Namaz nedir?

Namaz (salat)nedir? Namaz Kelimesi Türkçeye Farsçadan geçmiştir. Arapça ismi ise “salat tır”. Salat sözlükte dua, af dilemek, rahmet ve yüceltmek gibi manalara gelir. Namaz Allah CC Hz tarafından kullarına gün de 5 vakit kılmaları emredilen özel bir ibadet şeklidir. Namaz; zikir, kıraat (Okuma),rükû, kıyam(ayakta durma),kuud (oturuş) ve secdeden ibarettir.
Namaz İslam’da en önemli ibadet olup Peygamber Efendimiz (s.a.v) Miraç’tayken farz kılınmıştır. Namaz bir kulluk görevi olup her bir Müslümanın üzerine farzdır. Bu konuda Allah CC Hz şöyle buyurmaktadır.” Kuşkusuz namaz belirli vakitlerde müminler üzerine bir farzdır.”(Nisa /103)
Bir Kimsenin üzerine Namazın farz olmasının şartları nelerdir?
Bir Kimsenin üzerine namazın farz olması için 3 şart gerekmektedir. Bunlar Müslüman olmak, buluğ çağına ermiş olmak ve akıl sahibi olmak bu şartlara uyan herkesin namaz kılması farz olup böyle kişilerin namaz kılmak için gereken bilgileri öğrenmesi yine farzdır.
Kur’an-ı Kerim’de pek çok kez müminlere namaz kılmaları emredilmektedir. Ankebut suresinde şöyle buyrulmaktadır. “(Resulüm!) Sana vahye dilen Kitabı oku ve namazını dosdoğru kıl. Muhakkak ki Namaz, hayasızlıktan ve kötülükten alıkoyar. Allah’ı anmak elbette (ibadetlerin)en büyüğüdür. Allah CC Hz yaptıklarınızı bilir.(Ankebut /45) Namaz tüm ibadet çeşitlerini içinde barındırır ve dinin direğidir. Namaz Allah CC Hz’lerine teslimiyetin göstergesidir. Müminle, günde beş kez namaz kılarak miraca çıkmakta ve rablerine karşı hamd ve zikir görevini yerine getirmektedirler. Namaz Müminlerin vakitlerini düzene sokar, onları her türlü kötülük ve fenalıktan korur ve ahlak olarak yüceltir. Müminler Allah Teâlâ’nın emri olan namazı kılarak Allah Teâlâ’ya yaklaşır ve cennete girmeye hak kazanırlar. Peygamber efendimiz (s.a.v) “5 vakit namaz kılan, evinin önünde bol miktarda akan tatlı bir suya günde 5 defa dalıp yıkanan gibidir. Bu adamda kir namına bir şey kalır mı? Dediğinde sahabeler “Hayır bir şey kalmaz ”dediler. Bunun üzerine Peygamber efendimiz (s.a.v) “Suyun kiri giderdiği gibi 5 vakit namaz günahları yok eder” buyurdu. Yine Peygamber efendimize Allah CC Hz en çok sevdiği amel hangisidir diye sorulduğunda” Vakit gelince kılınan namazdır” buyrulmuştur.
Namazın içinde Huşu şart mıdır?
Huşu: Allah Teâlâ’ya karşı derin saygı göstermek, el pençe divan durmak, tam bir teslimiyet ve tevazu ile Allah CC Hz yönelmek alçak gönüllü olmak gibi anlamlara gelir. Namaz sadece şekilden ibaret değildir. Mümin namaz kılarken hem bedenen hem de kalben namaz kıldığının farkında olmalı ve “Allah Teâlâ’yı unutmak” dediğimiz gaflet halinden uzak durmalıdır. Bu sebeple kişi namaz kılarken kalbini kontrol etmeli ve dünyevi meseleleri kalbine getirmemeye gayret etmelidir. Namaz kılan müminlerin şuurlu olması ve kimin huzurunda olduğunun bilincinde olan kişi gaflete düşmez ve onun namazı miraca dönüşür. Gaflette namaz kılanlar için Peygamber efendimiz şöyle buyurmuştur :” Nice Namaz kılanlar vardır ki namazından nasibi sadece yorgunluktur.”