Siklamen ( Cyclamen persicum ), yaprakların üzerine uzanan uzun saplarda tatlı kokulu, küçük çiçeklere sahip, küçük çiçekli bir bitkidir. Çok yıllık yumrulu bir bitkidir , yani yaz dinlenme döneminde kalın köklerine (yumrulara) kadar ölür ve ardından her sonbaharda hızla yeniden büyür. Çiçekler pembe, mor, kırmızı ve beyaz tonlarında gelir.
Kalp şeklindeki yapraklar orta yeşil renktedir ve genellikle gümüş ebruludur. Yaygın olarak bir ev bitkisi olarak yetiştirilir ve özellikle bahçe merkezlerinde ve marketlerdeki raflarda siklamen çiçeklerini bulabileceğiniz kış tatili sezonunda popülerdir. Tohumlar, bir sonraki yılın kışında (yaklaşık 18 ay sonra) çiçek açması için yaz sonunda ekilebilir. Siklamen hem hayvanlar hem de insanlar için zehirlidir.
Yaygın isim | Siklamen, siklameni, Farsça siklamen, Farsça menekşe |
Bitkisel isim | Siklamen persicum |
Aile | Çuha çiçeğigiller |
Bitki Türü | Çok yıllık |
Olgun Boyut | 6–9 inç yüksekliğinde, 6–9 inç genişliğinde |
Güneşe maruz kalma | Kısmi |
Toprak tipi | Tınlı, nemli, iyi drenajlı |
Toprak pH’ı | Asidik |
Çiçeklenme Zamanı | Sonbahar, kış, bahar |
Çiçek rengi | Pembe, beyaz, kırmızı, mor |
Dayanıklılık Bölgeleri | 9–11 (USDA) |
Yerli Alanlar | Akdeniz |
Toksisite | İnsanlar için zehirli, evcil hayvanlar için zehirli |
Siklamen Çiçeği Bakımı
Açık havada yetiştirilirse siklamenin iyi drenajlı toprağa ihtiyacı vardır ve parlak dolaylı ışık alan ancak doğrudan güneş ışığı almayan bir alana dikilmelidir. Ancak Cyclamen persicum genellikle ev bitkisi olarak daha uygun çeşitler için yetiştirilir; Peyzajda siklamen yetiştirirken daha sık kullanılan C. hederifolium gibi bazı ilgili türler vardır .
Çiçekçilerin siklameni olan Cyclamen persicum , genellikle kapalı mekanlarda saksılarda yetiştirilir. Yaz boyunca uykuda kalır, ancak uygun bakım ile sonbaharda yeniden büyüyecek ve yeniden çiçek açacaktır. Siklamenin tam olarak ne zaman hareketsiz hale geleceği, büyüme koşullarına bağlıdır. Sıcak sıcaklıklar onu dinlenmeye iter, ancak evinizi serin tutarsanız bitkiniz tamamen uykuda görünmeyebilir. Bunun yerine, bazı yapraklarını kaybedebilir ve birkaç ay boyunca en iyi şekilde görünmeyebilir veya çiçek açmayabilir.
Işık
Bitkinin aktif olarak büyüdüğü kışın siklamen’e parlak, dolaylı ışık verin . Yaz aylarında, bitki uykudayken, siklameni iyi hava sirkülasyonu olan serin ve karanlık bir yerde tutmak en iyisidir.
Toprak
Siklamen, organik olarak zengin, iyi drenajlı, hafif asitli toprak pH’ına sahip toprakta büyümeyi tercih eder . Konteyner bitkileri için, normal saksı karışımını kullanabilir, ancak asitliği arttırmak için toprağa bir miktar sfagnum turbası karıştırabilirsiniz.
Su
Yapraklar mevcut olduğunda bitki aktif olarak büyüyor. Bu dönemde, toprak yüzeyinin yaklaşık bir inç altında kuru hissettiğinde su. Bitkinin yapraklarına veya tepesine (sapın köklerle buluştuğu kısım) su gelmesinden kaçının; bu, çürümesine neden olabilir. 3 Bitki uykudayken (yapraklarının çoğunu veya tamamını kaybederken), toprağın tamamen kurumasını önlemek için nadiren sulayın.
Siklameni sulamanın yaygın bir yolu, saksıyı bir tepsiye koymak, ardından tepsiyi sulayarak köklerin nemi almasını sağlamaktır.
Sıcaklık ve Nem
Siklamen bitkileri aşırı ısıyı, cereyanı veya kuru havayı sevmez. Geceleri 40°F ila 50°F arasındaki ve gündüzleri 60°F ila 70°F arasındaki sıcaklıkları tercih ederek, kendi doğal ortamlarını kopyalayan bir iklimde en iyisini yaparlar. Özellikle kış aylarında yüksek nem çok önemlidir. Nemi arttırmak için bitkinizi su ve çakıl taşları ile dolu bir tepsi üzerinde tutun, saksının sürekli olarak suya temas etmediğinden emin olun (çünkü bu kök çürümesine neden olabilir).
