Yumurtalık Kanseri Nedir?

Nedenleri
Yumurtalık (Over) Kanseri Nedenleri Nelerdir?
Yumurtalık kanserinin nedenleri, diğer kanser türlerinde olduğu gibi net olarak bilinmemektedir. Kanserlere neden olduğu düşünülen yaşam alışkanlıkları, bazı genetik yatkınlıklar ve hormonal faktörler yumurtalık kanserinin nedenleri olarak görülmektedir. Yumurtalık kanserlerinin yaklaşık %5-10 kadarı genetik nedenlerle oluşmaktadır. Bu yüzden birinci derece akrabalarında meme, yumurtalık ve rahim içi kanseri olan kadınlar, yumurtalık kanseri için risk grubundadır.
Kanser türlerinin birçoğunda olduğu gibi, yumurtalık kanserinde de ilerleyen yaş, hastalığın oluşma ihtimalini artırmaktadır. Yumurtalıklar; ergenlik, erişkinlik ve menopoz dönemlerinde farklı performanslarda ve farklı işlevlerde çalışırlar. Yumurtalık kanserlerinin genellikle oluştuğu zamanlar menopoz sonrasıdır. Menopoz doğurganlık döneminin bitişi anlamına gelse de, yumurtalıklar çalışmaya devam etmektedir. Dolayısıyla menopoz sırasında ve sonrasında da düzenli olarak hekim kontrolünden geçmek hem kişinin yaşam kalitesi için hem de sağlıklı yumurtalıklar için önemlidir.
Kanser, bulunduğu dokulardaki hücrelerin olağandışı büyümesi ve çoğalması sonucu oluşur. Yumurtalıklar tıpkı vücudun diğer organları gibi, genel sağlık durumumuzdan etkilenirler. Sağlıklı yaşam alışkanlıkları, düzenli egzersiz, kontrol altına alınmış stres seviyesi hem yumurtalıkların hem de tüm vücut sağlığının korunması için önemlidir.
Yumurtalık (Over) Kanseri Risk Faktörleri
- İlerleyen yaş
- İdeal kilonun üzerinde bulunmak
- Geç doğum yapmış olmak veya doğum yapmamış olmak
- Menopoz sonrası hormon terapisi almış olmak
- Ailesinde meme ya da yumurtalık (over) kanseri öyküsü bulunması, genetik yatkınlık
- Yumurtlamayı artırıcı ilaç kullanımı, kısırlık tedavisi görmek
- Meme kanseri geçirmiş olmak
- Sigara kullanmak
Yumurtalık kanserinin belirleyiciliği yüksek bir risk grubu yoktur. Düzenli olarak hekim kontrolüne gitmek, tıbbi öykünüzü hekiminizle paylaşmak ve düzenli yaşam alışkanlıkları edinmek yalnızca yumurtalık kanseri için değil, tüm hastalıklar için koruyucu tedbirlerdir.
Belirtiler
Yumurtalık Kanserinin Belirtileri Nelerdir?
- Karın iç basıncında artmaya bağlı olarak şişkinlik hissi
- Kasıklarda şişkinlik ya da ağrı
- Halsizlik, yorgun hissetme
- Gaz ve sindirim sorunları
- Mide bulantısı
- Tuvalet alışkanlıklarında yaşanan değişiklikler; uzun süreli kabızlık ya da sık idrara çıkma
- İştahsızlık, açlığa rağmen tokluk hissi
- Periyodik kanamalardan farklı olarak vajinal kanama yaşanması
- Hormon düzensizliklerine bağlı; adet günlerinde sarkma, tüylenme ya da saç dökülmeleri
- Planlanmamış kilo kaybı
- Bel ağrısı
- İlişki sırasında ağrı
Tanı Yöntemleri
Yumurtalık (Over) Kanseri Teşhisi Nasıl Yapılır?
Yumurtalık (Over) Kanserinde Erken Teşhisin Önemi
Kanser Evreleri
Yumurtalık (Over) Kanseri Evreleri Nedir?
Yumurtalık kanserinde, diğer kanser türlerinde olduğu gibi evreleme yapılır. Hastalığın hangi evrede olduğuna bağlı olarak, farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir. Hastalığın belirti vermeden ilerlediği erken evrelerinde saptanabilmesi rutin kontrollerle ya da başka bir şikayete bağlı olarak yapılmaktadır.
Evre 1: Bu evrede kanserli dokular, bir ya da iki yumurtalıkta veya fallop tüplerinde bulunurlar. Tümörlü doku, bu alanların dışında henüz yayılım göstermemiştir.
