Çocuklar bugünlerde hep koşturup duruyorlar, değil mi? Zamanlarını dolduran tüm okul çalışmaları, sporlar, işler ve diğer ders dışı etkinliklerle birlikte, programda çocukların oturup hareketsiz kalmasına yer yok gibi görünüyor. Ama bu gerçekten önemli mi? Oturmanın hala çocuklar üzerinde olumsuz bir etkisi var mı? Ne yazık ki, evet – sadece fiziksel sağlık sorunlarına neden olmakla kalmaz, aynı zamanda çocukların zihinsel gelişimini de engelleyebilir.
Hareketin Faydaları
Egzersiz sadece vücudumuzu zinde tutmakla kalmaz, aynı zamanda zihnimizi zinde tutar. Egzersiz yaptığınızda beyniniz, beyin hücrelerinin büyümesine neden olan ve aralarındaki sinapsları güçlendiren BDNF (Beyin Türevli Nörotrofik Faktör) adlı bir protein salgılar. Bu, nöroplastisite olarak bilinir ve temel olarak hareket ederek beyninizi değiştirebileceğiniz anlamına gelir.
Çok uzun oturmanın olumsuz yanları
Hareketsiz oturuyorsanız fazla enerjiyi yakmak zor olabilir, bu da çocukların diğer uyaran kaynaklarına yönelme olasılıklarının daha yüksek olduğu anlamına gelir. Çocuklarınız video oyunlarını seviyorsa, okulda veya arkadaşlarının evinde değilken oyun oynamanın birçok yolunu bulacaktır.
Bu konuda başka ne yapabilirsin?
Çocuklarınıza aktif olmayı ve hareket etmeyi öğretmek, yetişkinlikte sağlık sorunları geliştirme şanslarını azaltacaktır. Şimdi aktif kalmanın ne kadar önemli olduğunu anlamalarına yardımcı olmak, onları daha sonra yapmaya teşvik edecektir. Koşma, zıplama, top oyunları ve dans gibi güçlerini, koordinasyonlarını, dengelerini, dayanıklılıklarını ve çevikliklerini geliştirmeye yardımcı olan aktiviteler üzerinde onlarla birlikte çalışın. Hareket ettikleri sürece ne yaptıkları önemli değil!
Çocukların ekran başında zaman bağımlısı olmamasını sağlayın
Araştırmalar, ekranların (TV, video oyunları ve bilgisayarlar) önünde çok fazla zaman geçiren çocukların hareketsiz olma olasılığının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Ve hareketsiz olan çocuklar, aktif akranlarına göre daha yüksek obezite oranlarına sahiptir. Çocuğunuz cihazlarına yapışmış görünüyorsa, ekran süresini günde bir saatten daha az bir süre ile sınırlandırmayı deneyin.