Devletten engelli maaşı alıyorken veya emekli maaşı alıyorken vefat eden kişinin vefat etmesinden sonra eşine ve çocuklarına maaş bağlanır. Ölen engellinin eşine maaş bağlanması, yas dönemi bitikten sonra yapacağı işlemler neticesinde gerçekleşir. Eşin vefatı durumunda hanımın hemen işlemlerle uğraşması mümkün ve doğru olmayacağından belli bir süre tanınır. Maaş alabilmesi için başvuruları ve gerekli işlemleri yaptırması, resmi kanallardan işlemleri başlatması şarttır. Buna göre;
- Eşin ilk yapması gereken Sosyal Güvenlik Kurumuna giderek dilekçe vermesidir.
- Sosyal Güvenlik Kurumu vefat eden engellinin eşinden bir takım belgeler isteyecektir. İkinci adım olarak eşin bu belgeleri hazırlaması ve eksiksiz olarak Sosyal Güvenlik Kurumuna teslim etmesi olacaktır. Ölen engellinin eşine maaş bağlanması için gerekli olan belgeleri daha önceden hazırlayarak yanında götürmesi işlemleri hızlandırır.
Ölen Engelli Eşine Maaş Bağlanması İçin Gerekli Olan Belgeler
Eşi vefat eden kadın Sosyal Güvenlik Kurumuna verdiği dilekçede maaşın kime bağlanması gerektiğini belirtmiş olması gerekir. Buna göre dul eşten istenen belgeler şunlardır:
- Sosyal Güvenlik Kurumuna, maaşın kime bağlanmasını istendiğine dair ismin, T.C. Kimlik numarasının ve ikametgah adresinin ayrıntılı olarak yazılı olduğu dilekçe
- Veraset ilamı
- Veraset ilamının noterden onaylanmış bir kopyası
- Hastaneden alınan ölüm belgesi
- e-Devlet sistemi üzerinden alınmış vukuatlı nüfus kayıt örneği nüshası
- E-Devletten alınan nüfus kayıt örneğine uygun olacak şekilde doldurulmuş kimlik araştırma belgesi
- Son birkaç ay içerisinde çekilmiş 3 tane vesikalık fotoğraf hazırlanıp Sosyal Güvenlik Kurumu’na teslim edildiğinde ölen engellinin eşine maaş bağlanması başvurusu yapılmış olur.
Ölen Engelli Eşine Maaş Bağlanması ile İlgili Hususlar
Dilekçeyi verip, evrakları teslim eden dul eş başvuru sonucunu beklemeye başlar. Fakat başvuru yapan eşin dikkat etmesi gereken farklı bir durum vardır. O da, şayet eşlerden her biri bir kurumdan emekli ise eşi vefat eden kişi hem kendi kurumundan hem de eşinin kurumundan emekli maaşı alabileceğidir. Ölen engellinin çocukları ve eşi aynı anda maaş alamazlar. Bundan dolayı Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilen dilekçede maaşın kime bağlanması isteniyorsa açıkça belirtilmelidir. Dilekçe yazarken isim belirtilmelidir. Herhangi bir karışıklığa meydan vermemek için maaş bağlanması istenen kişinin T.C kimlik numarası ve ikametgah adresi de açık ve net şekilde bildirilmelidir.
Ölen Engelli Eşine Maaş Bağlanması Ne Kadar Sürede Belli Olur?
Başvuru evraklarını alan Sosyal Güvenlik Kurumu yetkilileri gerekli incelemeleri yaparlar. Eşin mağdur olmaması için işlemler mümkün olduğunca hızlı yapılır. Ölen engelli eşine maaş bağlanması için yapılan işlemlerin sonuçları genellikle 30 gün içinde belli olmaktadır. Bu süre bitiminde maaş konusundan karar verilir. SGK tarafından sonuçlandırılan maaş hakkı dul eşe bildirilir. Maaş bağlanması yönünde karar verildiğinde hesaplamada dilekçenin verildiği tarih dikkate alınır. Aybaşına yetişmemesi durumunda dilekçenin verildiği tarihten itibaren maaş hesaplaması yapılarak topluca yatırılır. Dul maaşı vefat eden engelli eşin vefat tarihini devam eden ilk ayın başında ödenmeye başlanarak sonraki aylarda ise ödemeler düzenli olarak gerçekleştirilir.
Ölen Engelli Eşine Maaş Bağlanması Hangi Hallerde Kesilir?
Kanunları eşi vefat eden kişiye hak olarak verdiği dul aylığı, eşte veya yetim çocukların mevcut durumlarında meydana gelen bazı değişiklik durumlarında kesilir. Maaşı alan kişideki değişiklik kesilme nedenidir. Maaşı eş alırken çocuktaki değişiklik dul maaşını etkilemez. Buna göre ölen engelli eşine maaş bağlanması durumu şu durumlarda kesilir:
- Dul eşin evlenmesi
- Dul eşin sigortalı bir işe giriş yapması
- Yetim kalan erkek çocuğunun öğrenim hayatına devam etmemesi halinde 18 yaşını doldurması
- Yetim erkek evladın öğrenim hayatına devam etmesine rağmen 25 yaşını doldurması
- Yetim kalan kız evladının evlenmesi
- Yetim kalan kız çocuğunun sigortalı bir işe başlaması durumlarında maaşları kesilir.