Bitkinizi yazın dışarıya çıkardıysanız, havalar soğumadan tekrar iç mekana getirin. İyi bir kural, sıcaklık sizin için hala rahatken onu içeriye getirmek ve iç mekanda üşümeden pencerelerinizi açık tutabilirsiniz.
Gübre
Siklamen bitkisi tam yaprak halindeyken her birkaç haftada bir seyreltilmiş sıvı düşük nitrojenli gübre ile beslenir. Siklamen uykuda iken gübrelemenize gerek yoktur.
Siklamen Türleri
Pek çok harika siklamen türü mevcuttur. Ve uzun bir süre boyunca çiçekte kaldıkları için, tam olarak ne alacağınızı bilmek için genellikle çiçekler açıkken bitkinizi seçebilirsiniz. Bazı popüler çeşitler şunları içerir:
- Sierra serisi: Bu bitkilerin beyaz, pembe, somon, kırmızı, leylak ve mor renklerinde büyük çiçekleri (2 ila 3 inç çapında) vardır.
- ‘Koku’: Bu çeşidin çiçekleri güçlü bir kokuya sahiptir ve bitki çiçekleri pembe ve kırmızı renktedir.
- ‘Victoria’: Bu çeşitte kırmızı desenli karıştırılmış beyaz çiçekler bulunur.
Budama
Siklamenin uygun şekilde budanması, sararmış, ölü yaprakların ortaya çıktıkça giderilmesini içerir. Solmakta olan çiçekler ve tohum başları da koparılabilir, bu da çiçeklenme süresini uzatabilir.
Siklamenin Saksılanması ve Saksısının Değiştirilmesi
Siklameninizi ilk kez saklarken, yumru çevresinde yaklaşık bir inç boşluk bırakan bir saksı seçin. Yumruğu saksı karışımına, topraktan hafifçe dışarı çıkacak şekilde yerleştirin.
Siklamenin her iki yılda bir saksısı değiştirilmelidir. Yaz aylarında bitki hareketsizken taze saksı karışımı ve biraz daha büyük bir kap ile saksı değişimi yapabilirsiniz . Repot’lamak için şu adımları izleyin:
- Yeni kabı yarıya kadar saksı toprağıyla doldurun.
- Daha sonra yumruyu orijinal kabından çıkarın ve eski toprağı fırçalayın ancak durulamayın.
- Yumruğu yeni tencereye yerleştirin, böylece üst kısmı janttan yaklaşık 2 inç uzakta olacaktır. Saksı toprağı ile örtün.
- Saksıyı yazın geri kalanında gölgeli ve kuru bir yere koyun.
- Eylül ayı civarında sulamaya başlayın; yeni büyümenin ortaya çıktığını görmeye başlamalısınız.
Siklamenin Mevsimsel Bakımı
Siklamen kışın en aktif gelişimini gösterir ve yılın farklı zamanlarında özel bakıma ihtiyaç duyar.
Kış Bakımı
Kış siklamen için çiçeklenme mevsimidir. Saksı çiçekçi siklamen bitkileri kış aylarında aktif olarak büyür, bu nedenle bol miktarda parlak dolaylı ışık alan bir noktaya taşınmaları gereken zamandır.
Kökler neme karşı oldukça hassas olduğundan ve kolayca çürümeye neden olabileceğinden, bu süre zarfında doğru sulama kritik öneme sahiptir. Tekrar sulamadan önce yaprakların sarkmaya başlamasını ve saksı karışımının dokunulabilecek kadar kurumasını bekleyin.
Bahar Bakımı
Kış yerini bahara bırakırken, saksıdaki siklamen siklamen çiçeklenmeyi bırakır ve doğal olarak yarı uyku aşamasına girer. Bu dönemde serin ve gölgeli bir yere taşınmaları gerekir. Sulamayı bırakın ve toprağın kurumasını bekleyin. Bu süre zarfında su isteğinden kaçının, çünkü kökler muhtemelen çürümeye başlayacaktır.
İlkbahardan Yaza
İlkbaharda sulamayı bıraktıktan sonra siklameninizin yaprakları sararmaya, kurumaya ve dökülmeye başlayacaktır. Bitki yaz boyunca uykuda kalmalıdır. Güneş ışığından gölgelendiği ve yağmurdan korunduğu sürece dışarıya yerleştirilebilir.
Yazdan Sonbahara
Yaz yerini sonbahara bırakırken, siklamen parlak dolaylı ışık alan bir noktaya taşınabilir ve yeni yeşil büyüme gelişmeye başlayana kadar hafif sulamayla beslenebilir.