
Yaşa göre ideal kilo hesaplama, gerçek ideal kilo hesaplama parametrelerinden biridir. Kilonun ve dış görünüşün ön plana çıktığı bu günlerde, doğru yöntemler ile bu hesaplamaları yapmak; sizlerin spor ve diyet planlamalarınızı geliştirmeniz konusunda yardımcı olabilir.
Yaşa göre ideal kilo hesaplama yaş boy kilo ile kişinin hangi yaşta hangi kiloda olmasını söyleyen bir hesaplama aracıdır. Bu yöntem sayesinde, uzun vadeli bir şekilde diyet programı oluşturabilirsiniz.
Yaşa Göre İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?
Her ideal kilo hesaplama aracında belirli parametreler kullanılır. Yaş da bu parametrelerden biridir. Gerçek ideal kilo hesaplama yöntemlerinden birisi olarak da kullanılan bu metot da; yaş ilerledikçe kilonun artması normal kabul edilmektedir. Özellikle de 20-25 yaşına kadar vücut gelişimi, herhangi bir hastalık yok ise, düzenli olarak artacağı için; bu dönemden sonraki yaşlarda vücut kitle endeksinin bir nebze fazla olmasında herhangi bir sorun yoktur.
Her insanın vücut tipi farklı olacağı için yapılacak olan hesaplamalarında doğruluk payı kesinlik ifade etmemektedir. Yine de ortalama yaş-kilo endeksini sizlere şu şekilde listeleyebiliriz;
19 – 24 Yaş: 19-24 BMI
25 – 34 Yaş: 20-25 BMI
35 – 44 Yaş: 21-26 BMI
45 – 54 Yaş: 22-27 BMI
55 – 64 Yaş: 23-28 BMI
65+ Yaş: 24-29 BMI
Peki bu hesaplamanın yapılabilmesi için en önemli veri kabul edilen vücut kitle endeksi (BMI) nedir? Biraz bu konunun üzerinde duralım.
Vücut Kitle Endeksi Nedir?
Vücut kitle endeksi, genel olarak boy ve kilo parametreleri kullanılarak hesaplanan ve özellikle de obezite takibinde kullanılan bir ölçüdür. BMI olarak kısaltılan bu endekse göre, kesinlik ifade etmiyor olsa dahi, diyet programı oluşturabilirsiniz. Kitle endeksiniz, zayıf ya da aşırı zayıf olarak sonuç veriyor ise kalori fazlası yaratabilir; kitle endeksiniz “Kırmızı” değerleri göstermeye başladı ise bir diyetisyenden bu kilo artışının önüne geçebilmek için destek isteyebilirsiniz.
Boya Göre İdeal Kilo Nedir?
Boya göre ideal kilo, bizlere BMI değerlerini veren en önemli araçtır. Boy ve kilonun kendi içerisinde çeşitli hesaplamalara sokulması ile ortaya çıkan bu değer sonucunda, herhangi bir risk grubu içerisinde olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.,
Boya Göre İdeal Kilo Nasıl Hesaplanır?
Boya göre ideal kilo hesaplama, birkaç matematik işlemi ile kolaylıkla halledilebilir. Yapmanız gereken tek şey, kilonuzu; metre cinsinden boyunuzun karesine bölmektir. Bu hesaplamayı bir örnek ile anlatmamız gerekir ise; 160 cm boyunda ve 100 kilo ağırlığında bir bireyseniz; 100/1.60*1.60 işlemi ile kolaylıkla BMI değerinizi hesaplayabilirsiniz.
BMI 18.5’tan Az: Zayıf
BMI 18.5 ve 25 Arasında: İdeal
BMI 25 ve 30 Arasında: Kilolu ya da Fazla Kilolu
BMI 30’dan Fazla: Obezite Riski ya da Obezite
Daha detaylı bir şekilde BMI değerlerinizi analiz etmek için ise aşağıda yer alan tabloyu inceleyebilirsiniz.
Değerleriniz, beklediğinizden fazla geldiyse; acilen günlük kalori ihtiyacınızın altında beslenerek kilo vermeye başlayabilirsiniz. Tabii ki kalori kısma işlemini ilk olarak karbonhidratlar ve sağlıksız yağlardan yapmalısınız.
BMI değeriniz 18.5 civarında ya da daha az ise, günlük kalori ihtiyacınızdan 200-400 KCAL kadar fazla besin tüketebilirsiniz. Yine bu aşamada dikkat etmeniz gereken önemli bir nokta ise, kalori fazlasını yağ ve şekerli gıdalardan elde etmek yerine yüksek besin değerlerine sahip olan bitkisel ve hayvansal proteinlerden elde etmektir.