Erken emeklilik ünvanını kazanabilmek için olabilmek için ne yapılabilir listesini bu konuda sizler için hazırladık. EYT olarak bilinen erken emeklilik süresinde yapılması gerekenler ve dikkat etmek gereken tutumlar nelerdir? Bu karar imzalandı mı gibi konulara değineceğiz.
erken emeklilik imzalandımı, müjde erken emeklilik, erken emeklilik onaylandı, erken emeklilik son durum ali tezel, emeklilik şartlarını tamamlayıp sadece yaşı bekleyenlerin sorunu çözülüyor, emeklilik için yaş bekleyenlere müjde, erken emeklilik yasası son dakika, erken emeklilik müjdesi son dakika 2018
Erken emelilik için yaşa takılan vatandaşlar her fırsatta mağduriyetlerini dile getiriyorlar. Erken emeklilik için yaş şartını bekleyen vatandaşların gözü yeni yılda EYT için bir düzenleme olup olmadığında. Peki, 2018’de erken emeklilik için yaşa takılanlar için yeni bir düzenleme var mı? İşte, erken emeklilikte yaşa takılma meselesi için resmi kanattan gelen EYT son dakika açıklamaları
Erken Emeklilik için Yaş Düzenlemesi Olacak mı?
Yüz binlerce çalışanın beklediği erken emeklilikte yaş probleminin ortadan kaldırılması için yeni düzenleme olup olmadığı meselesi yeniden gündemde. Geçtiğimiz aylarda değişen bakanlıklardan Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na talepler iletiliyor. Bundan evvel Bakan Mehmet Müezzinoğlu’na iletilen EYT sorununa ilişkin düzenleme beklentisine cevap olumsuz gelmişti. Bakanın değişmesi ile beraber aynı soru geçtiğimiz günlerde her iki kesimin taşeron ve EYT’liler için çözüm meselesine ilişkin olarak Jülide Sarıeroğlu’na da yöneltildi. Önümüzdeki günlerde çözülmesi beklenen ve meclise taşınacak olan taşeron kadro meselesi kadar gündeme gelen erken emeklilikte yaş problemine ilişkin yeni bir düzenlemenin olmadığı sinyalleri verildi. Ancak yeni yıla girmeye sayılı günlerin kalması ile beraber pek çok vatandaş bu soruya cevap aramaya devam ediyor.
Bakan Sarıoğlunun Erken Emeklilik için Yaptığı Açıklama
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, emeklilikte yaşa takılanlara ilişkin, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun yürürlük tarihinden önce sigortalı olanların yaşlılık aylığına hak kazanma koşullarının mülga 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu, Bağ-Kur Kanunu ve Emekli Sandığı Kanunundaki hükümlere göre belirlendiğini söyledi.
Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerektiğini belirten Çalışma Bakanı, “Söz konusu koşullardan herhangi birinin eksik olması halinde, sigortalının emekli olarak değerlendirilmesine ve aylık bağlanmasına imkan bulunmamaktadır” dedi.
Bakan Sarıeroğlu’nun açıklaması, önümüzdeki günlerde yaşa takılanlar için herhangi bir düzenlemenin olmadığının sinyalini verdi. Sigortalıların emekliliğe hak kazanabilmeleri için; belli bir yaşa ulaşma, belli bir süre prim ödeme, belli bir süre sigortalı olma ve Sosyal Güvenlik Kurumundan yazılı istekte bulunma koşullarının birlikte yerine getirilmesi gerekiyor.
Erken Emeklilik için (EYT) Meclise Sunulabilirlik Tasarısı
Emeklilikte Yaşa Takılanlar için meclise sunulmaya hazırlanan yasada 15 maddenin oluşacağı açıklandı. Yeni yasaya göre, emekli olmak isteyen vatandaşlar, emekliliği için gerekli yılları her ay maaşının yüzde 5 daha az almayı kabul ederek emekliliğini tamamlayacak. EYT yüzde 5 formülünü maaşında kestirmek şartıyla kabul edenler hemen emekli olacak. Bu formülün gereken prim gününü dolduran ve emeklilik için yaşa takılan kişiler için kurtarıcı olması bekleniyor.
Bu günlerde meclise gelmesi beklenen bu taslak 15 maddeden oluşuyor. Bu emekli adaylarının erken emekli edilmeleri halinde, hazineye ne kadarlık bir maliyet yansıyacağı hesaplarını ise Maliye Bakanlığı yürütüyor. Bu tasarı taslağına göre emekli adayları, emeklilik yaşına kadar geçen süre içinde belli oranda eksik maaş alacak, emeklilik yaşları geldiğinde ise normal maaş almaya başlayacaklar.
ERKEN EMEKLİLİK EYT ORANLARI NE KADAR OLACAK?
- Emekliliğine yaş itibariyle 1 yıl kalanlar % 4
- Emekliliğine yaş itibariyle 2 yıl kalanlar % 5
- Emekliliğine yaş itibariyle 3 yıl kalanlar % 6
- Emekliliğine yaş itibariyle 4 yıl kalanlar % 7
- Emekliliğine yaş itibariyle 5 yıl kalanlar % 8
- Emekliliğine yaş itibariyle 6 yıl kalanlar % 9
- Emekliliğine yaş itibariyle 7 yıl kalanlar % 10
oranında düşük maaş ile, kalan süreler boyunca yaşlılık aylığı alabilecekler.
Sözlerinin devamında emeklilikte yaşa takılanlar için Torba Yasa Tasarısı’ndaki maddelere de değinen Tezel, “Torba Yasa içine, yaşını ve sigortalılık süresini doldurduğu halde gününü dolduramayanlar için geriye doğru boş geçen yıllarda 1800 günlük yani 5 yıllık borçlanma hakkı da geliyor. Bu da yaklaşık 100 bin kişiye emeklilik hakkı getiriyor. Bu anlamda 100 bin kişiyi emekli etmeyi göze alan bir hükümetin, 300 bin’lik emeklilikte yaşa takılanı da göz ardı etmeyeceğini, onlar içinde bir yasa çıkaracağını bekliyor ve ümit ediyorum” şeklinde konuştu.
Sosyal Güvenlik Uzmanı Ali Tezel, emeklilikte yaşa takılanlar için uygulanacak sistemin Finlandİya’da uygulanan sistemin bir benzeri olacağını belirtti ve ekledi:
“Finlandiya’da yaşlarından daha erken emekli olmak isteyenler, her yıl için maaşlarından yüzde 2 eksik alarak emekli olabiliyor. Bahsettiğimiz tasarıda da, emeklilik yaşına iki veya üç yıl kalanların böyle bir yasayla emekli etmek gibi bir düşünce var. Tasarı taslağı halinde Meclis’te bu konuda çalışma yapılıyor. Bakan’ın, Başbakan’ın onayıyla torba yasada yer alması söz konusu. Mesela, kişinin emeklilik yaşına üç yıl varsa, şimdi çıkacak yasadan yaralanmak isterse, yüzde 6 daha az maaş alacak. Örneğin; 1000 TL değil de 940 TL maaş alacaklar. 1000 TL yerine 940 TL ile emekli olabilecekler. Her erken emekli olacağı yıl için yüzde 2 daha az maaş alacaklar. Yaşı beklemeden yaşına 2, 3 yıl kala emekli olabilecekler. Büyük bir uygulama diye düşünüyorum. Üstelik bu tür bir uygulama da; Finlandİya’da bu modelde emekli olduktan sonra çalışmaya devam ederlerse sosyal güvenlik destek pirimi ödeyerek her yıl eksik kalan yüzde ikilerini de karşılamış, tam maaşa geçmiş oluyorlar.