Aileler genelde çocukları üzerine hiçbir hastalık ve davranış bozukluğunu kondurmazlar. Çünkü evlat her anne ve baba için çok değerli ve kıymetlidir. Ancak otizm nedir? Sorusunun yanıtını vermeden önce anne ve babalara uyarımız çocuklarının kendi yaş grupları içerisinde davranışlarında farklılık hissediyorlarsa mutlaka uzman birilerinden fikir almaları gerekir. Çünkü bu aynı zamanda insanda kaygı gerektiren bir durumdur. Unutmamalısınız ki çocuğunuzda bir şekilde farklılık hissediyorsanız bu otizmin bir habercisi olabilecektir.
Peki, otizm nedir?
Otizm çocukta doğuştan olan ya da doğduktan hemen sonra ortaya çıkan nörolojik bir rahatsızlıktır. Bir anlamda gelişimsel bozukluk demektir. Otizm beyin dalgalarının beynin işlevine zarar vermesi ve bozması demektir. Aileler otizmli bir çocuğa sahip olduklarında kendilerinde kabahat ararlar ancak buradan şunu söylemek doğru olacaktır. otizm sizin bir hatanız değildir bu yüzden de kendinizi bu şekilde yersiz düşüncelere yöneltmemelisiniz.
Etrafımızdaki otizmli çocuk ailelerinden bunu çok rahat görüyoruz ki pek çok aile bu durumdan kendilerini sorumlu tutuyorlar ve psikolojik sorunlar yaşıyorlar.
Otizmin Nedeni Nedir?
Teknoloji her ne kadar gelişmiş olsa da otizmin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak genetik olabileceği konusunda da bulgular mevcuttur. Yukarıda da belirttiğimiz üzere otizmli çocukların ailelerinin de bu konuda bilgilendirilmesi gerekiyor. Çünkü aileye psikolojik etki noktasında olumlu bir kazanım sağlayacaktır.
Otizmli bir çocuk ailesi hastalığın ilk dönemlerinde kendilerini çok suçlu hissederler ve neden bu hastalığın kendi çocuklarını bulduğunu sorgulamaya başlarlar. Bu aslında kabullenmeme dönemidir. Lakin bu reddetme bir süre sonrasında kabullenmeye doğru yol alacaktır.
Otizm Türkiye’ de en fazla görülen nörolojik bozukluklar arasında gösterilmektedir. Bu toplumda rahatsızlık yaratmış olsa da gerçektir.