Ödem nedir?
Ödem el, ayaklarda, en çok da bacaklarda görülür. Genellikle ağrıya yol açmasa da, vücut ağırlığında artışa ve şişliklere neden olduğu için can sıkar. Damar içinde dolaşan sıvıların damar dışına çıkması ve doku araları ile cilt arasında birikmesi sonucu oluşan ödem; kalp yetmezliğinden bazı böbrek hastalıklarına, önemli protein kayıplarından enfeksiyona, hipotiroidi hastalığından tuz-sodyum dengesizliklerine kadar pek çok ciddi hastalık nedeniyle gelişebilir. Dolayısıyla vücutta ödem oluştuğunda zaman kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. Bu ciddi tabloların yanı sıra adet döneminde ve hamilelikte oluşan hormonal değişiklikler, fazla tuzlu beslenmek, hareketsizlik ile hızlı sıvı alımı da vücutta ödem yapabilir. Altta önemli bir sağlık sorunu yatmıyorsa, ödemle baş edebilmek için öncelikle ‘ödem söktüren’ besinleri sofradan eksik etmemek gerekir. Vücutta ödem söktüren besinler…
1. Ananas
Ananas içindeki bromelain sayesinde vücuttan su atımını arttırır. Ayrıca potasyum ve lif açısından da zengindir. Potasyumdan zengin besinler vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanmasına yardımcı olur. Böylece hücre içindeki sodyum miktarı artmaz, dolayısıyla ödem oluşmaz. Lifin yüksek olması ise bağırsağın çalışmasını sağlar. Bağırsakların düzenli çalışması, su atımının da iyi olması anlamına gelir. Ödem olduğunu hissettiğiniz zamanlarda her gün 1 porsiyon ananas (1 dilim) tüketebilirsiniz.
2. Maydanoz
Maydanoz içindeki etken maddeler nedeniyle doğal diüretik, yani su atıcı etki yapar. C vitamini açısından zengin olan maydanoz, aynı zamanda bol miktarda A vitamini ve bitkisel lif içerir. Ödemin oluştuğu günlerde salatalarda 1 demet çiğ olarak tüketmeniz veya haşlayıp suyunu içmeniz, ödemin azaltılmasında yardımcı olabilir. Ancak fazla tüketilen maydanoz, vücuttan gereksiz yere su atımına, dolayısıyla tansiyon düşüklüğüne neden olabilir. Bu nedenle maydanozu gereğinden fazla tüketmeyin.
3. Kayısı-kavun
Kayısı ve kavun gibi sarı-turuncu renk sebzeler potasyum açısından oldukça zenginler. Vücut sıvılarında sodyum-potasyum dengesinin sağlanması için her gün 2 porsiyon meyve tüketmeniz ödem oluşumuna engel olabilir.
4. Turp
Turp, doğal diüretik besinler arasında yer alır. Sık sık ödem problemi yaşıyorsanız, haftada 1-2 kez tüketmeniz, vücudunuzdan fazla suyun atılmasına yardımcı olabilir.
5. Süt-yoğurt
Süt ve yoğurt vücut sıvılarının mineral dengesini sağlamada, dolayısıyla ödemin oluşmasına engel olmada etkili olan kalsiyumdan zenginler. Her gün 2-3 su bardağı kadar süt veya 1 kase yoğurt tüketebilirsiniz.
6. Yulaf
Yulaf bol lif içerir. Yapısında bulunan beta glukan sayesinde bağırsak hareketlerini arttırarak dolaşımın hızlanmasına, dolayısıyla ödemin hem atılmasına yardım eder, hem de oluşmasına engel olur. Süt veya yoğurt içerisinde ya da kurabiye yaparak veya ekmek yapımında kullanarak haftada en az 3-4 kez besin listenizin içinde mutlaka yer alsın.
7. Ada çayı
Ada çayı ile ısırgan otu, yapılarında bulunan diüretik maddeler sayesinde su atımına yardımcı olur. Ancak fazla tüketildiklerinde tansiyonun düşmesine neden olabilir. Ödem varsa günde en fazla 1-2 fincan içmeniz yarar sağlayabilir.
8. Suyu güne yayarak için
Su, ödemin oluşmaması için dengeli tüketilmesi gereken en önemli besin öğesi. Su miktarını, aldığınız her 1 kalori için 1 ml olarak veya kilo başına 30 ml olarak hesaplayabilirsiniz. Dikkatli olmanız gereken bir diğer nokta ise suyu güne yayarak içmek. Çünkü bir kerede çok fazla su içmek bu kez tam aksi bir etki yaratarak ödemin artmasına neden olabilir.