Bu yazının içeriğinde neler var?
Vadeli mevduat, herhangi bir risk taşımadığı için güvenilir bir yatırım aracı olarak benimsenmektedir. Vade başında ne zaman ne kadar para kazanacağınızı bilirsiniz bu sayede yatırımlarınızı güvenle yapabilir ve paranız üzerinde düşünmek için vakit harcamayabilirsiniz.
Vadeli Mevduat Hesabı Nasıl Açılır?
Vadeli mevduat hesabı çok kolay bir şekilde açılabilir. Bankada bir mevduat hesabı açmak için, en yakın banka şubesine gidebilir ve mevduat hesabı açma talebiniz olduğunu iletebilirsiniz. Banka, talebinizi alır ve hemen bir mevduat hesabı açar. Mevduat hesabından uzun vadede yüksek getiri elde etmek mümkündür.
İnternet Şubeden Mevduat Hesabı Açma
- Bankaların internet şubesi üzerinden çok kolay bir şekilde mevduat hesabı açılabiliyor.
- Bankaların internet bankacılığı şubesine girin ve mevduat seçeneklerini görün.
- Size uygun olan vade süresini seçin ve paranızı yatırın.
- Hemen hesabınızı açın ve vade bitiminde faiz getirinizi alın.
Telefon Bankacılığından Mevduat Hesabı Açma
- Telefon bankacılığını kullanarak hızlı bir şekilde mevduat hesabı açabilirsiniz.
- Bankanızın müşteri hizmetleri numarasını arayarak mevduat hesabı açmak için iletişime geçin.
- Ardından müşteri temsilcisi size bir hesap açacak, sizde hemen paranızı yollayarak hesabınızı açabilir ve hızlı bir şekilde telefon bankacılığı üzerinden paranızı mevduata yatırabilir faiz getirisi elde edebilirsiniz.
Vadeli Mevduat Yatırımı Vade Süreleri ve Faiz Oranları
Vadeli mevduatta vade süresi 1 günden başlayarak 570 güne kadar çıkabilir. Her banka istediği vade süresinde mevduat kabul etme hakkına sahiptir. Bazı bankalar bir günlük mevduatları kabul etmeyebilir. Faiz oranları ise çoğu bankada değişiklik gösterir ve vade uzadıkça yıllık faiz oranı da artar. Örneğin paranızı günlük mevduata koyduğunuzda aldığınız yıllık faiz oranı, 6 aylık mevduatın yıllık faiz oranından daha azdır.
Günlük veya Haftalık Mevduat Yatırımı
Paranızı günlük veya haftalık mevduat hesabına yatırdığınızda, bankalar genelde az faiz verir, bunun nedeni paranın kısa sürede kredi olarak satılamayışıdır. Örneğin paranızı günlük mevduata yatırdığınızda yıllık %13 oran alırken, 6 aylık hesapta yıllık %18 gibi bir oran alabilirsiniz. Arada ciddi bir fark vardır.
Uzun Vadeli Mevduat Yatırımı
Bankalar, kısa vadeli gelen mevduatı kredi kartı ve ihtiyaç kredisi gibi ürünlerde kullanırken, uzun vadeli mevduatları konut ve taşıt gibi kredi ürünlerini verirken tercih eder. Bu nedenle faiz oranı daha yüksektir. Örneğin 2 yıl vadeli mevduata yıllık %19 gibi bir oranı rahatlıkla alabilirsiniz.
Yüksek Tutarlı Mevduat
Bankalar yüksek tutarlı mevduatlara daha yüksek faiz verir. Örneğin, 100 bin lira mevduat için yıllık %15 alırken, 2 milyon lira için %20 alabilirsiniz. Bunun nedeni şudur, yüksek tutarlı mevduatlar bankada uzun süre kalır bir iki ay tutulup hemen çekilmez, bu nedenle banka yüksek faiz verir. İkinci nedeni ise, yüksek portföye sahip müşterilerin her işleminden bankaların ciddi para kazanmasıdır.
Örneğin, 2 milyon lira mevduatı olan bir kişi, mevduattan parasını çekip dövize yatırdığında banka sadece aradaki farktan yaklaşık 10 bin lira kar üretmektedir ve bu sadece tek bir işlemde gerçekleşmektedir. Üçüncü nedeni de yüksek tutarlı portföyler bankaya daha az mesai harcatır, 50 bin liralık 100 mevduat hesabının bankaya maliyeti, 5 milyon liralık bir mevduat hesabından daha azdır elbette.
