Engelli hastaların en büyük sıkıntılarından bir tanesi geri ödemeli almış oldukları medikal ya da buna benzer ürünlerdir. Çünkü bu ürünleri alırken hasta kendi cebinden ödeme yapmak ve daha sonrasında doktora yazdırıp SGK’ya başvurmak ve sonrasında parasını almak zorundadır. Tüm bu süreci düşündüğünüzde ise ciddi bir sürecinde geçmiş olduğunu biliyoruz. Bunun içinde engelli bireylerin en çok merak ettiği sorulardan bir tanesi rapor param ne zaman yatar olmuştur. Öncelikli olarak rapor parası nedir? Bunu bir açıklığa kavuşturalım çünkü farklı uygulamalar olabiliyor.
Rapor Parası Nedir?
Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından sağlık sorunları gerekçesi ile belirli bir süre çalışamayan kişilerin mağdur olmamaları için ödenen paradır. Bu tutar kişilerin raporlu oldukları gün sayılarına göre değişiklik göstermektedir. Kişiler paralarını almak için belli başlı prosedürleri uygulamak zorundadırlar.
Bazı kişilerin sağlıkları belirli nedenlerden dolayı bozulabilir bu durumun belgelenmesi adına da ilgili ve uzman kişiyle görüşmek gerekir. Bu teşhisin kesin olarak konmasıyla birlikte alınan bu belge ile SGK’ya başvurulması halinde işlemlerinde elektronik ortamda gerçekleşmesi mümkün olacaktır.
Rapor Parası Kaç Günde Yatar?
Rapor parasının ne kadar süre içerisinde alınacağını belirleyen sağlık raporunun işverene çabuk ulaşmasıyla başlar.
Rapor Param Ne zaman Yatar, Nereden Alınır?
Rapor paralarını almak isteyen kişilerin öncelikli olarak ilgili raporlarını işverenlere iletmeleri gerekmektedir. Akabinde işletme çalışanın belgesini SGK’ya bildirir ve durumdan haberdar olmalarını sağlar. Sonrasında gereken işlem süreci başlamaktadır. Yaklaşık olarak 15 gün içerisinde belirtilen hesaba ya da PTT şubelerine yatırılan para hesaptan çekilebilir. Rapor param ne zaman yatar konusunda en olası zamanı yaklaşık 2 hafta olarak belirtmek doğru olacaktır.
Rapor Param Ne Zaman Yatar?
Rapor param ne zaman yatar sorusu sıklıkla karşılaşılan bir soru olmaktadır. SGK’nın aldığı karara bağlı olarak her ayın 8. ve 14. Günleri arasında ödemelerin yapılması güncel olarak değiştirilmiştir. Bu değişikliğe göre ödemeler ayın her gününde gerçekleştirilebilmektedir. En az 3 gün ve üzeri çalışamayan ve rapor sahibi olan kişilerin işe devam edemedikleri gün adedince brüt ödeme yapılması söz konusudur. Kısa zamanlı istirahatlerde kişiler işe başladıktan sonra ücretlerini alabilmektedir. İşleme hızlı biçimde başlamak ve paranın hızla yatırılmasını sağlamak adına çalışanları raporlarını kısa süre içerinde işverenlerine iletmeleri gerekmektedir. Bu aşamadan sonra ise işveren raporu SGK’ya iletme noktasında sorumlu olmaktadır. Ödemeler işlemden belli bir süre sonra belirlenen banka hesaplarından ya da PTT şubelerinden çekilebilmektedir.
- Ziraat Bankası,
- Halk Bankası,
- Vakıf Bankası,
- Akbank şeklinde sıralanabilmektedir.