[ad_1]
Samsung Galaxy Z Fold5 çok yakında, bu nedenle selefi Samsung Galaxy Z Fold4 hakkındaki çoğu izlenimi özetlemek iyi olur. Yaklaşık 10 aydır günlük olarak kullanıyorum. Bu Samsung Galaxy Z Fold4 uzun vadeli incelemesi, kişisel deneyimime ve izlenimlerime odaklanıyor. Şimdi bir tane satın alacaksanız, bunlar yardımcı olabilir.
Galaxy Z Fold4 uzun vadeli incelemesi – Giriş
Bildiğiniz gibi ben de Huawei Mate Xs 2 kullanıyorum, hakkında da yazılar yazdım. Katlanabilir telefon almayı düşünüyorsanız Samsung Galaxy Z Fold4 vs Honor Magic Vs karşılaştırmamı da okumalısınız.
Esnek ekranlı katlanabilir cep telefonları söz konusu olduğunda uzun süredir şüpheci olduğumu itiraf etmeliyim. Her şeyden önce, bu tür cihazların ilk nesillerinde en başında olan yeni teknoloji nedeniyle. Aslında, ilk üç katlanabilir Samsung ürününü atlamıştım ve sonunda 4. nesli almaya karar verdim. Bunun nedeni, arzularımı ve ihtiyaçlarımı karşılayacak kadar olgun olduğunu düşündüğüm şeydi. Yani, bu Samsung Galaxy Z Fold4 uzun vadeli, önceki modellere değil, özellikle bu modele atıfta bulunuyor.
Galaxy Z Fold4 uzun vadeli incelemesi – Neden satın aldım?
Samsung, piyasaya ilk Fold’u çıkardığında, böylesine gerçekten devrim niteliğinde bir ürün istiyorsanız, pek çok uzlaşmayı kabul etmeniz gerekiyordu. Hem ekranın kendisi hem de genel kullanılabilirlik açısından. Örneğin, ilk nesil toza karşı son derece hassastı. Katlanır menteşeler bugün görebildiğimiz menteşelere bile yakın değildi ve kapak ekranı neredeyse hiç kullanılmıyordu. Yani yeni doğmuş bir kedi yavrusu gibi bakılması gereken bir cihaz için çok para ödemeniz gerekiyordu.
İkinci ve üçüncü nesiller her yönden önemli değişiklikler getirmişti ama ben yine de onlardan kaçınmıştım. Olgunlaşmamış teknolojiden çok değil, zamanla gerçekten yüksek bir kalite ve kullanılabilirlik düzeyine ulaşan normal akıllı telefonları kullanma alışkanlığım nedeniyle.
Geçen yaz sonunda dördüncü nesil geldiğinde çok şey değişti. Kapak ekranı, maksimum ölçüde olmasa da nihayet kullanılabilir hale geldi. Örneğin, Xiaomi Mix Fold 2, yalnızca bir kapak ekranı ile normal bir akıllı telefon gibi kullanılabilecek kadar geniştir. Aynısı Huawei Mate Xs 2 için de geçerli.
Katlanabilir ekranlar harika, ama…
Katlanabilir ekranın kendisi, hem yapı kalitesinde hem de ekranın kendisinde ek iyileştirmelerden geçti. Bu öyle bir şekilde sonuçlandı ki, Samsung Galaxy S22 Ultra ile arasındaki fark pratikte önemsiz hale geldi. İlk nesle göre kıyaslanamaz bir avantaj olan su geçirmezlik de geldi, ancak hala toz direncini bekliyoruz. Her şeye rağmen, ikincisi genellikle sudan daha fazla hasara neden olabilir.
Böylece, bu cihazla olan yolculuğum, onunla daha fazla ilgilenmeye başladığımda başladı ve tüm özellikleri hakkında daha fazla bilgi topladım. Açık durumdaki büyük ekranın avantajlarını açıklamaya gerek yok. Bununla birlikte, en çok endişelendiğim şey, kasanın katlanmış durumdaki genel kalınlığıydı.
