Çalışma hayatı içerisinde olan kişiler uzun zaman boyunca çalışırken çalışma gücünü kaybederlerde bu durumda malul olarak sayılırlar. Eğer ki bu melüllük durumu malulen emeklilik şartları uygun olursa kendilerine verilmiş haktan yararlanarak emekli olabilirler.
Malulen Emeklilik İçin Şartlar Nelerdir?
- Çalışma hayatı içerisinde 4A,4B,4C ve diğer haklarda 10 yılı aşkın bir sürenin geçmiş olması.
- 10 yıllık çalışma hayatı içerisinde toplamda 1800 günlük hizmetinin tamamlanmış olması.
- Sağlık kuruluna müracatı sonrasında en az % 60 ve üzerinde güç kaybının olduğunun kesinleşmiş olması ve bu durumunda işe giriş tarihinden sonra meydana gelmiş olması.
- 4A kapsamında çalışıyorsa işten ayrılması.
- 4B kapsamında çalışan kişilerin ticari faaliyetlerine son vermiş olması ve buna istinaden ek prim borçlarının da olmaması.
- 4C statüsünde çalışanların malulen emeklilik şartlarının gelişmiş olması.
Malulen Emeklilik Hastalıkları
Malulen emekli olabilmek için bir takım hastalıkların da meydana gelmiş olması gerekir. Bu hastalıklardan bazıları ise aşağıda sıralanmıştır. Eğer ki doktor muayeniz sonrasında aşağıdaki hastalıklardan herhangi birisinin tespit edilmesi ve bunun da doktor raporuyla sabitlenmiş olması neticesinde malulen emeklilik durumu gelişmiş olacaktır.
- Epilepsi, konvülsif epilepsi
- Parkinson sendromu
- Serebral Palsi
- Santral sinir sistemi hastalıkları
- Kanser hastalığı
- İleri dereceye ulaşmış şeker hastalığı
- Genetik bozukluklar
- Travma sonrası gelişen stres ve obsesif bozukluklar
- Organ nakli ihtiyacı olan hastalıklar
İlgili yazıyı okumanızı da tavsiye ederiz : Engelli emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?
Malulen Emeklilik İçin Başvuru Nasıl Yapılır?
Malulen emekli olabilmek için ilk başta belirttiğimiz gibi 10 yıl ve 1800 günlük sigorta prim süresi tamamlanmış olması gerekiyor. bu şartların oluşması ve malul olarak belirlenmesi içinde yukarıdaki hastalıkların çalışma hayatını riske etmesi ve kişiye zorluk yaratması gerekir. Yapacağınız işlem ise dilekçe verilerek Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne ve Sosyal Güvenlik Merkezine malulen emeklilik başvurusunda bulunabilirler.
Ancak sizin başvurunuz neticesinde Sosyal Güvenlik Kurumu direk olarak sizi malulen emekli etmiyor. Onay alabilmeniz için kurum sizi hakem hastaneye sevk edecek ve yeniden rapor almanız istenecek. Sevk olduğunuz hastane yeniden sizi heyete alacak ve çıkacak rapor oranı yine aynı ya da %60’ın üzerinde olursa malulen emeklilik talebiniz kabul edilecek.