Doğa Sporları

Rafting Nedir ve Nasıl Yapılır ?

Rafting nedir ?

raft ingilizce kelimenin türetilmesiyle rafting haline gelmiştir.

İngilizce raft ( Sal) anlamına gelmektedir. Peki kelime anlamları dışında rafting nedir? Derseniz; kısaca hızlı akan nehirler üzerinde rafting botu adı verilen araçlarla kürek yardımı ile fiziksel güç kullanarak üzerinde bulunan sporcuların kaya, ağaç, rapid gibi doğal engelleri aşmaya çalıştığı su sporu  diyebiliriz. Rafting su sporları içerisinde en çok sevilen adrenalin seviyesi en yüksek spordur.

Rafting Nasıl Yapılır?

Rafting nasıl yapılır? Rafting yapmak için nasıl rezervasyon yapılır? bunlara değinmeden önce rafting yapmak için gerekli şartlar nelerdir bunlardan bahsedelim.

Her spor dalında veya macera aktivitelerinde belirli şartlar bulunur. Rafting yapmak için belirli şartları sağlamanız gerekir. Bunların en önemlisi sağlık kriterleridir. Aşırı heyecan, panik atak, kalp rahatsızlığı, yüksek tansiyon gibi adrenalin yükselmesiyle size rahatsızlık yaratacak hastalıklarınızın olmaması gerekir.

Bunun dışında efor sarf edecek gücünüzün olması gerekir. Rafting botları kürek yardımı ile hareket eder. Diğer bir kriter yaştır. Yaş kriteri rafting yapılacak nehirlere göre değişir. 6 ile 55 arası bir belirtme yapabiliriz. Burada önemli olan su seviyesi, rafting yapmak isteyeceğiniz dönem olacağı için firmalardan güncel bilgi almanız daha doğru olacaktır.

Yaz ayında rafting yapacaksanız yaş seviyesi düşebilir. Rezervasyon tarihinizden önce aşırı yağış olursa su yükselir ve yaş seviyesi yuları çıkabilir gibi örnekler verebiliriz.

En çok merak edilen diğer bir kriter yüzme biliyor olup olmadığınızdır. Yüzme bilmeniz size sadece avantaj sağlar. Yüzme bilmeyenlerde rafting yapabilirler.

Rafting Tehlikeli midir ?

Ülkemizde rafting kazası yaşanma olasılığı çok düşüktür. Rafting kazaları veya ölümleri çok sık yaşanan olaylar değildir. Ülkemizde en çok yerli turist talebi Düzce Melen çayına yapılır. Şimdiye kadar her hangi bir kaza yada ölüm haberi gelmemiştir.

Yine Güney bölgelerimizde, Karadeniz bölgelerimiz de her yıl 100 bin civarı aktivite katılımlarına rağmen kaza oranları çok düşüktür.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu