Takıntı hastalığı birçok insanın başına bela olan bir durumdur. İnsanların takıntılı bir hale gelmesine neden olarak beyindeki serotonin ve de dopamin maddelerinin etkili olduğu söyleniyor olsa da aslında etken olan pek çok konunun da olduğunu söylemek doğru olacaktır.
Takıntı hastalığı durumu genelde kuralcı titiz ve aşırı kontrolcü ailelerin çocuklarında sık görülen bir rahatsızlık durumudur. Genelde başlangıç yaşı olarak 20’li yıllar gösterilir. Ancak daha genç yaşlarda da görüldüğü bilinir. Takıntı hastalığının nedenleri arasında yaşanılan ağır bir üzüntü ve ölümlü olaylar vardır. Bu duygu tetikleyici bir faktör olabilmektedir.
Takıntı hastalığının nedenleri arasında iflas, işini kaybetme korkusu, maddi sıkıntılar, eşyayı kaybetmek, boşanmak gibi faktörler vardır.
Takıntı Hastalığının Belirtileri
Takıntı hastalığı denilince aklımıza pek çok şey geliyor ancak bunların en başında görülen kendisini deliriyor gibi hissetmektir. Ya da çocuğunun ölebileceğini düşünmek, cinnet geçirme korkusu örnek gösterilebilir.
TAKINTI ÇEŞİTLERİ
- Her yerde harita gördüğünü zannetme takıntısı
- Her gördüğü kişiye evlenme teklif etme takıntısı
- Belirli kelimeleri tekrar etme takıntısı
- Yataktan çıkamama
- Kötü ruhlar tarafından esir alındığını zannetme takıntısı
- Sürekli günah işlediğini zannetme takıntısı
- Saç, sakal, bıyık çekle ve yolma takıntısı
- Sürekli el yıkama, sürekli lavabo ve küvet dezenfekte etme, sürekli banyo yapma takıntısı
- En basit konularda bile karar verememe takıntısı
- Pahalı hediye verme takıntısı
- İstem dışı hızlı ve ani hareketler yapma ve sesler çıkarma hususunda takıntısı.
Takıntı Hastalığı Tedavisi
Takıntı hastalığı doğuştan gelen bir kader değildir. Eğer ki kişi takıntı halinin farkındaysa o zaman tedavi sürecinde gayretli olmak durumundadır. Genellikle antidepresan ilaçlarla atlatılmaya çalışsa da bu ilaçlardan etki görme zamanı üç ile beş ay arasında değişecektir. Bu şekilde ilaç alan kişilerin mutlaka doktor kontrolünde alması gerekir.
Takıntı hastalığı olan kişilere fazla uyum göstermek ya da tepki göstermek ters bir etki yaratabilecektir bu nedenle de olması gerektiği gibi yaklaşmak gerekir. Eğer ki takıntı durumu etrafındaki insanları rahatsız etmiyorsa o zaman çok fazla önemsememek gerekiyor. ancak başkalarını rahatsız edici boyuttaysa o zaman mutlaka tedavi edilmesi gerekir.