Şeker pancarı ekilecek arazinin uygun şartlarda olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için toprakta tav bulunmalıdır. Tav bulunması ise; bitkiler için uygun hale gelmesi demektir. Su ve hava içeren toprağa şeker pancarı ekimi yapılır. Kaliteli şeker pancarı tohumları 3 cm derinliğe ekilmelidir. Toprağa daha iyi tutunması için 3 cm derinlik idealdir.
Havalı mibzer kullanarak ekilen şeker pancarı tohumlarından daha çok verim alınabilir. Bu nedenle ilkbahar döneminde toprağın hazırlığı yapılmalıdır. Tohumların yatağı hazırlandıktan sonra uygun şekilde ekim yapılabilir.
Ekim için ideal zaman aralığı ise; mart sonu nisan ortasıdır. Toprak nemli kaldığı dönemde tohumlar için hazır olduğunu belli edecektir.
Şeker Pancarı Yetiştiriciliği
Şeker pancarı, dünya genelinde beyaz şeker üretiminin neredeyse %25’ini karşılamakta. Bu ürünün elde edilmesi için zahmetli ve özenli bir süreç izlenir. Şeker pancarı yetiştiriciliği yapılan arazilerde sonraki dönemde yetişecek olan bitki için verimli altyapı oluşur. Ön bitki görevi gören şeker pancarı sayesinde, toprağın mineral oranı artar. Hasat edilen şeker pancarları köy hayvanları için de bir beslenme kaynağı olur. Ürünün yaprakları ve sapları, inek ve tavuklar için besleyici yem haline gelir.
Sulama
Ekilen toprağın su oranına göre su isteyen bu bitkide kuru toprakların nemli kalması dengelenmelidir. Şeker pancarı toplam 700 ila 800 mm su ister. Her sulamada 100 ila 130 mm su verilmesi yeterli olacaktır. Geniş ekim arazilerinde ilk su ne kadar geç atılırsa bitkinin kökü o denli kuvvetli olur. Damla ve yağmurlama su tekniği sayesinde tarladan verim alınabilir. Şayet damla sulama yöntemi uygulanırsa pek çok açıdan tasarruf sağlanabilir.
Gübreleme
Şeker pancarı gübresi dekara 10-15 kg saf azot olacak şekilde düzenlenmelidir. Şeker pancarından alacağınız verimi yükseltmek için toprağın gübreli olmasına dikkat edebilirsiniz. Bu bitki, toprak analizi yapıldıktan sonra az olan minerallerin desteklenmesini sever. Eğer arazi birçok mineral bakımından yoksunsa geniş çaplı gübreleme önerilir. Toprağın yapısını ve mineral dengesini korumak adına ölçülü ve bilinçli gübreleme yapılması daha sağlıklı sonuçlar verecektir.
Hasat
Kontrollü ve bilinçli yöntemlerle ekilen şeker pancarı, ekimden ortalama 6 – 7 ay sonra hasat edilebilir. Şeker pancarı hasat dönemi 15-20 Eylül zamanı gerçekleşebilir.
Bahar sonunda ekilen tohumlar, sonbahar dönemi içinde hasat edilir. Hasat için makine kullanılabilir. Kısa zamanda hızlı sonuç almak için birçok düz arazide makine kullanılır. Ancak dar ve elverişsiz arazilerde şeker pancarı elle hasat edilmektedir. Bu yöntem ise zaman kaybı yarattığı gibi insan gücüne de ihtiyaç duymaktadır.
Hasat edilen pancarların kesilmemesi, depoya gidene kadar çürümemesi gerekir. Bunun için pancarın çevresindeki toprak temizlenmemelidir. Ortalama 2 cm kalınlığında toprak bırakılmalıdır. İşlenme dönemine kadar bu toprak ürünü koruyacaktır.
Depolanan şeker pancarları, yapısını kaybetmeden şeker üretimi için fabrikalara sevk edilmelidir. Bitkinin yaprakları ve sapları yem makinesinden geçerek inek, tavuk, hindi, koyun gibi hayvanlar için yeme dönüşmektedir.
Şeker Pancarı Hasat Zamanı
Sulama, gübreleme ve yabani otların alındığı şeker pancarı tarlasında hasat zamanı ekimden 5-6 ay sonrasına denk gelebilir. Daha az yağış alan, sulamanın yetersiz kaldığı, gün ışığının kısıtlı alındığı arazilerde ise hasat ekimden 7 ay sonrasına bile sarkabilir. Ortalama 6 ay sonrasında hasat edilen şeker pancarları, eylül ve ekim ayı içinde tarlada kendini göstermektedir.
Bölgeler arasında iklim ve yetiştirme koşulları farklı olabilir. Üreticilerin bu detaya dikkat etmesi ve tarladan yüksek verim alması için daha da özenli olması önerilir. Gübrenin ölçülü verilmesi, damlama sulama yönteminin kullanılması, yabani otların temizlenmesi şeker pancarının kalitesini yükseltmeye yardım edecektir.