Menteşe ne olacak?
Fold4’ün menteşesine gelince, telefonun diğer bazı parçaları kadar onu da övebilirim. Birkaç aylık kullanımdan hemen sonra, menteşe basitçe kırıldı ve telefonumu yarı katlanmış durumda bıraktı. Yenisi ile değiştirildi ancak birkaç ay sonra benzer sorunları tekrar yaşamaya başladım.
Sonuç olarak, ekran bir kez daha %100 katlanamaz, yani ekran tamamen düz bir duruma gelemez. Bunu çok sinir bozucu buluyorum ve bir kez daha onarım merkezine götürmeyi düşünüyorum.
Samsung Galaxy Z Fold4 uzun vadeli incelemesi: Kapak ve Katlanabilir ekranlar
Haklı olduğum ortaya çıktı. Samsung Galaxy Z Fold4’teki kapak ekranı, tek elle çalıştırmanın gerçekten uygun olması dışında pek kullanışlı değil.
Katlandığında klasik bir akıllı telefon gibi görünen Huawei Mate Xs 2 ile karşılaştırdığımda hayal kırıklığım apaçık ortadaydı. Bu, elbette, fark edilir şekilde daha kalın ama aynı zamanda daha dar olduğu için Fold4’te durum böyle değil. Yani iki büyük kusur var. Bu arada Xiaomi, Huawei’den farklı olarak (tam tersi) Samsung ile aynı şekilde açılan Mix 2 Fold’u da piyasaya sürdü. En önemlisi, katlanmış durumda önemli ölçüde daha ince olduğundan normal bir telefon gibi de kullanılabilir.
Huawei ve Xiaomi, Samsung’tan çok daha ince katlama cihazları üretmeyi başardı. Ayrıca, katlanmış durumda bile kullanılabilecek şekilde genişlettiler. Yine de anlaşmayı bozabilecek başka ciddi kusurları da vardı. Huawei, geçen yılki işlemciyi Amerikan yaptırımlarının bir sonucu olan 5G ağını desteklemeden getiriyor ve ayrıca su geçirmezlik sertifikası da yok. Google uygulamaları olmadan gelmesine rağmen, kelimenin tam anlamıyla bir dakika içinde kurulabilirler.
Diğer bir konu da Huawei’nin yanı sıra Xiaomi’nin de büyük ekranlara ayarlanmamış bir Android sürümü getirmesi. Yani, bu Samsung’un ana avantajı. Bu nedenle Huawei ve Xiaomi, donanım açısından nesnel olarak daha iyi cihazlar yaparken, Samsung yazılım alanında daha iyi bir iş çıkardı. Ve aslında günlük sürücülerimden biri olarak Galaxy Z Fold4’ü seçmeye karar vermemin nedeni de bu.
Haftanın Gizchina Haberleri
Ana avantaj – Küresel kullanılabilirlik
Zaten öğrenmiş olabileceğiniz gibi, aynı anda Huawei Mate Xs 2 kullanıyorum. Ayrıca Xiaomi’nin küresel pazarda değil, yalnızca Çin’de bulunma sorunu var. Tabii ki, her zaman Çinli internet mağazalarından birinden sipariş verebilirsiniz. Ancak bu durumda gümrük ödemeleri, KDV, ayrı posta ücretleri vb. gibi ek maliyetlere hazırlıklı olun. Sonuçta, Xiaomi Fold Çin ROM’u ile birlikte geldiği için Google hizmetlerini kendi başınıza kurmanız gereken bir cihaz alıyorsunuz. yani Google hizmetleri ve Huawei olmadan.
