kesintisiz gerçekleştirmek isteyen tüketicilerin, bankalara kredi kartları nedeniyle, düzenli bir aidat ödemesine gerek yok. Tüketici Kanunu’nun 31. maddesi uyarınca tüketicilerin, kullandıkları kredi kartları nedeniyle bankalara kendi harcamaları dışında, aidat ödemek zorunda değiller.
Söz konusu kanun bankalara aidatsız kredi kartını zorunlu kılıyor. Kanunun koruması altındaki birçok kullanıcı bu kanundan haberdar olması nedeniyle, gereken işlemleri bankalarına başvurarak, aidat iptali ve iadesi işlemlerini gerçekleştiriyor.
Aidat İptali, Aidat ödemesinin İadesi
Kredi kartı aidatlarının iadesi ve iptali söz konusu olduğunda tüketicilerin izleyeceği birden fazla yol var. Dijital dünya bu işlemlerin çok daha hızlı gerçekleşmesini sağlıyor. Bu yöntemleri şu şekilde sıralayabiliriz
- Tüketici bankasına, kullandığı kredi kartının aidatını iptal ve iade edilmesini talep ettiği bir dilekçe gönderebilir. Bu talep sonucunda gerekli işlemlerin yapılması ve banka tarafından aidat kesintisinin iadenin yapılması gerekir. Bu yöntemle tüketicinin ulaşması gereken yetkili kişiye ulaşamadığı durumlarla karşılaşması mümkündür.
- Tüketici hakem heyetine başvurmak bu sadece yöntemlerden biridir. Tüketici İkametinin bulunduğu ilçeye bağlı Tüketici Hakem Heyetine başvurarak, kredi kartınız için ödediğiniz aidatın kesintisini ve iadesini gerçekleştirebilirsiniz.
Tüketicinin Hakem heyetine başvurması için, kredi kartına ait aidatın dekontunu bankadan talep etmesi gerekir. Daha sonra heyetin tüketiciye verdiği formun doldurulmasıyla beraber iade iptal işlemleri resmi olarak başlar. Tüketicinin talebiyle en geç 15 gün içerisinde kullanıcının konuyla ilgili bilgilendirilecektir.
Bu iki yöntemden sonuç alınamadıysa veya tüketici çeşitli nedenlerden ötürü bankaya ya da heyete gitmek istemiyorsa, kredi kartı aidatının iadesini e-devlet yoluyla da gerçekleştirebilir.
E-Devlet Üzerinden Aidat iptali Ve İadesi İşlemleri
E-devlet işlemleri dijital ortamda yapıldığı için tüketiciye daha hızlı ve kesin bir sonuç sunabilir. Bu işlemler için tüketicinin iadesini istediği kartın dekontunu bankadan istemesi gerekir. Dekontu aldıktan sonra e-devlet uygulaması üzerinden Bireysel Müşteri Heyeti hizmetiyle başvuru tamamlanır ve hukuki süreç başlar.
Bu süreçte 30 gün içerisinde tüketiciye ait mail adresine iptalin ve iadenin yapılmasına ilişkin bir mesaj gelir. Bu maille kullanıcılar çalıştıkları bankaya giderek aidat iptal ve iade işlemlerini gerçekleştirebilirler.
Tüketicilerin Yasal Hakları Konusunda Bilinçlenmesi
Tüketicilerin yasal hakları konusunda bilgi sahibi olması ve yasal süreçlerde bilinçli bir şekilde hareket etmesi, özellikle günümüzde önem taşıyor. Özellikle yoğun kullanılan kredi kartları, dijital hesap kartları ve benzeri konularda, kullanıcıların yasal haklarla korunduğunun bilincinde olması gerekiyor.
Tüketici Koruma Kanunun 321. maddesini örnek verecek olursak, kullanıcıların sahip olduğu ücretsiz kredi kartı kullanımı hakkı söz konusu olduğunda, tüketicilerin konuyla ilgili bilince sahip olmadığı göze çarpıyor.
180 Liraya Çıkan Aidatlar
Aidat ödeme iptali ve iadesi yapılmadığı takdirde tüketici her yıl bankanın kendi karar verdiği bir ücrete tabi tutuluyor. Ödemeler arasında kaybolan bu aidatlar, kişinin bütçesini ciddi anlamda etkiliyor ve kanuni hakkının zedelenmesine neden oluyor. Bu nedenle, tüketicilerin kanunen sahip olduğu haklara hakim olması ve hakların bilincinde olması gerekiyor.