İnsanların derilerine renk vermeye yarayan pigmentler vardır. Bunlar melanosit hücreler tarafından üretilir ve belli olmayan nedenlerden dolayı hasar görmesi durumunda bu hücreler pigment üretemezler. Pigmentlerin üretilmemesi durumunda da belli olan bölgelerde yama ve sınırları belli olan çeşitli beyaz bölge yani lekelenmeler görülür. Bu lekelenmeler tıpkı bir süt bulaşığı gibi görünürler ve büyüklükleri de farklı olur. işte deride bu şekildeki bir görünüm Vitıligo hastalığı denilmektedir. Vitıligo’nun en çok görüldüğü bölgeler ise kollar, bacaklar, yüz ve genital bölgelerdir.
Toplumda görülme sıklığına baktığımız zaman her 100 kişiden 1,5’unda Vitiligo rastlanabilmektedir. Genetik olduğu bilindiğinden ailesinde bu şekilde bir Vitıligo hastalığı olan kişilerde görülme riski daha yükseltir. Hastalığın beyaz leke şeklinde görülmesi dolayısıyla derisinin rengi daha koyu olan kişilerde hastalık daha fazla kendisini gösterecektir. Ortaya çıkış şekli ise yaşa bağlı olarak değişkenlik gösterebilir. Bugün Vitıligo hastalığına yakalanmış kişilere baktığımız zaman birçoğunun 20 yaşının üzerinde olduğunu söylemek mümkündür.
Vitiligo Neden Ortaya Çıkar?
Pigment eksikliğinin bu hastalığa neden olduğunu söyledik ancak bu pigmentlerinde neden azalmış oldukları bilimsel bir açıklama ile henüz netlik kazanmamıştır. Ancak düşündüren şey genetik, ve bağışıklık sistemindeki bozukluk olarak değerlendirilmektedir.
Vitiligo Belirtileri ve Seyri
Vitiligo’nun en büyük belirtisi deri üzerinde görülen beyaz lekelenmelerdir. Bazı kişilerde ise vücudun tamamında çıkabilir. Üstelik bu beyazlanmaların olduğu bölgedeki kıllarda beyaz renkte olacaktır. Açık renkli olan kişilerde bu beyazlıklar güneşe çıkıldığında daha fazla ortaya çıkar.
Vitiligo Tedavisi Nasıl Yapılır?
Vitiligo hastalığının tedavisi için bir takım ilaçlar ve kremler kullanılmaktadır. Bu ilaçların amacı ise melanosit hücrelerinin yeniden çalışmasını normale dönmesini sağlamaktır. Ancak son dönemlerde özellikle lokal viyole yani ışık tedavisinin de işe yaradığı görülmüştür. Bu ışık tedavisi yalnızca lekenin olduğu bölgeye uygulanır. Bunun amacı vücudun başka bölgelerine yan etki yapmamasıdır.