O zamanlar yeni olan Fold4’ümü kullanmaya başladığımda, Galaxy S22 Ultra’mın kamerasını kaçırdığımı hemen fark ettim. Bu nedenle, uğraşmanız gereken en büyük tavizlerden biri, Fold4’ün yukarıda belirtilen kadar iyi bir kameraya sahip olmamasıdır. S21 Ultra ve S20 Ultra bile. Son üç yıldır kullandığım 10x optik zoom, 10 aylık kullanımdan sonra bile bu cihazda hala özlüyorum. Üstelik mesele sadece yakınlaştırma meselesi değil, genel olarak fotoğraf kalitesi de.
Peki ya diğer şeyler?
Şimdi, Fold4’ün kamerasının kötü olduğunu düşünebilirsiniz, ancak bu kesinlikle doğru değil. Sadece Galaxy S serisindekiler kadar iyi değil. Piyasadaki en iyisi olmasa da günlük kullanım için oldukça kullanışlı. Hem fotoğraflar hem de videolar için. Sizi hayal kırıklığına uğratabilecek şey, katlanabilir ekranın içine gizlenmiş selfie kamerası olabilir, ancak kapak ekranındaki kamerayı kullanabilirsiniz ki bu kıyaslanamayacak kadar daha iyidir.
Tamam, bu kadar kusur yeter. Avantajlarından bahsedelim. Kesinlikle, bu cihazın en iyi kısmı yazılımıdır. Android 12L (ve şimdi 13) tabanlı bir kullanıcı arayüzü, ne Xiaomi ne de Huawei sahiplerinin hayalini kuramayacağı bir şey. İşletim sisteminin birçok parçası, bir uygulamadan diğerine sorunsuz geçişle büyük ekrana çok iyi uyarlanmıştır. En iyi özelliklerden biri, üç uygulamanın aynı anda görüntülenmesine izin veren çoklu görevdir. Bununla birlikte, çoğu durumda iki tane kullanacaksınız. Her biri katlanabilir ekranın bir yarısındadır.
Samsung Galaxy Z Fold4 uzun vadeli incelemesi – Yazılım
Özellikle sevdiğim şey, cihazın kapak ekranı ile katlanabilir olandan tamamen “ayırma” imkanı sunmasıdır. Yani her biri için ayrı ayrı simgeler, kısayollar, widget’lar, arka plan resimleri vb. tanımlayabilirsiniz. Örneğin, kapak ekranına yapılacaklar listesi içeren bir widget koyabilirsiniz. Ancak katlanabilir ekranda tamamen farklı bir yere yerleştirilebilir. Aynısı uygulama simgeleri için de geçerlidir. Bu mükemmel özellik sayesinde öncelikleri belirleyebilirsiniz. Yani, dışarıdan hızlı görüntüleme için hangi uygulamalara veya widget’lara ihtiyacınız var ve hangisini cihazı açtığınızda?
Öte yandan, bu konsepti beğenmediyseniz, dıştaki katlanabilir olanın aynası olacak şekilde ayarlardan belirtebilirsiniz. Elbette bu, içerik miktarını görüntüleme yeteneğinde bir sınırlama ile birlikte gelir. Ve şimdi yukarıda bahsettiğim o büyük ekran detaylarına geliyoruz. İlk ve en belirgin avantaj, metni web’de veya başka herhangi bir biçimde, örneğin Microsoft Word veya PDF’de okumaktır. Aynı durum sunumlar için de geçerlidir. Bu tür bir ekran, kıyaslanamayacak kadar iyi bir deneyim sunar. Bazen daha ilginç ve göze daha hoş gelen ve genellikle daha eğlenceli.
Web siteleri ve haber toplayıcılar (örn. Flipboard, Feedly, Google News…) ekran formatı nedeniyle çok daha nettir. Yani, okumaları daha kolaydır. Oyunlar hakkında fazla bilgi veremiyorum çünkü pek oynamıyorum. Ancak Asphalt 9 oynamayı denedim ve bu S22 Ultra veya diğer normal akıllı telefonlarla karşılaştırılamaz. Diğer oyunlarda da aynı olduğuna inanıyorum, en azından bu tür ekrana uyarlanmış oyunlarda.
