Zeka geriliği kişilerin konumu ve de yaşına göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. Zeka geriliğine aynı zamanda motor hareketlerin gelişiminde gerilikte eşlik edebilir. Bir insanda zeka geriliğinden bahsedebilmek için anlama ve kavrama konularında yaşıtlarından daha geride olmak gösterilebilmektedir. Bir insanda zeka geriliğinden bahsedilebilmesi için başlangıç aşamasının 18 yaşından önce ve ortalamanın altında olması gerekir. Bunun tespitinde ise düzenlenen anket sonucunda 7 puanın altında IQ’ye sahip olunması ile neticelenecektir.
Zeka geriliği olan bir hastanın kendisine bakması ve etrafı ile iletişime geçmesi beklenemez. Bunun yanı sıra toplmsal alanların sağlamış olduğu olanaklardan yararlanamaz. Zeka geriliği olan kişilerin kendi kendilerini yönetmeleri söz konusu değildir.
Zeka geriliğinin tespitinin olması için kişilinin boş zamanlarını değerlendirememesi, sağlık ve güvenlik konularına hamiyetsizlik olması gerekir. Dünyada yapılan araştırmalara göre zeka geriliğinin oranı 5 1 şeklindedir. Özellikle erkek çocuklarda kız çocuklarına oranla daha fazla görülebilir. Bunun yanı sıra derecelerine bakacak olursak değişiklikler olduğunu da söylemek mümkün. Hafif zeka geriliği bulunan hastaların sayısı % 2-3 gösterilirken ağır ve orta derecedeki vakalar %0,3 olarak değerlendirilmektedir.
Zeka Geriliği Belirtileri Nedenleri Ve Tedavisi : Çocukların gelişim düzeyi yaşlarıyla birlikte bilinç fonksiyonunun da örtüşmesini gerektirir eğer ki yaşla bilinç durumu birbirini tamamlamıyorsa o zaman zeka geriliğinden söz edilebilir. Zekâsında geri olan bir çocuğun düşünürken mantığını kullanabilmesi, planlama yapabilmesi ve problemleri çözebilmesi mümkün değildir. ya
Zeka Geriliği Nedenleri?
Nedenler arasında en sık görülen kromozomlardaki anormalliklerdir. Bunun etkisi % 40 olarak bilinir. Zeka geriliği olan hastalara baktığımızda % 35 oranında genetik neden söz konusudur. Zeka geriliğine neden olan durumlar aşağıdaki gibi sınıflandırılabilir.
- Enfeksiyon, merkezi sinir sistemini etkileyen hastalıklar,
- Travma ve toksinler gibi dış etkenler,
- Doğum sırasındaki bazı travmalar
- Doğumunuzun sürmesi,
- Prematüre doğma
Akıl Ve Zeka Arasındaki Fark Nedir? : Zekâ insanın, diğer bazı hayvanlarla paylaştığı, etrafındaki şeyler arasında ilişki kurabilme, olaylara uygun çözümler bulabilme, şaşırtıcı şeyleri yanyana getirerek üretken kılabilme yetisi olarak tanımlanabilir.
Zeka geriliği durumunda eğitim ve öğretim tam olarak verilemeyecek dolayısıyla aileler üzerinde de ciddi bir stres durumu ortaya çıkacaktır. Zeka geriliği olan bir çocukta aile ilgisiz olursa beraberinde motor hareketlerde de gelişim geriliği görülebilecektir.