Obezite kişilerde kronikleşen bir rahatsızlık oluşturuyorsa obezite için engelli raporu verilmektedir. Obezitenin kronik bir rahatsızlık olup olmadığı vücut kitle endeksine bakılarak bulunmaktadır. Vücut kitle endeksi insanların kiloları için uygulanan bir formüldür.
Kişinin toplam kilosunun boyunun karesine bölünmesi ile elde edilen rakam beden kitle endeksini vermektedir. Çıkan bu rakam 30-40 arası ise obez, 40 ve üzeri ise morbit obez olarak geçmektedir.
Obezite yanında birçok kronik rahatsızlığı da barındırmaktadır. Bunların toplamı ile yaşamak artık bir engellilik hali olarak kabul edilmektedir. Bu durum obezite ve metabolik cerrahi uzmanları tarafından da kabul edilir duruma gelmiştir. Sadece obez olma hali ile yüksek bir engellilik hali çıkmasa da obezliğe eşlik eden durumların diğer kronik rahatsızlıkların engelli olma halini artırma durumu yüksektir.
Yönetmelikte sağlık kurulu raporu verilecek kişiler arasında ciddi obezitesi olanlar( vücut kitle endeksi 30-40 arası olanlar) ve morbit obezite( vücut kitle endeksi 40 ve üzeri olanlar) olanlar içim madde bulunmaktadır. Bu durum için yapılacak ilk adım sağlık kurulu olan ve engelli raporu verme yetkisi olan tam teşekküllü hastaneye başvurarak obezite için engelli raporualmaktır.
Başvurudan sonra doktorların kişi için koyduğu tanı üzerine engelli raporu verilebilmektedir. Bu durumun kronik bir rahatsızlık olduğu doktorlar tarafından karar verilecek bir tanıdır.
Obezite İçin Engelli Raporu Nasıl Alınır
Rapor verme yetkisi veren tam teşekküllü hastanelere mutlaka başvurmak gerekir. Başvuru sonucunda kişide var olan kronik rahatsızlıklar tespit edilir ve hepsi ayrı ayrı puanlandırılır. Bu puanlandırma sistemi ile toplamda bulunan puan obezite için engelliraporu puanını oluşturmaktadır.
Obezite başlı başına engelli raporu puanı için yeterli olamayabilir. Ama obezite kişide kronik bir çok rahatsızlığa yol açacaığı için ortaya çıkan bu ek hastalıklarda puanlamaya katılır. Mesela fazla kilo kişilerde kronik hipertansiyon tanısı almalarına yol açar ya da aşırı kilo kişilerde kronik tiroid hormonları ile ilgili sorunlar çıkarabilir.
Başvurulan hastanede kişi kurula girer ve kurulda bir çok farklı daldan uzman bulunmaktadır. Bu uzmanlar obezite için engelli raporuverilmesinde görüşlerini bildirmekle yetkili kişilerdir. Verilen raporun süresi engelli raporunda belirtilir herhangi bir süreye bağlı olmayan raporlar olduğu gibi belli süresi olan raporlarda olmaktadır.
Bu durum tamamen kişinin kilosu, vücut kitle endeksi, kilonun kalıcılığı ve kronik olup olmadığı ile ilgilidir. Ve obezitenin eşlik ettiği kronik rahatsızlıkların sayısına da bağlıdır. Bu durumda kişinin yapacağı hastanaya başvurmak gerekli kan tatkikleri ve muayeneleri yaptırdıktan sonra kuruldan çıkacak kararı beklemektir.
Obezite İçin Engelli Raporu Ne İşe Yaramaktadır
Engelli raporları engelli yüzdesine göre bazı haklardan yararlanmayı sağlar. Bu haklar emlak vergilerinden indirim olduğu gibi yardımlardan da yararlanmak mümkündür. Yönetmelikte devlet ve özel kurum ve kuruluşlarda belli sayıda engelli çalışmak zorundadır. Obezitelerin bu durumda kurum ve kuruluşlarda iş bulma imkânı olmaktadır.
Özel vergi indirimi ve bakım ücreti alınabilmesi için %90 oranında engellilik raporu şarttır. Sadece obezite de değil diğer kronik rahatsızlıklarda da engelli raporu alınabilmektedir. Morbit obezitelerde alınan orana bağlı olarak engelli raporu sayesinde belli bir maaş bağlanabilmektedir.
Tüm bunlar için mutlaka gidilmesi gereken yer hastanedir. Hastaneye başvurarak yapılan işlemler sonrasında alınan obezite için engelli raporu ile il veya ilçe sosyal hizmetlerine başvuru yapılır. Yapılan başvuru sonucu verilen engelli kimliği ile kişiler diğer engellilerin yararlandığı tüm hizmetlerden yararlanmaktadır.