Haciz Gelir Mi?
Yasal takip ve idari takip konusunda merak ettiklerine cevap arayan birçok kişi kredi borcunun ödenmemesi durumunda icra takibi ve haciz işlemleri sürecini deneyimlemek zorunda kalıyor.
Ekonomik olarak zor bir süreç söz konusu olduğundan, insanlar ihtiyaçlarını karşılayabilmek için kredi çekmek ya da kredi kartı kullanmak zorunda kalabiliyor. Bu durumda borcun ödenemediği süreler borçlu aleyhine işliyor. Gecikmenin ilk aylarından itibaren aramaya başlayan bankalar, avukata verilecek dosya hakkında tüketiciyi uyarıyor.
90 günü aşmadan bankadan yapılandırma talep edebilirsiniz. Bu faiz ve avukatlık, mahkeme masrafı gibi ücretleri de ödemek zorunda kalmadan önceki en mantıklı yoldur.
Haciz Ne Zaman Gelir?
Bankalar kredi ya da kredi kartının ödenmediği durumlarda 90 günlük idari takip sürecini başlatır. Bu süre zarfında borcun ödenmesi için SMS ya da aramalarla borçlu bilglendirilir. 90 gün boyunca borcu faiziyle birlikte geri ödemeniz durumunda herhangi bir sorun yaşanmaz. Ancak ödeme yapılmaması halinde yasal takip süreci başlar.
Yasal takip avukatlık firmasının aramalarıyla devam eder. Borcun ödenmesi için belirli bir süre verilir ve eğer borç ödenmezse icra dosyası açılır. Avukatlık firması ve varlık şirketleri borçluya ulaşarak ödeme konusunda bilgilendirme yapar. Eğer ödeme yapılamıyorsa icra dosyasında dava görülmeye başlanır. Kredi taksiti ödenmezse haciz gelir mi sorusu aslında bankaya göre değişmektedir. Bazı bankalar varlık şirketlerine bazıları da avukatlık firmalarına devrettiği alacaklarını tahsil edebilmek için farklı işlemler uygular.
Varlık Şirketine Devredilen Borçlar
Varlık şirketlerine devredilen borçlar bankaların bu şirketlere sattığı alacaklarıdır. İhaleyle satılan bu borçları, artık devredilen varlık şirketi ele geçirmektedir. Varlık şirketleri toplu olarak borçları devraldığı için daha düşük meblağlarda teklifler vererek borcu kapattırmak için birçok teklif verirler. Taksitle ya da peşin ödemelerle borcun kapatılması mümkün olmaktadır. Birçok borçlu varlık şirketleri aracılığıyla borcunu öder. Borç ödendikten sonra bankaya iletilen “borcu yoktur” yazısıyla alacaklının borcunu kapattığı Merkez Bankası’na iletilir.
İcra Takibi ve Haciz İşlemleri
İcra takibinde ise süreç biraz daha farklı işler. Bu şekilde avukatların yasal faiz, avukatlık ücretleri ve gecikme faizlerini de ekleyerek borcun kapatılmasını talep ettiği bilinir. Eğer yine borç ödenemezse, mahkeme masrafları da masraflara dahil edilerek dava süreci başlar. Borçlunun malvarlığı üzerinde değer tespiti yapılabilmesi için bilirkişi incelemesi yapılır. Bilirkişi değer tespiti yaparak, haciz işlemlerine başlar. Maaş, araba, ev, arsa gibi tüm mülklere borç oranında haciz uygulanır. Yani kredi taksiti ödemezse haciz gelir mi sorusunun cevabı evet olacaktır. Ancak her bankada ve alacakta süreç farklı şekilde işlemektedir.