Evre 1a: Kanserli hücrelerin yalnızca bir yumurtalık veya fallop tüpü içinde yayılım gösterdiği evrenin spesifik adıdır.
Evre 1b: Bu evrede kanser; iki yumurtalıkta da yayılım göstermiştir. Ancak halen yumurtalık dışında yayılım göstermemektedir.
Evre 1c: Bu evrede kanserli hücrelere bir veya iki yumurtalık/fallop tüpünde rastlanmakla birlikte cerrahi öncesinde/esnasında tümör kapsülünün yırtılması veya karın içi sıvısında ya da cerrahide elde edilen yıkama sıvasında tümör hücrelerine rastlanmaktadır.
Evre 2: Kanser yumurtalıkların dışında yayılım göstererek, pelvik bölgedeki organlara ilerlemiştir ya da peritonda (karın zarında) bulunmaktadır.
Evre 2a: Bu evrede yumurtalığa ek olarak tümörlü doku; rahim, fallop tüpü ya da diğer yumurtalığa içinde yayılım göstermeye başlamıştır.
Evre 2b: Yumurtalıklara ek olarak tümörlü doku; kalın bağırsak, rektum veya mesaneye yayılmıştır.
Evre 3
Evre 3a1: Kanser yumurtalıklar/fallop tüpleri veya karın zarına ek olarak pelvisteki yakın organlara yayılmıştır. Yalnızca periton arkasındaki lenf düğümlerine yayılım mevcuttur.
Evre 3a2: Kanser yumurtalıklar/fallop tüpleri veya karın zarına ek olarak pelvis dışındaki organlara yayılmıştır ancak ameliyat sırasında karın içerisinde çıplak gözle görünen kanserli doku yoktur; kanserli hücreler karından alınan örneklerin laboratuvar incelemesiyle konur. Periton arkasındaki lenf düğümlerinde bulunabilir veya bulunmayabilir.
Evre 3b: Kanser yumurtalıklar/fallop tüpleri veya karın zarına ek olarak pelvis dışındaki organlara yayılmıştır; yayılan dokular çıplak gözle görülebilir ancak 2 cm’den küçük haldedir. Periton arkasındaki lenf düğümlerinde bulunabilir veya bulunmayabilir.
Evre 3c: Kanser yumurtalıklar/fallop tüpleri veya karın zarına ek olarak pelvis dışındaki organlara yayılmıştır; yayılan dokular çıplak gözle görülebilir ve 2 cm’den büyük haldedir. Periton arkasındaki lenf düğümlerinde bulunabilir veya bulunmayabilir.
Evre 4
Evre 4a: Kanser hücreleri göğüs boşluğu sıvısında bulunur ancak karaciğer, dalak, barsak veya karın dışı lenf düğümleri tutulumu yoktur.
Evre 4b: Kanser dalak, karaciğer, periton arkası dışı lenf düğümleri ve/veya karın dışı organlara metastaz yapmıştır.
Tedavi Yöntemleri
Yumutalık Kanserinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Yumurtalık kanserinin ilk tedavisi cerrahi tedavidir. Başka bir deyişle hastalar önce ameliyatla tedavi edilirler. Hastalığın tedaviye vereceği cevap ilk ameliyatın yeterliliği ile doğrudan ilişkilidir. Hastalığın erken dönemlerinde tümörün çıkartılması ile birlikte evreleme cerrahisi denilen bir ameliyat yapılır.
İleri dönemlerinde ise kapsamlı bir ameliyatla, karın boşluğu içindeki tümörler çıkartılır. Ameliyat sırasında gerek görüldüğü hallerde bağırsak parçalarının çıkartılması da söz konusu olabilir. Ameliyat sonrasında çok erken dönemdeki hastalar dışındaki tüm hastalara kemoterapi denilen ilaç tedavisi yapılmaktadır. Başka bir deyişle yumurtalık kanseri tedavisinin önemli bir bölümünde, ilaç tedavisi uygulanır.
Hastalığın tedaviye vereceği cevap tümörün yaygınlığı ile doğrudan ilişkilidir. Tedavi ile erken dönemdeki hastalıklar %80-90 iyileşirken, ileri dönem hastalıklarında iyileşme oranı %40-50 civarındadır. Ameliyat ve kemoterapi sonrası hastalar, uzun yıllar boyunca 4-5 ayda bir muayene ve tetkiklerle kontrol edilirler. Hastalık tekrarladığında ise tedavilerin de tekrarlanması gerekir. Bazen ameliyatların 2 ile 4 kez tekrarlanması dahi gerekebilir.