Samsung Galaxy Z Fold4 uzun süreli – Tam ekran uygulamalar
Öte yandan, bu kadar büyük bir ekrana ayarlanmamış uygulamalar var, bu yüzden biraz garip görünebilir. Örneğin Wolt uygulaması, yanlarda iki boş kenar olacak şekilde ekranın yalnızca orta kısmını kullanır. Deneyimi klasik akıllı telefonlarla kıyaslanamayacak kadar iyi olan Netflix, HBO ve YouTube’u övmeliyiz. Hareket halindeyken düzenlemeniz gerekiyorsa, aynı şey e-posta, Word ve Excel için de geçerlidir. Ayrıca, hisse senetleri, hisse senetleri veya kripto ticareti yapıyorsanız, yani grafiklere sık sık bakarsanız. Büyük ekran çok kullanışlı çünkü çok daha fazla içerik ve veri gösteriyor.
Bu avantajları gün boyu sıralayabilirim ve sıkılmazdım. Ancak pek hoşuma gitmeyen veya kullanışlı bulmadığım bazı küçük özelliklerden de bahsetmek istiyorum. Bunlardan biri sözde görev çubuğu. Böylece ekranın alt kısmına, kelimenin tam anlamıyla Windows’taki gibi bir görev çubuğu yerleştirebilirsiniz. Son kullanılan uygulamaların ek bir gösterimi ile istediğiniz gibi düzenlersiniz. Sorun şu ki, bu simgeler parmaklarım için çok küçük ve beklediğim kullanılabilirlik düzeyinde değil. İşinize yaramaz demiyorum ama ben şahsen kenar paneli tercih ediyorum.
Klavye
Vurgulamam gereken bir diğer konu da klavye. Temel ayarlarda, ikiye bölünmüş olarak gelir. Ortada bir boşluk olan, SAMSUNG ergonomik olarak kabul edilir. Gerçeği söylemek gerekirse, Gboard’un yeni sürümü ayrıca bölünmüş bir klavye sunuyor. Kelimenin tam anlamıyla iki gün sonra alıştığım normal, tam boyutlu bir klavyeyi tercih ederim.
Klavye ile ilgili hikayemizin sonunda kapak görüntüsünden de bahsedelim. Bu, klavyeyi tek elle kullanabilmeniz için yeterince dar. Tıpkı on yıl önceki cep telefonlarında olduğu gibi. Yine de, birinden diğerine atlamak bazı insanlar için OKB’ye neden olabilir.
Samsung Galaxy Z Fold4 uzun süreli – Pil ömrü
4400 mAh batarya, bu cihazın övünebileceği bir şey değil, 25W hızlı şarj da değil. Bu aslında bugünün standartlarına göre yavaş. Şimdi bu sorunu saatlerce tartışabiliriz ama şahsen ben bu tür bir uzlaşmaya hazırdım. Çünkü pilin S22 Ultra kadar uzun dayanmayacağını biliyordum. Bununla birlikte, buna kıyasla, bu, kişisel olarak ihtiyacım olan ve artık alıştığım daha fazla seçenek sunuyor. Cihazı günde 2 kez şarj etmek ya da powerbank taşımak benim için sorun değil.
Sonuç olarak Galaxy Z Fold4’ün beni gerçekten olumlu anlamda şaşırttığını söyleyebilirim. Yine de başlangıçta kabul ettiğim kalınlıkla ilgili (katlanmış durumda) tavizlerle. Normal bir akıllı telefonla karşılaştırırsanız göründüğü gibi, bu kalınlık bir anlaşma kırıcı değildir. Sonuç olarak, çok fazla potansiyele sahip harika bir cihaz.
Menteşe konusunda halefte görmek istediğim şey kesinlikle daha iyi bir iş. Z Fold 5 hakkında görseller ve söylentiler gördüğümüz için daha geniş bir kapak ekranı bekleyemeyiz. Bit, bu dezavantaj, şu anda farkında olmadığımız diğer bazı harika özelliklerle telafi edilebilir.
[ad_2]