Gebelik öncesi, sonrası ve doğum sırasında meydana gelen herhangi bir nedenden dolayı beyin hasar görebilmektedir. Bunun neticesinde ise bir takım mental ve motor hareketlerde bozulmalar meydana gelebilir. Serebral Palsi ise kasların tonusunda bozukluk olması ve duruş bozukluğunun yaşanması sonrasında karşımıza çıkacaktır. SP gelişimsel yaşanan bir bozukluktur.SP’de yalnız motor hareketlerde bozulmalar değil aynı zamanda duygu durumları, gözler ve zekada da problemler yaşanılır.
Beyinde motor bölgenin (kol-bacakların tam kullanımı, yürüme, yemek yeme, merdiven çıkma gibi günlük yaşamı sürdürmeye yarayan hareket yeteneğini sağlayan beyin bölgesi) gelişimi 7-8 yaşlarında tamamlanır. Hamilelik döneminin başlangıcında 7-8 yaşlarına kadar beyinde oluşabilecek herhangi bir problem bu bölgenin fonksiyon bozukluğu olarak karşımıza çıkar. Ortaya çıkan tablo ise serebral Palsi olarak adlandırılır.
Serebral Palsi’nin Rehabilitasyonu
CP’li çocukların rehabilitasyon programı hastanın yaşı ve fonksiyonel durumuna göre belirlenmelidir. Fizyoterapi programının başarılı olması için tedavinin mümkün olduğunca erken başlatılması çok önemlidir. CP rehabilitasyonunda amaç: Anormal postür ve paternlerin düzeltilmesi, oluşabilecek deformitelerin önlenmesi,mobilizasyon,mevcut becerilerin geliştirilmesi, yeni becerilerin öğretilmesi, üst ekstremitelerin fonksiyonel kullanımını sağlamak, yürüme eğitimi vermek, anlaşılabilir konuşmayı öğretebilmektir. Terapi programında fonksiyonel amaçlar doğrultusunda uygulanacak egzersiz, ortez ve diğer aktiviteler saptanır. Terapist günlük yaşam aktiviteleri üzerine yoğunlaşmalı ve tüm egzersizleri bu aktivitelere yönelik şekilde planlamalıdır. Terapi ile elde edilecek amaç belirlenir.