Banka Faizi ile Para Biriktirmek
Vadeli mevduat ile para biriktirmek özellikle gelişmiş ülkelerde sıklıkla tercih edilir. Vadeli mevduat risksizdir ve ne zaman ne kadar para kazanacağınızı çok rahat bir şekilde önceden bilirsiniz. Bu açıdan avantaj sağlar bunun yanında vadeli mevduat yatırımı nettir kesindir. Örneğin bu yıl toplam 20 bin lira biriktireceğim dersiniz ve buna k arşılık faizden ne kadar geleceğini de rahat bir şekilde öğrenebilirsiniz.
Diyelim ki mevduat hesabınıza 10 bin lira yatırdınız ve her ay 1.000 TL biriktirmeye başladınız.
Banka size ne kadar katkı yapacak dersiniz? Biz cevabı söyleyelim 150 TL. Yani siz 1000 TL biriktirirken, banka da bir yandan 150 TL sizin için biriktirecek ve mevduatınız her geçen ay 1150 TL artacak.
Paranız çoğaldıkça alacağınız faiz tutarı da artacak ve belli bir yerden sonra faiz getirisi biriktirdiğiniz para miktarından daha az olacak.
Banka Faizi ile Emekli Olmak Mümkün Mü?
Banka faizi ile emekli olmak kısmen mümkündür fakat bunun için bankanın size reel faiz vermesi gerekir. Reel faiz, enflasyon üstü faizdir ve çoğu banka bu faizi çok yüksek tutarlı mevduatlara verebilmektedir. Diyelim ki, enflasyon oranı %15 olsun ve siz de bu oran kadar faiz alın. Ne kazandınız, hemen söyleyelim hiçbir şey kazanmadınız. Çünkü aldığınız faiz kadar para değer kaybetti, eğer bu faiz getirisini emekli maaşı gibi çekmeye kalksaydınız para sürekli değer kaybedecek ve kısa sürede paranız değerini kaybedip hiçbir şey alamayacak düzeye gelecek.
Reel Faiz Talep Edin
Reel faiz alabildiğiniz sürece vadeli mevduat yatırımı emekli olmak için mükemmel bir araçtır.
Diyelim ki bir milyon TL biriktirdiniz ve banka size 5 puan reel faiz verdi. Yani enflasyon %15 iken, %20 faiz aldınız.
Bu durumda, mevduatın %5’lik bir kısmını kendinize emekli maaşı olarak verebilirsiniz.
Bu yaklaşık 50 bin liralık bir tutara denk geliyor, eğer daha fazla çekmeye karar verirseniz, mevduatınız her geçen gün eriyecek ve büyük bir alım gücü kaybı yaşayacaksınız.
Vadeli Mevduat Hakkında Önemli Bilgilendirmeler
Vadeli mevduat yatırımı konusunda kafanız çok karışmış olabilir. Bu duruma bir açıklık getirmek istedik ve ziyaretçilerimizin en çok kafa kurcaladığı sorulara cevaplar bulduk.
1 Günlük Vadede %13 Faiz Yazıyor, Eğer Yatırırsam Bir Günde %13 Faiz mi Alacağım? H3
Bu çokça karşılaşılan bir soru, genelde iktisat eğitimi almamış düşük tahsilli insanların sıklıkla sorduğu bir sorudur. Bankaların vadeye göre gösterdiği faiz oranlarının hepsi yıllık faiz oranıdır. Vade kısaldıkça veya bankanın ihtiyacına göre farklı vadelere farklı faizler ödeyebilir fakat bu o vade süresince bahsedilen orandan faiz ödemesi yapıldığı anlamına gelmiyor elbette. Örneğin bir aylık mevduat faiz oranı %12 ise bu sizin %1 faiz alacağınız anlamına geliyor. 6 aylık mevduatta %15 diyorsa, %7,5 faiz alacağınız anlamına geliyor.
Stopaj Nedir?
Faiz geliri vergilendirilmektedir. Şu an için bu oranlar düşük de olsa, elde ettiğiniz faiz getirisinden devlet vergi alıyor. Diyelim ki 100 bin liralık faiz geliri elde ettiniz, ödeyeceğiniz faiz 0 TL ile 15.000 TL arasıdır ve devletin para politikası uygulamalarına göre değişiklik gösterir.